Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

20 Νοεμβρίου 2019

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


«20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού»

Η  20η Νοεμβρίου  έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με αφετηρία την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τριάντα χρόνια πριν, το 1989. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, φέροντας οριζόντιο χαρακτήρα, περιλαμβάνει κατηγορίες δικαιωμάτων για το σύνολο του παιδικού πληθυσμού όπως η προστασία από κάθε μορφής διάκριση, εκμετάλλευση, ρατσισμό, οι παροχές και τα δικαιώματα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, η συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία, τον παιδικό πληθυσμό με τη μεγαλύτερη ίσως ευαλωτότητα, διέπονται ειδικότερα από το έβδομο άρθρο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), που η χώρα μας κύρωσε με τον Ν.4074/2012. Με βάση το άρθρο αυτό  κάθε συμβαλλόμενο κράτος έχει την υποχρέωση να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζει την πλήρη απόλαυση από τα παιδιά ΑμεΑ, όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, σε ίση βάση με τα υπόλοιπα παιδιά καθώς και να προασπίζει, ως πρωταρχικής σημασίας, το συμφέρον των παιδιών με αναπηρία σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορούν.

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα όσα προβλέπονται για τα Δικαιώματα των παιδιών – με και χωρίς αναπηρία - στις ανωτέρω Διεθνείς Συμβάσεις, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ότι συνιστούν παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όμως η συμπερίληψη των δικαιωμάτων των παιδιών στις Διεθνείς Συμβάσεις και στην εθνική νομοθεσία δεν οδηγούν και στην αυτόματη διανομή τους. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει η αυτονόητη, δικαιωματική προσέγγιση και αντιμετώπιση και η ισότιμη ένταξη των παιδιών με αναπηρία στην κοινωνία, όπως ορίζεται σαφώς και ρητώς στις Συμβάσεις και στο Σύνταγμα της χώρας. 

Εμείς, οι γονείς και οι οικογένειες των παιδιών με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και όλων των ανηλίκων με κάθε μορφής αναπηρία διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε ώστε η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές, ώστε τα παιδιά με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες, σε κάθε έκφανση της ζωής τους, για μια κοινωνία χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς.

Αγωνιζόμαστε, μέσα στην κοινωνία που ζούμε μαζί με τα παιδιά μας, ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνουν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την υγεία, την έκφραση της γνώμης τους στα ζητήματα που τα αφορούν, την υποστηριζόμενη και ανεξάρτητη διαβίωσή τους στην κοινότητα, την ευημερία τους συνολικά.

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

«Μάιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
27282930123
456

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η/ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΕΕΑ)

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ εκφράζει την εναντίωσή της και την πλήρη διαφωνία της με το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» και συντάσσεται με τις θέσεις, τις απόψεις και τις σχετικές παρατηρήσεις της ΕΣΑμεΑ...

Read more
78910

10 ΜΑΙΟΥ 2020: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Μια ημέρα που, τη φετινή χρονιά της πανδημίας, όλοι/ες οφείλουμε να γονατίσουμε ευγνώμονα στη μητέρα του παιδιού με αναπηρία. Γιατί στη δύσκολη συγκυρία του εγκλεισμού και περιορισμού των ελευθεριών μας, παλεύοντας με ανασφάλειες και εμπόδια που αρχικά φάνταζαν ανυπέρβλητα, κατόρθωσε, για μια ακόμη φορά, να στείλει ηχηρό μήνυμα πως η αναπηρική οικογένεια και τα άτομα με αναπηρία είναι άξιοι συνεργάτες της κοινωνίας, που συνεισφέρουν πολύτιμα και αντίστοιχα με κάθε άνθρωπο στη γενική

Read more
11121314151617
18192021

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ύστερα από τις ταχείες αντιδράσεις, τις συνεχείς και συντονισμένες παρεμβάσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και της ΕΣΑμεΑ, σε στενή συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία, τέθηκαν τα θεμέλια για την πρώτη «γέφυρα» μετάβασης των ατόμων με αναπηρία στη νέα κοινωνική κανονικότητα...

Read more
222324
25262728293031
1234567

Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset