Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

2 Οκτωβρίου 2019

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΕΓΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (ΣΥΔ)ΠΡΟΣ: Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Οδηγός για την Ίδρυση και Λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)»

Η Π.ΟΣ.Γ.Κ.ΑμεΑ, ως δευτεροβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με Αυτισμό, Νοητική Αναπηρία, Σύνδρομο DOWN, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, έχοντας υιοθετήσει τη δικαιωματική προσέγγιση, όπως αυτή απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΑμεΑ, διεκδίκησε, στήριξε και προσπάθησε  με επιτυχία να βελτιώσει το θεσμό των ΣΥΔ. Ένα θεσμό ο οποίος αποτρέπει τον ιδρυματισμό, συμβάλλει στην αποϊδρυματοποίηση και  θεμελιώνει το δικαίωμα της διαβίωσης στην κοινότητα, σύμφωνα με το άρθρο 19 της Σύμβασης, για τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες αναπηρίας, τους αποκλεισμένους των αποκλεισμένων, αυτούς με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εγκλεισμού σε δομές βυζαντινού τύπου.

Από το 2012, η Ομοσπονδία μας αγωνίστηκε για τη θέσπιση του Ειδικού Νοσηλίου-Τροφείου για τους ενοίκους των Στεγών, τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την υπογραφή σχετικών συμβάσεων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και  λειτουργίας τους, και γενικότερα  ό,τι διασφάλιζε τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων Στεγών. Όλα τα παραπάνω ζητούμενα επιτεύχθηκαν με εντατική προσπάθεια και δύσκολες μάχες που δόθηκαν τα τελευταία εφτά χρόνια.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε εκείνη τη χρονική στιγμή που οι συνθήκες ίδρυσης και λειτουργίας νέων Στεγών είναι τέτοιες ώστε να δίνεται μεγαλύτερο κίνητρο στους φορείς-μέλη μας να το τολμήσουν, γνωρίζοντας πως η στήριξη της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι δεδομένη.

Στα πλαίσια  του αγώνα μας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των παιδιών μας αλλά και της έμπρακτης στήριξης προς τους φορείς μας, κρίθηκε απαραίτητο να εκπονηθεί ένας Οδηγός, που θα εξηγεί με κατανοητό τρόπο ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για τη δημιουργία ανάλογων δομών, ποιο το εκτιμώμενο κόστος, οι όροι και οι προϋποθέσεις. Ένας Οδηγός, στον οποίο θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι, και θα διευκολύνει το έργο τους.

Στόχος μας ήταν και παραμένει πάντα η ενίσχυση και επέκταση του θεσμού των Στεγών, ως σημαντικός πυλώνας κοινωνικής ένταξης των παιδιών μας, αλλά και η ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων των φορέων-μελών μας, που διαχρονικά συνέβαλαν στην αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού των κατηγοριών που θεσμικά εκπροσωπούμε.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε το σχετικό Οδηγό, ο οποίος είναι αναρτημένος και στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στον τομέα «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ», καθώς και το ΦΕΚ Β' 1160/8-4-2019 που αφορά στις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΣΥΔ.

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,  

                                  Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                             

                                            

 

             ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ                   ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

«Ιανουάριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
2021

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΕΠΠΠΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΨΗΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) - που αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο του αναπηρικού κινήματος εκπροσώπησης των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές Αναπηρίες και τις οικογένειές τους, μέσω των Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ανά την Ελλάδα – με το παρόν έγγραφο σας κοινοποιεί τις παρατηρήσεις / προτάσεις της για ζητήματα που κινούνται στη σφαίρα του ισχύοντος Ε.Π.Π.Π.Α. και &am

Read more
2223

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ & ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Με το παρόν έγγραφο και με αφορμή τη δημοσίευση της Προκήρυξης υπ’ αριθμ. 1ΓΕ/2019 (Φ.Ε.Κ. 45/Α.Σ.Ε.Π./2019), η ΠΟΣΓΚΑμεΑ εκφράζει, όπως και στο παρελθόν έχει πράξει, την απόλυτη αντίθεσή της στις προβλέψεις που αφορούν τα κριτήρια κατάταξης για τους/τις εκπαιδευτικούς γονείς και κηδεμόνες ΑμεΑ, όπως αυτά απορρέουν από τον Ν.4589/2019 (Φ.Ε.Κ. 13/Α/2019) και εύλογα έρχονται να προσθέσουν νέες, στις ήδη υφιστάμενες ανασφάλειες των αδιόριστων εκπαιδευτικών γονέων... 

Read more
242526
272829303112
3456789

Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset