Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

20 Νοεμβρίου 2019

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


«20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού»

Η  20η Νοεμβρίου  έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με αφετηρία την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τριάντα χρόνια πριν, το 1989. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, φέροντας οριζόντιο χαρακτήρα, περιλαμβάνει κατηγορίες δικαιωμάτων για το σύνολο του παιδικού πληθυσμού όπως η προστασία από κάθε μορφής διάκριση, εκμετάλλευση, ρατσισμό, οι παροχές και τα δικαιώματα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, η συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία, τον παιδικό πληθυσμό με τη μεγαλύτερη ίσως ευαλωτότητα, διέπονται ειδικότερα από το έβδομο άρθρο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), που η χώρα μας κύρωσε με τον Ν.4074/2012. Με βάση το άρθρο αυτό  κάθε συμβαλλόμενο κράτος έχει την υποχρέωση να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζει την πλήρη απόλαυση από τα παιδιά ΑμεΑ, όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, σε ίση βάση με τα υπόλοιπα παιδιά καθώς και να προασπίζει, ως πρωταρχικής σημασίας, το συμφέρον των παιδιών με αναπηρία σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορούν.

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα όσα προβλέπονται για τα Δικαιώματα των παιδιών – με και χωρίς αναπηρία - στις ανωτέρω Διεθνείς Συμβάσεις, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ότι συνιστούν παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όμως η συμπερίληψη των δικαιωμάτων των παιδιών στις Διεθνείς Συμβάσεις και στην εθνική νομοθεσία δεν οδηγούν και στην αυτόματη διανομή τους. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει η αυτονόητη, δικαιωματική προσέγγιση και αντιμετώπιση και η ισότιμη ένταξη των παιδιών με αναπηρία στην κοινωνία, όπως ορίζεται σαφώς και ρητώς στις Συμβάσεις και στο Σύνταγμα της χώρας. 

Εμείς, οι γονείς και οι οικογένειες των παιδιών με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και όλων των ανηλίκων με κάθε μορφής αναπηρία διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε ώστε η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές, ώστε τα παιδιά με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες, σε κάθε έκφανση της ζωής τους, για μια κοινωνία χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς.

Αγωνιζόμαστε, μέσα στην κοινωνία που ζούμε μαζί με τα παιδιά μας, ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνουν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την υγεία, την έκφραση της γνώμης τους στα ζητήματα που τα αφορούν, την υποστηριζόμενη και ανεξάρτητη διαβίωσή τους στην κοινότητα, την ευημερία τους συνολικά.

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

«Δεκέμβριος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Με το παρόν έγγραφο, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για το πρόβλημα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ) που οδηγεί συνακόλουθα σε ανεπαρκή διάθεση πόρων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/τριών με αναπηρία... 

Read more
26272829301
2

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΣΑμεΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 2019

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) το κείμενο για τη Διακήρυξη της 3ης Δεκεμβρίου 2019 για την Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με τίτλο: «Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη – Οι Συστάσεις του ΟΗΕ στη χώρα μας όπλο του αναπηρικού κινήματος»...   

Read more
3

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 2019

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, έχουμε χρέος και φέτος να φωνάξουμε πως οι εκφράσεις ενσυναίσθησης, αποδοχής και αναγνώρισης των δικαιωμάτων των παιδιών μας, δεν μας αρκούν και δεν μας πείθουν...

Read more
4

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΦΟΡΕΙΣ-ΜΕΛΗ

Η Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ αποτελεί τη δευτεροβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο DOWN, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες. Είναι δε η μεγαλύτερη Ομοσπονδία μέλος της ΕΣΑμεΑ και άρα μια από τις ισχυρότερες φωνές στο οργανωμένο Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα.  Ως εκ τούτου ο θεσμικός της ρόλος είναι να προασπίζεται και να προωθεί τα δικαιώματα των ατόμων αυτών...

Read more
5678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset