Ανακοινώσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

4/4/2012

 

ΠΡΟΣ: Φορείς-Μέλη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: « Ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ενεργειών της ΠΟΣΓΚΑμεΑ προς το Συνήγορο του Πολίτη»  Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Σας ενημερώνουμε ότι οι ενέργειες της ΠΟΣΓΚΑμεΑ προς το Συνήγορο του Πολίτη τόσο για το θέμα του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) σε σχέση με ασφαλισμένους με αναπηρίες, όσο και για το πρόβλημα της μετακίνησης ενηλίκων περιθαλπομένων από το ΚΑΑΠΑ Αττικής (Θ.Χ.Π. Σκαραμαγκά)  είχαν αποτέλεσμα καθώς στάλθηκαν προς τους αρμόδιους φορείς σχετικά υπομνήματα, όπου επισημαίνονταν οι θέσεις, και τα τεκμηριωμένα και δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας.


Πιο συγκεκριμένα για το πρώτο θέμα ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θίγει, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αν. Λοβέρδο και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Γ. Βουδούρη,  το πρόβλημα του αποκλεισμού από την Ειδική Αγωγή για όσα άτομα με αναπηρία έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους και ζητάει την ύπαρξη τροποποίησης επί του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Επίσης θέτει ερωτήματα για  το θέμα της παροχής φροντίδας σε παιδιά και ενήλικα τέκνα ασφαλισμένων τα οποία πάσχουν από σοβαρές αναπηρίες και συγκεκριμένα εάν έχει καθοριστεί μια διαδικασία κατάρτισης ενός ενιαίου σχεδίου Σύμβασης συνεργασίας με τα Κέντρα Παροχής σχετικών υπηρεσιών, εάν έχει προβλεφτεί η παράταση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων και εάν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο σε σχέση με το ημερήσιο νοσήλιο για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.


Τέλος, το δεύτερο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη θέτει προς το Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας, κ. Κατριβάνο το θέμα της μετακίνησης των ενήλικων περιθαλπομένων από το ΚΑΑΠΑ Αττικής και συγκεκριμένα κατά πόσο τηρήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες, που αποτελούσαν και πάγια θέση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Δηλαδή 1) Εάν υπήρχε έγγραφη εντολή του Υφυπουργού ή του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας. 2) Εάν η Κοινωνική Υπηρεσία είχε πραγματοποιήσει έρευνα στις Δομές όπου μετακινήθηκαν τα ΑμεΑ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλήρης κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών για άτομα με βαριά νοητική αναπηρία ή αυτισμό και 3) Εάν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των γονέων για όσα παιδιά έχουν οικογένεια, η οποία ενδιαφέρεται και τα επισκέπτεται, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό.       


Ο αγώνας μας για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μας που πάσχουν από Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και των οικογενειών μας συνεχίζεται και για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να διακατέχεται από αλληλεγγύη, συνεργασία, υπευθυνότητα, υπομονή και επιμονή.


Με εκτίμηση,
Για την Εκτελεστική Επιτροπή
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 
 

                                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                   ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ

Επιστροφή


15/11/2018 1:31:37 μμ