Menu

Νέα

Νέα

8 Οκτωβρίου 2019

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΔΟΧΗΣ-ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ & ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

 

 

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δ.Μ. Μιχαηλίδου

ΚΟΙΝ:  - Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτη

              - ΕΣΑμεΑ    

              - Φορείς – μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ


ΘΕΜΑ: «Άμεση επιτάχυνση εφαρμογής του συστήματος αναδοχής – υιοθεσίας και επίσπευσης των θεσμοθετημένων προβλέψεων προς όφελος της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες»

 

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο του αναπηρικού κινήματος εκπροσώπησης των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές Αναπηρίες και τις οικογένειές τους, μέσω των Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Με το παρόν έγγραφο, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ - που συμμετέχει μέσω εκπροσώπου της στο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής – Υιοθεσίας (Ε.Σ.Αν.Υ.), σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 2 του Ν.4538/2018 (Φ.Ε.Κ. 85/Α/16.05.2018) - επιθυμεί να σας εκφράσει τον προβληματισμό της επί ζητήματος δυνάμενου να παρεμποδίσει τη διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων που εκπροσωπεί σε αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και στην ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα – όπως προβλέπεται από το άρθρο 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας κύρωσε με τον Ν.4074/2012 – δικαίωμα που διασφαλίζεται, μεταξύ άλλων, με την αποφυγή κάθε μορφής φιλοξενίας σε ιδρυματικές δομές και στόχος που εξυπηρετείται σημαντικά και από τις διατάξεις που διέπουν σήμερα το σύστημα αναδοχής – υιοθεσίας. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, αναγνωρίζουμε πως, το τελευταίο έτος, έχουν καταβληθεί εντατικές προσπάθειες και έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα στο επίπεδο της προετοιμασίας του εγχειρήματος, δημιουργώντας συνακόλουθα την προσδοκία για την ενίσχυση της επιτευξιμότητας του στόχου αποϊδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται ή πρόκειται να φιλοξενηθούν σε ιδρυματικές δομές.

Τους τελευταίους μήνες εντούτοις διαφαίνονται καθυστερήσεις, αν όχι αδράνεια, από την πλευρά των υπηρεσιών του αρμόδιου Υπουργείου ως προς την προώθηση των θεσμοθετημένων προβλέψεων για το σύστημα αναδοχής – υιοθεσίας, συνθήκη που εντείνει δίκαια τη σύγχυση των ενδιαφερόμενων μερών ως προς την άσκηση των δυνατοτήτων που προβλέπονται από το νέο καθεστώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναιτιολόγητα τετράμηνη καθυστέρηση πραγματοποίησης συνεδρίασης από το Ε.Σ.Αν.Υ – πράξη διενεργούμενη τακτικώς κάθε μήνα ή/και εκτάκτως κατά την πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Ν.4538/2018 – με την τελευταία πρόσκληση σε συνεδρίαση να τοποθετείται για την 3η Ιουνίου 2019. 

Για τις ανωτέρω καθυστερήσεις η ΠΟΣΓΚΑμεΑ εκφράζει την ανησυχία της και ζητά την παροχή σχετικών διευκρινίσεων ή/και θετικών διαβεβαιώσεων από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την έγκαιρη δρομολόγηση των όποιων ενεργειών και εξειδικεύσεων έχουν νομοθετηθεί με γνώμονα τη διασφάλιση της ευημερίας των ανήλικων παιδιών, μεταξύ των οποίων και των ΑμεΑ προς αναδοχή, με απώτερη συνέπεια την αποφυγή του ενδεχόμενου εγκλεισμού τους σε ιδρύματα, συνθήκη απρόσφορη για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και τη δυνατότητα άσκησης των δικαιωμάτων τους.

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Η όποια περαιτέρω απραγία ή καθυστέρηση στη διαμόρφωση των θεσμοθετήσεων που αναφέρονται στον Ν.4538/2018 συνιστά πρόσκομμα για την ευημερία των ανηλίκων υπό αναδοχή – υιοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων αναπηρίες και απομακρύνεται, όχι απλώς από τις μέριμνες, αλλά από το ίδιο το πνεύμα που διέπει τον εν θέματι Νόμο, που δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση της ταχείας, ευχερούς, διαφανούς και ομαλής εξέλιξης της διαδικασίας αναδοχής / υιοθεσίας, με πρωταρχικό γνώμονα το συμφέρον και την υποστήριξη της ομαλής εξέλιξης της προσωπικότητας των ανηλίκων υπό αναδοχή, συμπεριλαμβανομένης της επωφελούς επίλυσης –με την επικουρία του κράτους- του προβλήματος των υπό αναδοχή ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, όπως τα παιδιά με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες που η ΠΟΣΓΚΑμεΑ εκπροσωπεί, των οποίων η τοποθέτηση σε αναδοχή εμφανίζει αυξημένη δυσκολία.

Σας καλούμε όπως, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας, παρέμβετε για την επιτάχυνση των θεσμοθετημένων προβλέψεων του Ν.4538/2018, ώστε ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης για το σύνολο των ανηλίκων που φιλοξενούνται ή πρόκειται να φιλοξενηθούν σε ιδρυματικές δομές, να καταστεί ουσιαστικά επιτεύξιμος.

Ευελπιστώντας για τη θετική σας ανταπόκριση, παρακαλούμε για την ενημέρωση της Ομοσπονδίας μας επί των ενεργειών σας.

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,  

                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                             

                                            


                                                   ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ                   ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

«Οκτώβριος 2019»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
30123

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΔΗΦ ΑμεΑ "ΕΜΠΝΕΥΣΗ" ΣΕΡΡΩΝ

Το Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «ΕΜΠΝΕΥΣΗ», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας ΑΞ09Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ», λειτουργώντας ως δικαιούχος της πράξης «ΚΔΗΦ - "Έμπνευση" Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία»...

Read more
456
78910111213
1415

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το "Κέντρο Παιδιού και Εφήβου - Διάγνωση - Συμβουλευτική - Αποκατάσταση (Κ.Π.Ε.)" στο πλαίσιο του "Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)" για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και ειδικότερα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας (09)... 

Read more
16

ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 6Κ/2019 ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ 7 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑμεΑ ΚΑΙ 3 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε η 6Κ/2019 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εβδομήντα πέντε (75) θέσεων τακτικού προσωπικού Τεχνολογικής και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)...

Read more
17

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ "ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΕΙΟ" ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας (09)... 

Read more
181920
21222324252627
28293031123
45678910


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset