Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

18 Ιουνίου 2020

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑμεΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΣΠΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΘΕΜΑ: «Πράσινο φως για την αποσύνδεση του οικονομικού αντικειμένου από τους περιορισμούς αξιοποίησης της δυναμικότητας που τέθηκαν για την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού κατά την επαναλειτουργία των ΝΠΙΔ που παρέχουν υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων από το ΕΣΠΑ»  

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Σε συνάντηση εργασίας μελών της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων  Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Υ.Σ.Ε.Κ.Τ.) και υπηρεσιακών παραγόντων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρευρέθηκε, εκτάκτως, χθες, 17 Ιουνίου 2020, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κ.Μοσχολιός, κάνοντας αναφορά στα, γνωστά σε όλους/ες, προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δομές, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας στα άτομα με αναπηρία (Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ, ΚΔΑΠμεΑ) στο πλαίσιο Πράξεων που χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ, από την πρώτη στιγμή της εμπειρίας της χώρας με την πανδημική κρίση του κορωνοϊού Covid-19 και της λήψης μέτρων έναντι της διασποράς του.    

Ο κ. Μοσχολιός αναγνώρισε πως κατά το στάδιο της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας των δομών αυτών, τα μέτρα στήριξης που προέβλεψε η ελληνική πολιτεία, επέτρεψαν έναν επαρκή βαθμό προστασίας για την αποτροπή των σοβαρών κινδύνων που απειλούσαν τη λειτουργία τους. Επισήμανε, ωστόσο, πως οι ίδιοι κίνδυνοι κάνουν την επανεμφάνισή τους στο πλαίσιο της λελογισμένης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνησης της παροχής των υπηρεσιών τους, από το τέλος του προηγούμενου μήνα, υπό συνθήκες μιας ‘νέας κανονικότητας’ που προδιαγράφει τον τρόπο λειτουργίας τους με την αξιοποίηση του ήμισυ της δυναμικότητάς τους, την απαγόρευση προσέλευσης ωφελούμενων με υποκείμενα νοσήματα, την εφαρμογή της εκ περιτροπής προσέλευσης για τους/τις υπόλοιπους/ες και την ευθύνη κατάλληλης ανταπόκρισης στις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετούν, με μονόδρομο την πλήρη αξιοποίηση των έμψυχων συντελεστών τους.

Υπογράμμισε πως, στην περίπτωση που δεν ενεργοποιηθούν εγκαίρως πρωτοβουλίες για την επαρκή οικονομική τους στήριξη, οι δομές αυτές, με τα πρόσθετα βάρη που έχουν υποστεί και υπαγορεύονται αποκλειστικά από τη συνέχιση συνδρομής λόγων προφύλαξης έναντι της διασποράς του κορωνοϊού, αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο οριστικής παύσης της λειτουργίας τους, με αρνητικό αντίκτυπο στα ωφελούμενα άτομα με αναπηρία, που θα αναγκαστούν να αποκοπούν από τις υπηρεσίες τους, με τις γνωστές παλινδρομήσεις στις δεξιότητες που κατακτήθηκαν με σκληρή δουλειά εντός των δομών και τις γνωστές σε όλους/ες ολέθριες συνέπειες για τα ίδια και για τις οικογένειές τους.

Τα αυτονόητα νέα προβλήματα βιωσιμότητας που ανακύπτουν για τους φορείς αυτούς, έγιναν αντιληπτά από τους/τις παρευρισκόμενους/ες στη συνάντηση, από την πλευρά των οποίων ακολούθησε η επεξεργασία προτάσεων, με την κατάληξη της αντιμετώπισης του ζητήματος στη βάση υπογραφής απόφασης που θα αποσυνδέει το φυσικό από το οικονομικό αντικείμενο των ενταγμένων Πράξεων των Κέντρων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα λαμβάνει υπόψη τη δυναμικότητα των ωφελούμενων που ίσχυε στον χρόνο που προηγήθηκε της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας τους.    

Συνάδελφοι,

Τα θετικά αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης δημιουργούν την προσδοκία για μια αντίστοιχη αποτελεσματική κατανόηση του προβλήματος και για τις υπηρεσίες των Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ – Ν.Π.Ι.Δ. που στηρίζονται στις αποζημιώσεις μέσω του ημερήσιου νοσηλίου που καταβάλλονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ζήτημα για το οποίο η διοίκηση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ συνεχίζει αμείωτα τις προσπάθειες για την κατάλληλη διευθέτησή του.

Όπως γνωρίζετε, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και η ΕΣΑμεΑ, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, τεκμηριωμένο λόγο και πλήρη επίγνωση των συνθηκών και των εκάστοτε περιστάσεων, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων, της ευημερίας, των κεκτημένων των παιδιών μας, ατόμων με νοητική  αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, των οικογενειών όλων αυτών των ατόμων και των δομών που κατορθώνουν σήμερα, ως αποτέλεσμα μακρόχρονων κόπων, πόνων και προσπαθειών των γονέων και κηδεμόνων των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα ανωτέρω, κρατώντας σας ενήμερους/ες για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φωτεινή Ζαφειροπούλου 


Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

«Σεπτέμβριος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
31123

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑμεΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥΣ

Για τους φορείς αυτούς, μέχρι σήμερα, παραμένει ισχυρή η υποχρέωση συμμόρφωσης με την ακολουθητέα διαδικασία από την υπ’ αριθμ. πρωτ.: Δ11/Φ.29/Γ.Π.οικ.19881/691/22.05.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που, πέραν της τήρησης μέτρων ασφάλειας και προσωπικής υγιεινής, οριοθετεί την ελευθερία κινήσεων ως προς την αξιοποίηση της δυναμικότητας των δομών τους, προβλέποντας την «εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελούμενων», τη «δημιουργία μικρότερων τμημάτων», τ&a

Read more
456
7

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Σ.Υ.Δ.

Έχουν περάσει δέκα και πλέον μήνες, στο διάστημα των οποίων μοναδικές ενέργειες που καταγράφηκαν για τον θεσμό της υποστηριζόμενης διαβίωσης και τις δομές – Σ.Υ.Δ. ως θεμελιακό στοιχείο του, ήταν οι ‘πυροσβεστικού χαρακτήρα’ λύσεις (άρθρο 22, Ν.4683/2020, Φ.Ε.Κ. 83/τ.Α’/10.04.2020), ασήμαντες, αν αναλογιστεί κανείς τη βαρύτητα της αποστολής και των στόχων που υπηρετούν οι Σ.Υ.Δ., που δεν είναι άλλοι από την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων – ενοίκων με αναπηρία των δομών, τη&a

Read more
8910111213
14

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΥΤΣΟΥ

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, με βαθιά συγκίνηση και θλίψη, είναι στη δυσάρεστη θέση ν’ ανακοινώσει ότι έφυγε από κοντά μας ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, Μιχάλης Νούτσος.  

Ο Μιχάλης Νούτσος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών και για πάρα πολλά χρόνια ήταν μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ...

Read more
15161718

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑμεΑ

Προς αποφυγή παρανοήσεων ή/και φαινομένων παρεκκλίσεων από την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση με τις ενδεικνυόμενες ενέργειες αλλά και για την πρόληψη ενδεχόμενων νέων προβλημάτων στο πλαίσιο της εφεξής λειτουργίας των ανωτέρω δομών, επισημαίνουμε μια σειρά πρακτικών θεμάτων, τα οποία, κατά την κρίση μας, χρήζουν διευκρινίσεων και άμεσων συμπληρωματικών ενεργειών από την πλευρά του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Read more
1920
21222324252627
2829301234
567891011

Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset