Ανακοινώσεις

ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

5/3/2012

 

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
              κ. Βουδούρη

ΚΟΙΝ:-Γραφείο Υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνη 
          -Γραφείο Υπουργού Υγείας, κ. Αν. Λοβέρδου
          -Γραφείο Υφυπουργού Υγείας, κ. Μ. Τιμοσίδη
          -Γραφείο Υφυπουργού Υγείας, κ. Μ. Μπόλαρη
          -Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
          -κ. Αθ. Δρέττα, Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
          -κ. Γ. Πολύζο, Γεν. Γραμματέα Υγείας
          -κ. Γ. Κατριβάνο, Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας
          -ΕΣΑμεΑ
          -Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ


ΘΕΜΑ: «ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ»

              

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΣΓΚΑμεΑ μαζί σας και με τον κ. Βαφειάδη, στις 31 Ιανουαρίου 2012, καθώς και τη συζήτηση και την αποδοχή των αιτημάτων μας, έχει περάσει ένας και πλέον μήνας χωρίς αποτέλεσμα, με συνέπεια γονείς που πηγαίνουν να αποζημιωθούν για τις θεραπευτικές πράξεις των παιδιών τους, να ταλαιπωρούνται στα γκισέ των παραρτημάτων του ΕΟΠΥΥ ανά την Ελλάδα, ενώ και τα Κέντρα που πηγαίνουμε τα παιδιά μας, δε γνωρίζουν το ακριβές καθεστώς, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα επίσης την τεράστια ταλαιπωρία των γονέων.

Η ισχύουσα κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με όσα δεσμευτήκατε και όσα συζητήθηκαν μεταξύ εσάς, του Διευθυντή Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ κ. Βαφειάδη και αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στις 31/1/2012, καθώς και με τις επίσημες δεσμεύσεις σε κοινή συνέντευξη τύπου -την ίδια ημέρα- του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, του Υφυπουργού κ. Μπόλαρη και του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Σουλιώτη.

Ως εκ τούτου, ζητούμε να μας απαντήσετε άμεσα για τις ενέργειες που έχουν γίνει στα πλαίσια των ανωτέρω και πιο συγκεκριμένα:

 1. Τροποποίηση άρθρου 17 του Κανονισμού, ώστε να παρέχεται Ειδική Αγωγή σε ενήλικα άτομα με βαριές αναπηρίες (Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες)
 2. Παράταση εφαρμογής Κανονισμού ΕΟΠΥΥ-περίοδος προσαρμογής επί τρίμηνο αναφορικά με τις αποζημιώσεις ασφαλισμένων, καθώς και των Κέντρων ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που είχαν υπογράψει σύμβαση με ασφαλιστικά ταμεία πριν τις 31/12/2011.
 3. Σύσταση Επιτροπής για την κατάρτιση Ενιαίου Σχεδίου Σύμβασης για όλα τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα-Φιλανθρωπικά Σωματεία Ειδικώς Αναγνωρισμένα και συμμετοχή σε αυτή εκπροσώπου της ΠΟΣΓΚΑμεΑ.
 4. Πρόβλεψη για την κάλυψη των θεραπευτικών πράξεων που υποβάλλουν τα ΑμεΑ οι γονείς τους σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου υπάρχουν από 0 έως 2 ιδιώτες πάροχοι υγείας και κανένας δεν έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
 5. Επαναφορά της κάλυψης των θεραπευτικών μέσων και των αναλώσιμων υλικών σε άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και σύνδρομα.
   
 6. Σύστημα απόδοσης τιμών θεραπευτικών πράξεων από τα Κέντρα Υποστήριξης ΑμεΑ.
   
 7. Δημιουργία αυτόνομης Διεύθυνσης Χρονίων Παθήσεων και ΑμεΑ στο Οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Ελπίζουμε ότι η συνάντηση που έγινε στον ΕΟΠΥΥ στα πλαίσια της κινητοποίησης της 31/1/2012 δεν έχει επηρεαστεί από το ψύχος που επικρατούσε την ημέρα εκείνη και οι σχετικές από μέρους σας ενέργειες, δεν έχουν μπει «στην κατάψυξη». Οι γονείς των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, οι εκπρόσωποι ολόκληρου του αναπηρικού κινήματος, που πραγματοποιήσαμε αυτή την παράσταση διαμαρτυρίας, δεχθήκαμε τις δεσμεύσεις των υπευθύνων και αποχωρήσαμε από τον ΕΟΠΥΥ με την υπόσχεση όλων μας ότι θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βρισκόμενοι συνεχώς στις επάλξεις.

Ένα μήνα μετά, καλή τη πίστη και με πολύ υπομονή, αναμένουμε αποτελέσματα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει.

Για ύστατη φορά, σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα προς υλοποίηση των δεσμεύσεών σας και να άρετε το αδιέξοδο χιλιάδων οικογενειών ατόμων με αναπηρία και όσων παρέχουν υπηρεσίες αποθεραπείας στα παιδιά μας και να μας ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειές σας αυτές.

Η υπομονή των γονέων και των οικογενειών των ατόμων με βαριές αναπηρίες, αλλά και ολόκληρου του αναπηρικού κινήματος, έχει εξαντληθεί από τη δίχως τέλος ταλαιπωρία και την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται οι οικογένειές μας από την κατάσταση αυτή.

Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να εκδώσετε άμεσα τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ και να ορίσετε συνάντηση με την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, προκειμένου να μας ενημερώσετε για το νέο Τροποποιημένο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.

 

 

Με εκτίμηση,
Για την Εκτελεστική Επιτροπή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 

 

                                     ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ

 

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ