Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

6 Μαρτίου 2020

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020: «Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


6 Μαρτίου 2020: «Η αποδοχή της διαφορετικότητας ως στοίχημα για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού»

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας, του φαινομένου νεανικής παραβατικότητας – είδος bullying – που αναφέρεται στη χρήση βίας διαφόρων μορφών (λ.χ. λεκτικός εκφοβισμός, κοινωνικός εκφοβισμός, σωματικός εκφοβισμός, ηλεκτρονικός εκφοβισμός) που λαμβάνει χώρα μεταξύ μαθητών/τριών ή συνομήλικων, με τη βλέψη να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.

Ο σχολικός εκφοβισμός δεν συνιστά καινούριο φαινόμενο, αν εκτιμηθούν τα ερευνητικά δεδομένα στον ενήλικο πληθυσμό που αποκαλύπτουν ότι δεν είναι λίγοι/ες όσοι/ες έχουν βιώσει καταστάσεις θυματοποίησης κατά τη διάρκεια της σχολικής τους θητείας, είτε έχουν υπάρξει παρατηρητές εκφοβιστικών περιστατικών στους/στις συνομηλίκους τους. Τα τελευταία δυστυχώς χρόνια, παρά την ανάπτυξη σημαντικής σειράς δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών για την πρόληψη ή/και αντιμετώπιση του σχολικού bulling και παρά την ενίσχυση των αντίστοιχων νομοθετικών προβλέψεων που επικεντρώνουν τους προσανατολισμούς τους στα ζητούμενα αυτά, τα στοιχεία που, όχι σπάνια, έρχονται στο φως της δημοσιότητας συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά για το μέγεθος και τις διαστάσεις του φαινομένου.

Για τα παιδιά με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, έναν πληθυσμό ‘διαφορετικό’ στα μάτια όσων συνομηλίκων τους δεν έχουν περιορισμούς δραστηριότητας, ο σχολικός εκφοβισμός παραμένει συχνό φαινόμενο και ταυτόχρονα ανησυχητικό, καθώς οι έρευνες στο σχετικό πεδίο καταδεικνύουν πως τα παιδιά που φέρονται ως θύτες επιλέγουν ως θύματα παιδιά συναισθηματικά ευάλωτα που καλούνται να υπερκεράσουν περισσότερα εμπόδια από τον μέσο παιδικό πληθυσμό για να ανταποκριθούν στα ζητούμενα του σχολικού τους βίου.

Για εμάς, τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και όλων των ανηλίκων με κάθε μορφής αναπηρία, η εκπαίδευση στην αποδοχή της διαφορετικότητας, στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και ηθικής συλλογιστικής, στη συμπεριληπτική φιλοσοφία και στην ανεκτικότητα είναι ίσως η πιο αξιόπιστη λεωφόρος για τη σταδιακή εξάλειψη των επιρροών και των περιστατικών που οδηγούν στον εκφοβισμό και την περιθωριοποίηση των παιδιών μας από την κοινότητα των συμμαθητών/τριών τους, και όχι μόνο.

Δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθημερινές μάχες, ως συλλογικότητα, για την ενίσχυση της ευημερίας των παιδιών μας σε κάθε έκφανση της ζωής τους, μέχρι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε ταπεινωτική συμπεριφορά και κακομεταχείριση, μέχρι να διασφαλίσουμε την πλήρη απόλαυση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους, μέχρι να γίνει αντιληπτό από όλους/ες πως η ποικιλομορφία των ανθρώπων δεν είναι πρόσχημα για σύγκρουση, αλλά ένας θησαυρός που, εφόσον αξιοποιηθεί κατάλληλα, θα εμπλουτίσει τις κοινωνίες και τις ζωές μας.

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

«Σεπτέμβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
31123

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑμεΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥΣ

Για τους φορείς αυτούς, μέχρι σήμερα, παραμένει ισχυρή η υποχρέωση συμμόρφωσης με την ακολουθητέα διαδικασία από την υπ’ αριθμ. πρωτ.: Δ11/Φ.29/Γ.Π.οικ.19881/691/22.05.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που, πέραν της τήρησης μέτρων ασφάλειας και προσωπικής υγιεινής, οριοθετεί την ελευθερία κινήσεων ως προς την αξιοποίηση της δυναμικότητας των δομών τους, προβλέποντας την «εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελούμενων», τη «δημιουργία μικρότερων τμημάτων», τ&a

Read more
456
7

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Σ.Υ.Δ.

Έχουν περάσει δέκα και πλέον μήνες, στο διάστημα των οποίων μοναδικές ενέργειες που καταγράφηκαν για τον θεσμό της υποστηριζόμενης διαβίωσης και τις δομές – Σ.Υ.Δ. ως θεμελιακό στοιχείο του, ήταν οι ‘πυροσβεστικού χαρακτήρα’ λύσεις (άρθρο 22, Ν.4683/2020, Φ.Ε.Κ. 83/τ.Α’/10.04.2020), ασήμαντες, αν αναλογιστεί κανείς τη βαρύτητα της αποστολής και των στόχων που υπηρετούν οι Σ.Υ.Δ., που δεν είναι άλλοι από την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων – ενοίκων με αναπηρία των δομών, τη&a

Read more
8910111213
14

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΥΤΣΟΥ

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, με βαθιά συγκίνηση και θλίψη, είναι στη δυσάρεστη θέση ν’ ανακοινώσει ότι έφυγε από κοντά μας ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, Μιχάλης Νούτσος.  

Ο Μιχάλης Νούτσος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών και για πάρα πολλά χρόνια ήταν μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ...

Read more
15161718

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑμεΑ

Προς αποφυγή παρανοήσεων ή/και φαινομένων παρεκκλίσεων από την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση με τις ενδεικνυόμενες ενέργειες αλλά και για την πρόληψη ενδεχόμενων νέων προβλημάτων στο πλαίσιο της εφεξής λειτουργίας των ανωτέρω δομών, επισημαίνουμε μια σειρά πρακτικών θεμάτων, τα οποία, κατά την κρίση μας, χρήζουν διευκρινίσεων και άμεσων συμπληρωματικών ενεργειών από την πλευρά του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Read more
1920
21222324252627
2829301234
567891011

Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset