Δελτία Τύπου

3Η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2011 "ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ"- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΖΗΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ & ΗΘΟΣ

2/12/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

«3Η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2011-ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΖΗΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ &  ΗΘΟΣ»

 

Ξημέρωμα της φετινής 3ης Δεκέμβρη-Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία και τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να βιώνουν τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις πιο σκληρές και επώδυνες επιπτώσεις μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης χωρίς προηγούμενο στη νεότερη ιστορία της χώρας!

Είναι υποτιμητικό τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, τα Άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία ή χρόνια πάθηση, να «θεωρούνται» πολίτες με ίσα δικαιώματα, αλλά να μη μπορούν να συμμετέχουν με αξιοπρέπεια σε κάθε πτυχή της κοινωνικής τους υπόστασης. 

Είναι προσβλητικό, για την ίδια την κοινωνία πρωτίστως, αλλά και δημοκρατικά απαράδεκτο, να αγνοεί η κοινωνική πλειοψηφία τη μειοψηφία και τις περισσότερες φορές χωρίς ίχνος σεβασμού.

Η αντίληψη ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαιώματα είναι αλήθεια κατά το 1/3. Τα υπόλοιπα 2/3 της αλήθειας βρίσκονται στις Υποχρεώσεις που έχει η Πολιτεία απέναντι στο απόλυτα υπαρκτό κομμάτι του συνόλου των Πολιτών της, δηλαδή στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους και συγκεκριμένα στη δημιουργία και τη θεσμοθετημένη κατοχύρωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών και των προϋποθέσεων για την αξιοπρεπή διαβίωση και την κοινωνικά ισότιμη ένταξή τους.

Η αλήθεια λοιπόν δεν είναι τίποτα περισσότερο από το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

Γι΄ αυτό η 3η Δεκέμβρη δεν είναι γιορτή.

Γι΄ αυτό η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα προώθησης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και Ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους πολίτες της που βιώνουν την αναπηρία.

Είναι η αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο η διεκδίκηση των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία, για μια ισότιμη και όχι «ειδική» μεταχείριση των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους.

Γι΄ αυτό η 3η Δεκέμβρη συμβολίζει για τους γονείς και τις οικογένειες που εκπροσωπούν τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, για όλα τα Άτομα με Αναπηρία:

·  Τον καθημερινό μας αγώνα για τη θωράκιση των δικαιωμάτων και την προστασία των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, των Ατόμων με Αναπηρία που διαβιούν σε ιδρύματα, των γονέων και των οικογενειών όλων των Ατόμων με Αναπηρία.

·  Τον καθημερινό μας αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και κάθε συμπεριφορά που προσβάλει την αξιοπρέπεια των Ατόμων με Αναπηρία.

·  Τον καθημερινό μας αγώνα ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάργησης των κεκτημένων δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους.

·  Τον καθημερινό μας αγώνα για την επαρκή, μόνιμη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση της Δημόσιας Πρόνοιας, των Δομών ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν κατά κύριο λόγο από σωματεία γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ, για ένα εκπαιδευτικό σύστημα δημόσιο, ανοιχτό –χωρίς διακρίσεις- και προσβάσιμο σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία, για ένα σύγχρονο πλαίσιο ένταξης και προστασίας στην εργασία των Ατόμων με Αναπηρία, για ένα σύστημα εκτίμησης βαθμού αναπηρίας, που δεν θα αποτελεί εργαλείο περικοπής δημοσιονομικών δαπανών, αλλά θα είναι σχεδιασμένο στη βάση των αρχών της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας και της ιατρικής επιστήμης, για ένα ασφαλιστικό σύστημα και σύστημα παροχών που θα εγγυάται τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης σε όλους τους ασφαλισμένους, σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία και στις οικογένειές τους.

·  Τον καθημερινό μας αγώνα για αφύπνιση της κοινωνίας, ώστε να γίνει συνείδηση στην Κυβέρνηση, στα Πολιτικά Κόμματα, στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους Κοινωνικούς Εταίρους, στην Εκκλησία, σε κάθε Πολίτη, ότι είναι χρέος ΟΛΩΝ να συμβάλλουν στην άρση των φραγμών και των προκαταλήψεων που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους και στην εμπέδωση του ότι τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, όλα τα Άτομα με Αναπηρία, οι γονείς και οι οικογένειές τους, δεν ευθύνονται για τη δημιουργία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που περνάει η χώρα και συνεπώς σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πληρώσουν γι΄αυτή.

3 Δεκέμβρη πρέπει να είναι κάθε ημέρα του χρόνου, για κάθε έλληνα πολίτη,  σε κάθε μεριά του κόσμου, για κάθε ανθρώπινο ον!

Είναι χρέος όλων η καθημερινή και συνεχής προσπάθειά μας για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών μας, των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, όλων των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, της κοινωνίας ολόκληρης.

«Ισοτιμία των Πολιτών» και «Το ζην με αξιοπρέπεια και ήθος» πρέπει να είναι επιδίωξη ΟΛΩΝ ΜΑΣ  και να σηματοδοτούν την καθημερινότητά μας.

Από σήμερα και κάθε ημέρα, αγωνιζόμαστε ενωμένοι, δυνατοί και αλληλέγγυοι σε κάθε μεριά της χώρας, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, με κορύφωση τη 13η Δεκέμβρη 2011, όπου στις 10.00 στην πλατεία Ομονοίας, θα ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας και θα δηλώσουμε όλοι ένα βροντερό ΠΑΡΟΝ στην κεντρική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα, διεκδικώντας ΑΜΕΣΑ πολιτικές και μέτρα στήριξης και προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους σε αυτή τη διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική και κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα.


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο κ. Ι. Λυμβαίο στο 210-5236501 ή στο 6936-577899 και με το Γ. Γραμματέα κ. Χ. Νάστα στο 6936-577898.

Επιστροφή


15/11/2018 1:31:37 μμ