Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

9 Αυγούστου 2019

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας

                κ. Β. Κικίλια

ΚΟΙΝ.:-Υφυπουργό Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνη

            -ΕΣΑμεΑ

            -Φορείς-μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: « Κατάθεση θεμάτων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους και σχετίζονται με τους τομείς του Υπουργείου Υγείας »

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο του αναπηρικού κινήματος που εκπροσωπεί τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές Αναπηρίες και τις οικογένειές τους, μέσω των Σωματείων Γονέων - Κηδεμόνων που υπερβαίνουν σήμερα τα 200 μέλη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να δεχτείτε τις ευχές της Ομοσπονδίας μας και των Φορέων-μελών της για καλή επιτυχία στο έργο σας, αλλά και για μια δημιουργική συνεργασία με το οργανωμένο αναπηρικό κίνημα της χώρας προς όφελος των ατόμων με βαριές αναπηρίες και των οικογενειών τους.

Όπως γνωρίζετε τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης οι συνθήκες στον τομέα της υγείας για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους έχουν γίνει ιδιαίτερα δυσμενείς και απαιτούνται άμεσα ριζικές αλλαγές, που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο των όσων ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που επικυρώθηκε από τη χώρα μας με το Ν. 4074/2012, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα της πρόσβασης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και των οικογενειών τους στο αγαθό της δημόσιας και ποιοτικής Υγείας.

Ειδικότερα επισημαίνουμε ότι, η μεγάλη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών στον πολύπαθο τομέα της υγείας έχει δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα, ελλείψεις, αδυναμίες και παθογένειες στην πρόσβαση των πολιτών στις δομές υγείας (όπως δυσκολίες που προκύπτουν από: τα προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας στο σύνολο των μονάδων υγείας, το μικρό αριθμό οδοντιατρικών μονάδων φροντίδας και περίθαλψης ατόμων με βαριά αναπηρία, οι οποίες δεν επαρκούν για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, τις σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της υγείας για τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε νησιωτικές ή ηπειρωτικές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, την μη ύπαρξη εξειδικευμένων νοσηλευτικών υπηρεσιών για τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, κλπ). Επίσης, ο μέχρι τώρα τρόπος λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, επιβαρύνοντας την ήδη δύσκολη καθημερινότητα των ατόμων με βαριές αναπηρίες και των οικογενειών τους. Συνεπώς, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα την:

·  Επαναφορά της ανεξαρτησίας της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των διαθέσιμων οικονομικών του πόρων.

·  Εναρμόνιση του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ με το άρθρο 5 του Ν. 3418/2005 που αναφέρεται στο κύρος και στην νομική ισχύ των ιατρικών γνωματεύσεων και πιστοποιητικών ανεξάρτητα από το εάν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ή ιδιώτες ιατρούς.

· Κατάργηση της θεσμοθετημένης ειδικής συμβατικής ρήτρας των clow back και rebate από τον ΕΟΠΥΥ που αφορά στις αποζημιώσεις σε γονεϊκούς φορείς ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για τις υπηρεσίες που παρέχουν στα έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες.  

· Άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ανανέωση των Συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των Φορέων που λειτουργούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρίες,  των οποίων η ισχύς λήγει τον Δεκέμβριο του 2019.

· Υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και όλων των τύπων δομών που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας, Κέντρα Κλειστής Περίθαλψης, Ειδικά Εκπαιδευτήρια, κλπ), που στην πλειονότητά τους λειτουργούν από γονεϊκούς φορείς ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δημιουργήθηκαν με σκοπό την κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν από την πλευρά της Πολιτείας σε δομές και υπηρεσίες υποστήριξης.

· Συνεργασία Υπουργείων Υγείας και Εργασίας για την κάλυψη των ειδικών θεραπειών (ειδική αγωγή) και το ειδικό νοσήλιο-τροφείο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για τα άτομα με βαριές αναπηρίες που είναι ανασφάλιστα ή άπορα (όπως οι θεραπείες αυτές και τα νοσήλια ΣΥΔ προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και τον ΕΚΠΥ, με τις ίδιες διαδικασίες από τον ΕΟΠΥΥ και με μεταφορά σχετικών κονδυλίων από το Υπουργείο Εργασίας στον ΕΟΠΥΥ).

· Ανάπτυξη δομών πρώιμης παρέμβασης, αλλά και δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης των ατόμων με βαριές αναπηρίες.

Κύριε Υπουργέ,

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας και αναμένουμε τον ορισμό συνάντησης, προσβλέποντας σε μια ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία μαζί σας για τα σοβαρά θέματα που σας αναφέραμε παραπάνω.

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,   

                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                            

                                            

            ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ                   ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

«Μάιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
27282930123
456

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η/ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΕΕΑ)

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ εκφράζει την εναντίωσή της και την πλήρη διαφωνία της με το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» και συντάσσεται με τις θέσεις, τις απόψεις και τις σχετικές παρατηρήσεις της ΕΣΑμεΑ...

Read more
78910

10 ΜΑΙΟΥ 2020: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Μια ημέρα που, τη φετινή χρονιά της πανδημίας, όλοι/ες οφείλουμε να γονατίσουμε ευγνώμονα στη μητέρα του παιδιού με αναπηρία. Γιατί στη δύσκολη συγκυρία του εγκλεισμού και περιορισμού των ελευθεριών μας, παλεύοντας με ανασφάλειες και εμπόδια που αρχικά φάνταζαν ανυπέρβλητα, κατόρθωσε, για μια ακόμη φορά, να στείλει ηχηρό μήνυμα πως η αναπηρική οικογένεια και τα άτομα με αναπηρία είναι άξιοι συνεργάτες της κοινωνίας, που συνεισφέρουν πολύτιμα και αντίστοιχα με κάθε άνθρωπο στη γενική

Read more
11121314151617
18192021

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ύστερα από τις ταχείες αντιδράσεις, τις συνεχείς και συντονισμένες παρεμβάσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και της ΕΣΑμεΑ, σε στενή συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία, τέθηκαν τα θεμέλια για την πρώτη «γέφυρα» μετάβασης των ατόμων με αναπηρία στη νέα κοινωνική κανονικότητα...

Read more
222324
2526

ΑΙΤΗΜΑ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΛΗΞΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΜΕΑΕ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αναντίρρητα, η πρόβλεψη συμπορεύεται με την υπ’ αριθμ.52488/ΓΔ4/07.05.2020 Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 1764/τ.Β’/08.05.2020) που προσδιορίζει την 12η/06/2020, ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2019 – 2020 για τις ως άνω δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές της χώρας. Εντούτοις, η εφαρμογή της προβάλλει ένα ακόμη αγεφύρωτο χάσμα στην ισότιμη μεταχείριση της πρόσβασης των μαθητών/τριών με αναπηρία στην εκπαίδευση έναντι του λοιπού μαθητικού πληθυσμού, αν συνεκτιμηθεί πως οι σχολικές μονάδες της γενικής δευτεροβάθ&mu

Read more
27

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΔΗΦ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Εξυπακούεται ότι η επαναλειτουργία αυτή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανωτέρω εγκύκλιο και πρέπει να τύχουν σαφώς εφαρμογής, με το ήμισυ της δυναμικότητας των δομών, την εφαρμογή της εκ περιτροπής προσέλευσης των ωφελούμενων και την κατάτμηση των ομάδων τους (λ.χ. 3-4 ατόμων), που προαπαιτούν σε κάθε περίπτωση την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των δομών, καθώς και το επιπλέον κόστος από την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης

Read more
2829

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΔ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ Ν.4683/2020 ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ

Ακόμη περισσότερο, μόνο ως προκλητικό για αυτούς τους φορείς μπορεί να ιδωθεί το γεγονός ότι από το άρθρο 22 του Ν.4683/2020 (Φ.Ε.Κ. 83/τ.Α’/10.04.2020) στο πλαίσιο των επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, προβλέπεται η αυτοδίκαιη παράταση για χρονικό διάστημα τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης τους, των συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των Σ.Υ.Δ., εφόσον λήγουν εντός τριμήνου από την έκδοση της κυρωθείσας ΠΝΠ με τον συγκεκριμένο Νόμο.

Read more
3031
1234567

Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset