Menu

Νέα

Νέα

2 Οκτωβρίου 2019

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΕΓΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (ΣΥΔ)ΠΡΟΣ: Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Οδηγός για την Ίδρυση και Λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)»

Η Π.ΟΣ.Γ.Κ.ΑμεΑ, ως δευτεροβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με Αυτισμό, Νοητική Αναπηρία, Σύνδρομο DOWN, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, έχοντας υιοθετήσει τη δικαιωματική προσέγγιση, όπως αυτή απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΑμεΑ, διεκδίκησε, στήριξε και προσπάθησε  με επιτυχία να βελτιώσει το θεσμό των ΣΥΔ. Ένα θεσμό ο οποίος αποτρέπει τον ιδρυματισμό, συμβάλλει στην αποϊδρυματοποίηση και  θεμελιώνει το δικαίωμα της διαβίωσης στην κοινότητα, σύμφωνα με το άρθρο 19 της Σύμβασης, για τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες αναπηρίας, τους αποκλεισμένους των αποκλεισμένων, αυτούς με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εγκλεισμού σε δομές βυζαντινού τύπου.

Από το 2012, η Ομοσπονδία μας αγωνίστηκε για τη θέσπιση του Ειδικού Νοσηλίου-Τροφείου για τους ενοίκους των Στεγών, τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την υπογραφή σχετικών συμβάσεων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και  λειτουργίας τους, και γενικότερα  ό,τι διασφάλιζε τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων Στεγών. Όλα τα παραπάνω ζητούμενα επιτεύχθηκαν με εντατική προσπάθεια και δύσκολες μάχες που δόθηκαν τα τελευταία εφτά χρόνια.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε εκείνη τη χρονική στιγμή που οι συνθήκες ίδρυσης και λειτουργίας νέων Στεγών είναι τέτοιες ώστε να δίνεται μεγαλύτερο κίνητρο στους φορείς-μέλη μας να το τολμήσουν, γνωρίζοντας πως η στήριξη της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι δεδομένη.

Στα πλαίσια  του αγώνα μας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των παιδιών μας αλλά και της έμπρακτης στήριξης προς τους φορείς μας, κρίθηκε απαραίτητο να εκπονηθεί ένας Οδηγός, που θα εξηγεί με κατανοητό τρόπο ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για τη δημιουργία ανάλογων δομών, ποιο το εκτιμώμενο κόστος, οι όροι και οι προϋποθέσεις. Ένας Οδηγός, στον οποίο θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι, και θα διευκολύνει το έργο τους.

Στόχος μας ήταν και παραμένει πάντα η ενίσχυση και επέκταση του θεσμού των Στεγών, ως σημαντικός πυλώνας κοινωνικής ένταξης των παιδιών μας, αλλά και η ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων των φορέων-μελών μας, που διαχρονικά συνέβαλαν στην αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού των κατηγοριών που θεσμικά εκπροσωπούμε.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε το σχετικό Οδηγό, ο οποίος είναι αναρτημένος και στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στον τομέα «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ», καθώς και το ΦΕΚ Β' 1160/8-4-2019 που αφορά στις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΣΥΔ.

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,  

                                  Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                             

                                            

 

             ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ                   ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

«Οκτώβριος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
30123

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΔΗΦ ΑμεΑ "ΕΜΠΝΕΥΣΗ" ΣΕΡΡΩΝ

Το Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «ΕΜΠΝΕΥΣΗ», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας ΑΞ09Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ», λειτουργώντας ως δικαιούχος της πράξης «ΚΔΗΦ - "Έμπνευση" Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία»...

Read more
456
78910111213
1415

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το "Κέντρο Παιδιού και Εφήβου - Διάγνωση - Συμβουλευτική - Αποκατάσταση (Κ.Π.Ε.)" στο πλαίσιο του "Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)" για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και ειδικότερα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας (09)... 

Read more
16

ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 6Κ/2019 ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ 7 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑμεΑ ΚΑΙ 3 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε η 6Κ/2019 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εβδομήντα πέντε (75) θέσεων τακτικού προσωπικού Τεχνολογικής και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)...

Read more
17

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ "ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΕΙΟ" ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας (09)... 

Read more
181920
21222324252627
28293031123
45678910


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset