Ανακοινώσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

1/2/2012


ΠΡΟΣ: ΦΟΡΕΙΣ-ΜΕΛΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Κοιν: -Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
         -Βουλευτή, κ. Π. Παυλόπουλο
         -Μ.Μ.Ε.
         -ΕΣΑμεΑ

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση Φορέων για αποτελέσματα παράστασης διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Παρά το δριμύ ψύχος δεκάδες συνάδελφοί μας, βρέθηκαν στο πλευρό της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στην παράσταση διαμαρτυρίας στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης, δέχθηκε την αντιπροσωπεία μας, η οποία αποτελούνταν από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Ι. Λυμβαίο, το Γενικό Γραμματέα κ. Χ. Νάστα, την Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων κα Ο. Μπούτοβα και το Μέλος του Γενικού Συμβουλίου κα Ε. Ζερβάκη.
Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης των αιτημάτων μας ο Πρόεδρος, κ. Λυμβαίος, ανέπτυξε τα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βουδούρη, ο οποίος απαντώντας δήλωσε στην αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ τα εξής:

Α.Επί του άρθρου 17 που αφορούσε τη μη παροχή ειδικής αγωγής (φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ειδική παιδαγωγική στήριξη, ψυχοθεραπεία) μετά το 18ο έτος για παιδιά με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές Νευρολογικές Αναπηρίες, είπε ότι το άρθρο τροποποιείται -μετά τη δέσμευση του Υφυπουργού Υγείας κ. Τιμοσίδη στη Βουλή των Ελλήνων- με την ακόλουθη προσθήκη: «Ειδική Αγωγή παρέχεται και μετά το 18ο έτος και εφόρου ζωής για τις ανωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες, με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι συνταγογραφούμενες ιατρικές πράξεις».

Β.Με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ παρατείνονται επί τρίμηνο οι συμβάσεις με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που ήταν σε ισχύ μέχρι 31/12/2011 και οι δαπάνες θα καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι την υπογραφή νέων συμβάσεων.

Γ.Οι παρεχόμενες υπηρεσίες με απόδειξη παροχής υπηρεσιών φυσικών προσώπων με Κέντρα ΝΠΙΔ και Ειδικώς Αναγνωρισμένων Κέντρων ως Φιλανθρωπικών Σωματείων, που δεν είχαν συμβάσεις με Ταμεία, θα καταβάλλονται έως και 31/3/2012 από τον ΕΟΠΥΥ, ως την υπογραφή νέων συμβάσεων που θα προκύψουν μετά τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής, το επόμενο δεκαήμερο. Οι αποδείξεις θα υποβάλλονται στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και θα εξοφλούνται με τις ισχύουσες διαδικασίες.

Δ.Η Ειδική Επιτροπή θα επεξεργαστεί ενιαίο τύπο Σύμβασης για τα Ειδικώς Αναγνωρισμένα Φιλανθρωπικά Σωματεία, με στόχο να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τα παιδιά μας, για τις οποίες θα υφίστανται τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ. Στην Επιτροπή θα μετέχει εκπρόσωπος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ.

Ε.Το παράρτημα του Κανονισμού Παροχών που αφορά στα τεχνικά βοηθήματα υγείας για τα άτομα με αναπηρία, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, θα συμπεριληφθεί με τα ανωτέρω στην πρόταση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, που θα κατατεθεί προς υπογραφή στον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο τη Δευτέρα 5/2/2012. Μέχρι και τις 31/3/2013 τα παρεχόμενα τεχνικά βοηθήματα θα αποπληρώνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των ασφαλιστικών ταμείων, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του Οργανισμού.

Ζ.Στην Υπουργική Απόφαση θα συμπεριλαμβάνεται άρθρο για τη σύσταση στον ΕΟΠΥΥ Διεύθυνσης Χρονίων Παθήσεων και Ατόμων με Αναπηρία. Για τα ιδιωτικά Κέντρα Παροχής Υπηρεσιών, θα συναφθούν κλαδικές συμβάσεις, ώστε να διασφαλίζεται η επαγγελματική κατοχύρωση και η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης, κλείνοντας, δήλωσε στην αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ,  ότι στόχος του ιδίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού είναι να παρέχονται υπηρεσίες και στον τελευταίο Πολίτη των ακριτικών περιοχών της χώρας με τρόπο διαφανή και με γνώμονα το σεβασμό και την προστασία του δημόσιου χρήματος.


Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Τις ανωτέρω δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ επιβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες 31/1/2012, με συμμετοχή του Υφυπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μπόλαρη και του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σουλιώτη. Για τη συνέντευξη μπορείτε να ενημερωθείτε στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΓΚΑμεΑ ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους τους συναδέλφους γονείς, που αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βρέθηκαν δίπλα μας για να στηρίξουν όχι τις θέσεις μας, αλλά το δικαίωμα των παιδιών μας στη ζωή, με παροχές που βελτιώνουν την ποιότητά της.
Ευχαριστούμε τους συναδέλφους μας μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου, που μέσα από δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έκαναν γνωστά τα αιτήματά μας στο σύνολο των Πολιτών της χώρας.
Ευχαριστούμε την ΕΣΑμεΑ που στήριξε με κάθε τρόπο τα αιτήματα της Οικογένειας με Ανάπηρο Παιδί.
Ευχαριστούμε κάθε Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που συνέβαλε στην αλλαγή του άρθρου 17 του Κανονισμού, με την παρέμβασή του κατά τη συζήτησή του την Παρασκευή 27/1/2012 στη Βουλή.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι φανερό πλέον ότι η στοχοθέτηση, η τεκμηρίωση των θέσεών μας, η κοινή πορεία και η αλληλεγγύη μεταξύ μας,  είναι αυτά που μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα απέναντι στη βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα και τους θεσμούς της.
Καλούμεθα να υπερασπισθούμε τα κοινωνικά δικαιώματα των παιδιών μας που πάσχουν από Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές Νευρολογικές Αναπηρίες και των οικογενειών μας, ως το πλέον ευάλωτο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ δηλώνουν σε όλους ότι σημείο αναφοράς μας και κοινός μας στόχος είναι η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. Αυτό υπηρετούμε και αυτό θα υπηρετούμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας.

Σας θέλουμε δίπλα μας για να ενισχύεται η φωνή μας και η θέση μας, για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας!

 

Με εκτίμηση,
Για την Εκτελεστική Επιτροπή
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                              ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                                       ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ

Επιστροφή


15/11/2018 1:31:37 μμ