Ανακοινώσεις

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

13/7/2012ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών, Κο Ε. Στυλιανίδη

ΚΟΙΝ:  -Γραφείο Πρωθυπουργού, Κο Α. Σαμαρά
            -Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Κο Χ. Αθανασίου
            -Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Κο Κ. Αρβανιτόπουλο
            -Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κο Α. Τσίπρα
            -Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ, Κο Ε. Βενιζέλο
            -Πρόεδρο Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κο Π. Καμμένο
            -Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ, Κο Φ. Κουβέλη
            -Γεν. Γραμματέα ΚΚΕ, Κα Α. Παπαρήγα
            -ΕΣΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Άμεση παρέμβαση Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τη μετακίνηση μαθητών με αναπηρία για το σχολικό έτος 2012-2013»


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Καταρχήν, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα που αναλάβατε αυτή την τόσο δύσκολη για τη χώρα περίοδο.
Από την προηγούμενη θητεία σας στο Υπουργείο Παιδείας, γνωρίζετε την ταυτότητα, το ρόλο και το σκοπό ύπαρξης και λειτουργίας της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, η οποία εκπροσωπεί τα άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και τις οικογένειές τους, μέσω των περισσοτέρων από 200 σωματείων γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα.
Σκοπός της παρούσας είναι να αναφέρουμε και να υπογραμμίσουμε και σε εσάς, όπως και στους 2 προκατόχους σας το σοβαρότατο θέμα των μετακινήσεων των μαθητών με αναπηρία όλων των βαθμίδων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Από στοιχεία που έχουμε συλλέξει η εικόνα που σχηματίζεται τολμούμε να πούμε ότι είναι ζοφερή και είναι ορατός ο κίνδυνος στις 11 Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα να είναι κενό μαθητών ΑμεΑ.
Χαρακτηριστικά, σας αναφέρουμε ότι:

-Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία το θέμα των μετακινήσεων από πλευράς Δήμων είναι «στον αέρα» και μεγάλος αριθμός από τους Δήμους των Περιφερειών αυτών να εκφράζουν σχεδόν τη βεβαιότητα ότι το Σεπτέμβρη δεν θα έχει υπάρξει αποτέλεσμα σχετικά με τη μετακίνηση μαθητών με αναπηρία, τόσο με πούλμαν όσο και με ταξί.
-Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Πάτρα αυτές τις ημέρες ξεκινάει η διαδικασία προκήρυξης του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού, που όπως νομίζετε μέχρι την ολοκλήρωση του απαιτούνται εκ του Νόμου περισσότεροι από 2,5 έως 3 μήνες.
-Ομοίως ισχύει και για το Δήμο Αθηναίων, όπου παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών, ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών και κατακύρωσης των διαγωνισμών σε μειοδότες, δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 2,5 μηνών.
-Το γενικότερο πρόβλημα μειωμένου ενδιαφέροντος των ιδιοκτητών ταξί ανά την Ελλάδα για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία μετακινήσεων μαθητών ΑμεΑ.

Επιπροσθέτως, και με δεδομένα τα ανωτέρω, σχετικά με την ΚΥΑ 35415/28-7-2011 (ΦΕΚ 1701Β) και την εγκύκλιο 52/15-12-2011 του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν τεθεί σε ισχύ, σας γνωρίζουμε ότι τα παρακάτω οι μαθητές με αναπηρία δεν μπορούν να μπουν στην διαδικασία της χιλιομετρικής αποζημίωσης, διότι:

  • Ο γονέας που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη ευθύνη της μεταφοράς θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει το μεροκάματό του.
  • Πολλοί γονείς δεν έχουν μεταφορικό μέσο.
  • Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μεγάλες, καθώς δεν υπάρχουν σε κάθε γειτονιά Ειδικά Σχολεία, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις πολλές φορές να είναι διαδημοτικές.
  • Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν καλύπτει τις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών με αναπηρία, όπως είναι οι σχολικές εκδρομές, οι επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους, κ.λ.π.
  • Τα δημόσια μέσα μεταφοράς  είναι  ειδικά διαμορφωμένα για να μεταφέρουν με ασφαλή τρόπο τους μαθητές με αναπηρία, ενώ αντίθετα ελάχιστοι γονείς έχουν μετατρέψει τα δικά τους μέσα μεταφοράς (όσοι από αυτούς διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο).
  • Για την ασφαλή μετακίνηση είναι απαραίτητος και ένας συνοδός. Το ερώτημα που προκύπτει στο σημείο αυτό είναι εάν το ποσό των 0,35€/χιλ. ή 80,00€/μήνα από και προς το Ειδικό Σχολείο καλύπτει την αποζημίωση και ασφάλιση του συνοδού;  

Σας επισημαίνουμε ότι με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση καταστρατηγείται έμμεσα η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για τους μαθητές με αναπηρία, ενώ στην Περιφέρεια καθίσταται απαγορευτική η συμμετοχή του μαθητή με αναπηρία στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Είναι απαραίτητο το σύστημα και ο τρόπος μετακινήσεων των μαθητών με αναπηρία να υλοποιείται σε πλαίσια όπου: 

1.να λαμβάνει υπόψη του τη σοβαρότητα και την ιδιαιτερότητα, που έχει η μεταφορά σε όλη τη χώρα,

2.να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής όλων ανεξαρτήτως των μαθητών με αναπηρία στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση,

3.να διαχωριστεί από τη μετακίνηση των μαθητών χωρίς αναπηρία, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η διαγωνιστική διαδικασία μειοδοτών-μεταφορέων των μαθητών με αναπηρία,

4.να εξαιρεθεί η διαδικασία ανάδειξης αναδόχων μεταφορέων από το Π.Δ. 60/2007 και να δημιουργηθεί ειδική διαδικασία για την ανάδειξη των αναδόχων αυτών, η οποία να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες που έχει ως αντικείμενο η ασφαλής μετακίνηση-μεταφορά των μαθητών με αναπηρία, στα πλαίσια βέβαια τήρησης της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, της Συνθήκης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, του παιδιού και των ατόμων με αναπηρία, αλλά και της συνετής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος,

5.να εξασφαλισθεί ο πόρος χρηματοδότησης της μετακίνησης μαθητών με αναπηρία προς τους Δήμους, στους οποίους έχει περιέλθει η αρμοδιότητα της μετακίνησης και βέβαια να απαλειφθεί τελείως από τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση η πρόβλεψη χρηματικής αντιπαροχής για τη μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία με ίδια μέσα των γονέων, η οποία επιπρόσθετα υποβαθμίζει και το ρόλο των Εκπαιδευτικών- Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής, τους οποίους εν αντιθέσει με τον πραγματικό τους ρόλο και το λειτούργημα της εκπαίδευσης που επιτελούν, τους καθιστά «χιλιομετρητές- τεχνικούς» και ταυτόχρονα «ταμίες-αποζημιωτές».

Εναλλακτικά, και προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρία από το Σεπτέμβριο τ.ε., προτείνουμε να παραταθούν οι συμβάσεις με τους μεταφορείς μαθητών με αναπηρία που ήταν εν ισχύ μέχρι 30/6/2012 μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν γίνει, δεν έχουν ολοκληρωθεί ή έχουν κριθεί ως άκαρποι ή άγονοι οι σχετικοί διαγωνισμοί για το σχολικό έτος 2012-2013 από τους κατά τόπους Δήμους της χώρας.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας αυτές συνάδουν απόλυτα με την προσπάθεια δημοσιονομικής αναπροσαρμογής και δημοσιονομικού εξορθολογισμού της λειτουργίας του Κράτους, ταυτόχρονα δε, η υιοθέτησή τους και η εφαρμογή τους προστατεύουν τις οικογένειες των μαθητών με αναπηρία, το ήδη πληγωμένο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ειδική Αγωγή, αλλά πάνω απ’όλα διασφαλίζουν το δικαίωμα των μαθητών ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης ισότιμα με κάθε πολίτη- μαθητή της χώρας.

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε όπως προσωπικά παρέμβετε ΑΜΕΣΑ, προς διευθέτηση-επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος, που έχει ανακύψει και εξαιτίας του οποίου είναι ορατός ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στα σπίτια τους εκατοντάδες μαθητές ΑμεΑ και να διαλυθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός και η οικογενειακή ηρεμία (όπως αυτή μπορεί να εννοηθεί σε μια οικογένεια που έχει τουλάχιστον ένα παιδί με αναπηρία), δύο μόλις μήνες πριν την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους.

Δεδομένης και της προσωπικής σας ευαισθησίας, αλλά και της γνώσης σας επί των θεμάτων και των προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία, προσδοκούμε και αναμένουμε άμεσα την προσωπική σας παρέμβαση, ώστε στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, αλλά και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2012-2013, οι μαθητές ΑμεΑ να μη στερηθούν το δικαίωμα στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, που χωρίς τα μεταφορικά μέσα δεν μπορούν να απολαύσουν.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε και αναμένουμε την άμεση θετική σας ανταπόκριση και την ενημέρωσή μας, σχετικά με τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας στα πλαίσια αυτά, ενώ θα θέλαμε να μας ορίσετε και μία συνάντηση προκειμένου να σας ενημερώσουμε εκτενέστερα για το μέγεθος του προβλήματος και τις θέσεις και προτάσεις μας επ’ αυτού.

 

Με εκτίμηση
Για την Εκτελεστική Επιτροπή
                                                     Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                               ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ               ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ
                        

Επιστροφή


15/11/2018 1:31:37 μμ