Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

2 Φεβρουαρίου 2018

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΠΡΟΣ: Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

                 κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

 

ΚΟΙΝ.:-Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη

            -Υπουργό Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Κ. Γαβρόγλου

            -Δ/νση Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας

            -ΕΣΑμεΑ

            -Φορείς- μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: « Άμεση παρέμβαση για επίλυση του προβλήματος των μετακινήσεων μαθητών Ειδικών Σχολείων στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας»

 

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), αποτελεί το δευτεροβάθμιο κοινωνικο-συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο εκπροσωπεί τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και τις οικογένειές τους, μέσω των Σωματείων Γονέων- Κηδεμόνων ανά την Ελλάδα και στοχεύει στη διεκδίκηση και προστασία των Δικαιωμάτων τους.

Με την παρούσα επιστολή σας γνωρίζουμε ότι η ΠΟΣΓΚΑμεΑ για πολλοστή φορά έγινε αποδέκτης της δικαιολογημένης αγανάκτησης πολλών γονέων, κηδεμόνων μαθητών με αναπηρία για το μείζονος σημασίας πρόβλημα που αφορά στη μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τις σχολικές μονάδες που φοιτούν, στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δυστυχώς, παρότι διανύουμε το μέσο της σχολικής χρονιάς, υπάρχουν ακόμη αρκετοί μαθητές ΑμεΑ εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, αφού δεν έχει διευθετηθεί ακόμη η μετακίνησή τους, με αποτέλεσμα αυτομάτως να αποκλείονται από το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης ισότιμα με κάθε πολίτη-μαθητή της χώρας.

Η Ομοσπονδία μας, ως δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των παιδιών με αναπηρία και των γονέων-κηδεμόνων αυτών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που διαχρονικά αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις μετακινήσεις των μαθητών ΑμεΑ είναι αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επισημαίνουμε ότι, το γεγονός αυτό συνιστά άνιση μεταχείριση, αφού δεν διασφαλίζεται η ομαλή πρόσβαση των μαθητών με αναπηρία στη Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, σε ίση βάση με τους υπόλοιπους μαθητές, όντας  Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και σαφώς σύμφωνο με όσα ορίζει η Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, που η χώρα μας κύρωσε με το Ν. 4074/2012.

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

Σας καλούμε όπως προσωπικά παρέμβετε ΑΜΕΣΑ, προς τη διευθέτηση-επίλυση αυτού του τόσου σοβαρού ζητήματος, που έχει εγκλωβίσει μαθητές με αναπηρία στα σπίτια τους ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειές τους, διαταράσσοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό και επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αναμένουμε την άμεση θετική σας ανταπόκριση, έστω και τούτη την ύστατη στιγμή, προκειμένου επιτέλους να ξεκινήσει για κάποιους μαθητές ΑμεΑ η φετινή σχολική χρονιά, καθώς επίσης και την έγκαιρη λήψη πρωτοβουλιών για την αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον, αλλά και την ενημέρωσή μας για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας επί του θέματος.   

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,   

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     

                  

            ΙΩΑΝΝΗΣ  ΛΥΜΒΑΙΟΣ                   ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

«Σεπτέμβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
31123

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑμεΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥΣ

Για τους φορείς αυτούς, μέχρι σήμερα, παραμένει ισχυρή η υποχρέωση συμμόρφωσης με την ακολουθητέα διαδικασία από την υπ’ αριθμ. πρωτ.: Δ11/Φ.29/Γ.Π.οικ.19881/691/22.05.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που, πέραν της τήρησης μέτρων ασφάλειας και προσωπικής υγιεινής, οριοθετεί την ελευθερία κινήσεων ως προς την αξιοποίηση της δυναμικότητας των δομών τους, προβλέποντας την «εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελούμενων», τη «δημιουργία μικρότερων τμημάτων», τ&a

Read more
456
7

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Σ.Υ.Δ.

Έχουν περάσει δέκα και πλέον μήνες, στο διάστημα των οποίων μοναδικές ενέργειες που καταγράφηκαν για τον θεσμό της υποστηριζόμενης διαβίωσης και τις δομές – Σ.Υ.Δ. ως θεμελιακό στοιχείο του, ήταν οι ‘πυροσβεστικού χαρακτήρα’ λύσεις (άρθρο 22, Ν.4683/2020, Φ.Ε.Κ. 83/τ.Α’/10.04.2020), ασήμαντες, αν αναλογιστεί κανείς τη βαρύτητα της αποστολής και των στόχων που υπηρετούν οι Σ.Υ.Δ., που δεν είναι άλλοι από την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων – ενοίκων με αναπηρία των δομών, τη&a

Read more
8910111213
14

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΥΤΣΟΥ

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, με βαθιά συγκίνηση και θλίψη, είναι στη δυσάρεστη θέση ν’ ανακοινώσει ότι έφυγε από κοντά μας ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, Μιχάλης Νούτσος.  

Ο Μιχάλης Νούτσος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών και για πάρα πολλά χρόνια ήταν μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ...

Read more
15161718

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑμεΑ

Προς αποφυγή παρανοήσεων ή/και φαινομένων παρεκκλίσεων από την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση με τις ενδεικνυόμενες ενέργειες αλλά και για την πρόληψη ενδεχόμενων νέων προβλημάτων στο πλαίσιο της εφεξής λειτουργίας των ανωτέρω δομών, επισημαίνουμε μια σειρά πρακτικών θεμάτων, τα οποία, κατά την κρίση μας, χρήζουν διευκρινίσεων και άμεσων συμπληρωματικών ενεργειών από την πλευρά του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Read more
1920
21222324252627
2829301234
567891011

Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset