Menu

Νέα

Νέα

26 Μαρτίου 2019

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΟΡΙΣΜΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΕ.Σ.Υ.) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΑμεΑ


ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

             

 ΚΟΙΝ.: -Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα

              -Υπουργό Επικρατείας, κ. Χρ. Βερναρδάκη

              - Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Π. Πολάκη

              - Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας, κ. Γ. Γιαννόπουλο

              - ΕΣΑμεΑ

              - Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Διαμαρτυρία για την μη πρόβλεψη ορισμού εκπροσώπου στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), του Υπουργείου Υγείας, από την ΕΣΑμεΑ»

Κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση της από 21/3/2019 επιστολή σας που αφορά στην πρόταση εκπροσώπων της ΠΟΣΓΚΑμεΑ για το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ. Σ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας, όπως θεσπίστηκε με το άρθρο 164 του Ν.4600/2019 (ΦΕΚ 43/Α΄/9-3-2019), σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ θεωρεί προσβλητικό τον τρόπο και την όλη διαδικασία εκπροσώπησης του αναπηρικού χώρου στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας, αφού στο 29μελές Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει προβλεφθεί η συμμετοχή εκπροσώπου οριζόμενου από την ΕΣΑμεΑ, όπως γίνεται με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους.

Σας επισημαίνουμε ότι ο χώρος των ατόμων με αναπηρία, ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους εκπροσωπείται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), που είναι επίσημα αναγνωρισμένη δια του Ν. 2430/96 (ΦΕΚ 156/Α΄/10-7-96) ως Κοινωνικός Εταίρος της Ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εκπροσωπώντας τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους στο διάλογο με την Ελληνική Πολιτεία.

Θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός της ΕΣΑμεΑ, του τριτοβάθμιου φορέα εκπροσώπησης του αναπηρικού κινήματος στη χώρα μας και επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της Ελληνικής Πολιτείας συνιστά κατάφορη αδικία, αντιδημοκρατική τακτική και αποτελεί ουσιαστικά αποκλεισμό της γνήσιας εκπροσώπησης του χώρου των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Είναι αδιανόητη η μη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στο ΚΕ.Σ.Υ., το οποίο είναι συμβουλευτικό όργανο και έχει ουσιαστική ευθύνη για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της υγείας.

Κύριε Υπουργέ,

Για ακόμη μια φορά τονίζουμε ότι, η εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους δεν μπορεί να διεξάγεται με διαδικασία τύπου λοταρίας! Είναι απαράδεκτη και ακατανόητη η τακτική που συνεχίζει ν’ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας, αφού και στην Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας υπήρξε αποκλεισμός της ΕΣΑμεΑ και η συμμετοχή εκπροσώπων μετά από κλήρωση, γεγονός για το οποίο είχαμε διαμαρτυρηθεί εντόνως με την υπ’αρ. 85/29-2-2016 επιστολή μας.

Συνεπώς, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ δεν προτείνει εκπρόσωπό της, γιατί θεωρεί τη διαδικασία άκυρη και αντιδημοκρατική και για το λόγο αυτό ζητά την αποκατάσταση της αδικίας με το να προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ σε νομοθετική παρέμβαση για τη θεσμική εκπροσώπηση της ΕΣΑμεΑ στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας.

 

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,   

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  

                                                             

            

            ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ                   ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

  

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

«Απρίλιος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και ειδικότερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020»........

Read more
567
89

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμεΑ Ν. ΚΙΛΚΙΣ "ΒΗΜΑΤΙΖΩ"

Ο Σύλλογος Γονέων Και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ» ενεργώντας ως ανάδοχος της πράξης «Επιχορήγηση του ΝΠ Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ» για την υλοποίηση του Έργου «ΚΔΗΦ – Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ» »....

Read more
10

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το "Κέντρο Παιδιού και Εφήβου - Διάγνωση - Συμβουλευτική - Αποκατάσταση (Κ.Π.Ε.)" στο πλαίσιο του "Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)" για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και ειδικότερα στο πλαίσιο του... 

Read more
1112

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΣΒΕ), στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», Άξονας Προτεραιότητας ΑΞ09Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ», λειτουργώντας ως δικαιούχος της πράξης «Δια βίου μάθηση ατόμων που διαβιούν κάτω του ορίου της απόλυτης φτώχειας στην ειδικότητα φροντιστών – συνοδών ΑμεΑ» με κωδικό ΟΠΣ 5010815......

Read more
1314
15161718192021
22232425262728
293012345


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
Reset