Ανακοινώσεις

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

12/1/2012

                                                                                                
                                                                            ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης           
                                                                                        &Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου
                                                                              Κοιν:-Υπουργό Εσωτερικών, κ. Α. Γιαννίτση 
                                                                                      -Αναπλ. Υπουργό Παιδείας, κ. Κ. Αρβανιτόπουλο
                                                                                      -Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Κουκουλόπουλο
                                                                                      -Υφυπουργό Παιδείας, κα Π. Χριστοφιλοπούλου
                                                                                      -Ειδικό Γραμ. Α’& Β’/θμιας Εκπαίδευσης 
                                                                                        κ. Μ. Κοντογιάννη
                                                                                      -Δ/ντή Ειδικής Αγωγής, κ. Γ. Αλεβίζο
                                                                                      -ΕΣΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Άμεση παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας για τη Μετακίνηση Μαθητών με Αναπηρία»

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας και διαρκής αγώνας μας προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και για τους μαθητές με αναπηρία (Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες).     

Βρισκόμαστε στα μέσα του σχολικού έτους 2011-2012 και ήδη πριν ξεκινήσει το σχολικό έτος, σας είχαμε εκφράσει την αγωνία που διακατέχει όλους τους γονείς των μαθητών με αναπηρία, για τον τρόπο  και για τη συνέχιση της ανεμπόδιστης και ασφαλούς μετακίνησής τους από και προς τις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης, όπως επίσης σας είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που υπήρχε να δημιουργηθεί αντίστοιχο αλαλούμ με αυτό του Κατασκηνωτικού Προγράμματος ΑμεΑ 2011, εξαιτίας της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Δυστυχώς, όχι μόνο δεν πήραμε καμία απάντηση, όπως σας είχαμε ζητήσει στα ερωτήματα που σας είχαμε θέσει τότε, αλλά επιβεβαιώθηκε κιόλας η αγωνία μας σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρία.

Όπως ίσως γνωρίζετε, στις 23 Δεκεμβρίου 2011, ενημερωθήκαμε ότι από τις 9 Ιανουαρίου οι μετακινήσεις μαθητών ΑμεΑ θα σταματούσαν, λόγω αδυναμίας από πλευράς Δήμων ή και διαφόρων προβλημάτων που υπήρξαν στους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να ανακηρυχθούν νέοι μειοδότες- μεταφορείς που θα αναλάμβαναν τις μετακινήσεις για το 2012.

Ευτυχώς, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-12-2011 (ΦΕΚ Α268), δόθηκε παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων μέχρι 28-2-2012.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, η συγκεκριμένη εξέλιξη, δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν πρόχειρη λύση του προβλήματος, παρατείνει την αγωνία χιλιάδων οικογενειών και μαθητών ΑμεΑ, ενώ σε συνδυασμό και με την ΚΥΑ 35415/28-7-2011 (ΦΕΚ 1701Β), αλλά και την εγκύκλιο 52/15-12-2011 του Υπουργείου Εσωτερικών, καταργεί στην ουσία τη δημόσια δωρεάν Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τα Άτομα με Αναπηρία και καθιστά τους Εκπαιδευτικούς-Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων σε «χιλιομετρητές» και «ταμίες-αποζημιωτές», δημιουργώντας βέβαια τεράστια πραγματικά προβλήματα στις οικογένειες των μαθητών με αναπηρία.


Κυρία Υπουργέ,

Για μια ακόμη φορά, σας καλούμε να αναλογιστείτε την ευθύνη σας ως Υπουργός Παιδείας, να αναλάβετε πρωτοβουλία και να παρέμβετε στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να διασφαλιστεί η μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να δοθεί παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων, μέχρι λήξης του τρέχοντος σχολικού έτους.

 

Κυρία Υπουργέ,

Το ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι άμεσα αρμόδιο για τη μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία                     Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πρέπει να στέκεται αδιάφορο απέναντι σ΄ αυτό το μείζονος σημασίας θέμα, το οποίο αποτελεί το Α και το Ω για τη συμμετοχή των μαθητών με αναπηρία στο κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης.


Σας ευχόμαστε Καλή και Δημιουργική Χρονιά, ευελπιστούμε στην άμεση ενεργοποίηση και παρέμβασή σας και αναμένουμε να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας.

 

 

Με εκτίμηση
Για την Εκτελεστική Επιτροπή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                            ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                                     ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ

 

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ