Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

20 Φεβρουαρίου 2020

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ: ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

 

 

ΠΡΟΣ:   Φορείς - Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

ΚΟΙΝ:   Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία


ΘΕΜΑ: «Ζητήματα που άπτονται του θέματος των υφιστάμενων και επικείμενων συμβάσεων μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και των φορέων που λειτουργούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης: Ανατροφοδότηση από τον Οργανισμό»

Αγαπητοί/ες Συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζετε, μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ομοσπονδίας, τόσο στο παρόν όσο και κατά τους μήνες που προηγήθηκαν, αποτελεί το ζήτημα της επιτάχυνσης της διαδικασίας υπογραφής των νέων συμβάσεων μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των φορέων που λειτουργούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.), παράλληλα με την έκδοση απόφασης η οποία θα παρατείνει την ισχύ των υφιστάμενων συμβάσεων που οδεύουν προς τη λήξη τους (ή/και έχουν ήδη λήξει καθώς η διαδικασία φαίνεται να ξεπέρασε τα αναμενόμενα χρονικά όρια), τουλάχιστον έως τον χρόνο αποπεράτωσης της νέας συμβασιοποίησης με τον Οργανισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογήθηκαν αντίστοιχα αιτήματα που σας έχουν κοινοποιηθεί και που επανειλημμένα υποβλήθηκαν εγγράφως στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και επισημάνθηκαν επ’ ευκαιρία συναντήσεων ή/και προφορικών επικοινωνιών των μελών της Διοίκησης της ΠΟΣΓΚΑμεΑ με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού. 

Οι συνεχείς οχλήσεις προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποτέλεσαν ενδεδειγμένη και αυτονόητη ενέργεια από την πλευρά της ΠΟΣΓΚΑμεΑ η οποία αφενός, σχεδόν καθημερινά, αποδέχεται τη δικαιολογημένη ανησυχία των γονέων και κηδεμόνων που, οργανωμένοι σε συλλόγους, λειτουργούν Σ.Υ.Δ., αφετέρου έχει σαφή επίγνωση των κινδύνων που, οι όποιες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, ελλοχεύουν για τη βιωσιμότητα των δομών και πρωτίστως για την προστασία του δικαιώματος των ωφελούμενών τους, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, στην αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινότητα. Τις παρεμβάσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ ως προς τα ζητήματα των συμβάσεων μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των Σ.Υ.Δ. στήριξε επίσης από την πρώτη στιγμή, ενεργά και ουσιαστικά η ΕΣΑμεΑ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το ουσιώδες του ζητήματος αλλά και την αλληλεγγύη και ενότητα των διεκδικήσεων του οργανωμένου εθνικού αναπηρικού κινήματος. 

Είναι αυτονόητο πως εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες δεν είμαστε σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι/ες να παραμείνουμε θεατές μιας έγερσης νέων εμποδίων που διαρρηγνύουν το κλίμα εμπιστοσύνης και πιθανά ανακόπτουν την απρόσκοπτη λειτουργία των Σ.Υ.Δ., που συνιστούν «δομές – κατάληξη» μιας μακράς και επίπονης προσπάθειας του αναπηρικού κινήματος και της αναπηρικής οικογένειας, «δομές – απάντηση» στη διαχρονική ανεπάρκεια της ελληνικής πολιτείας να υποστηρίξει ουσιαστικά τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, «δομές – παράδειγμα» για την αποφυγή της προσφυγής στην ιδρυματική φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία που χρήζουν υποστήριξης ως προς τη διαβίωσή τους.

Ένα βήμα πριν τον προσανατολισμό περισσότερο δυναμικών πιέσεων για το θέμα των συμβάσεων των Σ.Υ.Δ. προκειμένου να μη μείνει μετέωρη η λειτουργία δεκάδων δομών και κατ’ επέκταση οι ήδη ενταγμένοι/ες και οι δυνητικοί/ες ένοικοί τους, άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές τους, καθώς η λειτουργία των Σ.Υ.Δ. αποτελεί μία από τις ελάχιστες διεξόδους τους, ελήφθη από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ η υπ’ αριθμ.πρωτ: 2891/10.02.2020 απαντητική επιστολή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα σχετικά αιτήματά της.   

Το περίγραμμα της επιστολής κινείται σε συγκαταβατικό και καθησυχαστικό πνεύμα, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνονται σαφείς και απροσμάχητες απαντήσεις στα σχετικά αιτήματα της Ομοσπονδίας. Στο περιεχόμενό της υπογραμμίζεται η συνεπής συνέχιση και απρόσκοπτη εκτέλεση από την πλευρά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών των λειτουργουσών Σ.Υ.Δ. με τα προϋφιστάμενα Ταμεία, ενώ παρέχονται διασαφήσεις για το πλαίσιο εποπτείας, τα ζητήματα εφαρμογής και επικαιροποίησης της νομοθεσίας περί κάλυψης δαπανών των Σ.Υ.Δ., αλλά και θετικές διαβεβαιώσεις για την ανάληψη του συνόλου των απαραίτητων ενεργειών από την πλευρά του Οργανισμού προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαβίωση των δικαιούχων ωφελούμενων των Στεγών. 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής επισυνάπτεται στο παρόν, στο περιεχόμενο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ανατρέξουν για πληρέστερη ενημέρωση.

 

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ζητήματος, παρεμβαίνοντας ενεργά όπου απαιτηθεί, με προσήλωση στον αγώνα για την αναβάθμιση και βελτίωση της ζωής των παιδιών μας, ατόμων με βαριές αναπηρίες και των οικογενειών τους και να ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα την ελληνική αναπηρική οικογένεια.

 

                                                                           Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

Συνημμένα:

Η υπ’ αριθμ.πρωτ.: 2891/10.02.2020 επιστολή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Documents to download

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

«Σεπτέμβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
31123

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑμεΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥΣ

Για τους φορείς αυτούς, μέχρι σήμερα, παραμένει ισχυρή η υποχρέωση συμμόρφωσης με την ακολουθητέα διαδικασία από την υπ’ αριθμ. πρωτ.: Δ11/Φ.29/Γ.Π.οικ.19881/691/22.05.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που, πέραν της τήρησης μέτρων ασφάλειας και προσωπικής υγιεινής, οριοθετεί την ελευθερία κινήσεων ως προς την αξιοποίηση της δυναμικότητας των δομών τους, προβλέποντας την «εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελούμενων», τη «δημιουργία μικρότερων τμημάτων», τ&a

Read more
456
7

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Σ.Υ.Δ.

Έχουν περάσει δέκα και πλέον μήνες, στο διάστημα των οποίων μοναδικές ενέργειες που καταγράφηκαν για τον θεσμό της υποστηριζόμενης διαβίωσης και τις δομές – Σ.Υ.Δ. ως θεμελιακό στοιχείο του, ήταν οι ‘πυροσβεστικού χαρακτήρα’ λύσεις (άρθρο 22, Ν.4683/2020, Φ.Ε.Κ. 83/τ.Α’/10.04.2020), ασήμαντες, αν αναλογιστεί κανείς τη βαρύτητα της αποστολής και των στόχων που υπηρετούν οι Σ.Υ.Δ., που δεν είναι άλλοι από την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων – ενοίκων με αναπηρία των δομών, τη&a

Read more
8910111213
14

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΥΤΣΟΥ

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, με βαθιά συγκίνηση και θλίψη, είναι στη δυσάρεστη θέση ν’ ανακοινώσει ότι έφυγε από κοντά μας ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, Μιχάλης Νούτσος.  

Ο Μιχάλης Νούτσος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών και για πάρα πολλά χρόνια ήταν μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ...

Read more
15161718

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑμεΑ

Προς αποφυγή παρανοήσεων ή/και φαινομένων παρεκκλίσεων από την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση με τις ενδεικνυόμενες ενέργειες αλλά και για την πρόληψη ενδεχόμενων νέων προβλημάτων στο πλαίσιο της εφεξής λειτουργίας των ανωτέρω δομών, επισημαίνουμε μια σειρά πρακτικών θεμάτων, τα οποία, κατά την κρίση μας, χρήζουν διευκρινίσεων και άμεσων συμπληρωματικών ενεργειών από την πλευρά του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Read more
1920
21222324252627
2829301234
567891011

Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset