Ανακοινώσεις

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

2/4/2013

 

 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

 
Το έτος 2008 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 2 Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.


Ο Αυτισμός είναι μια σύνθετη διαταραχή που επηρεάζει τον εγκέφαλο και οφείλεται σε πολλαπλά βιολογικά αίτια. Η διαταραχή αυτή, είναι για την ακρίβεια, ένα φάσμα διαταραχών  που επηρεάζει τις κοινωνικές και επικοινωνιακές ικανότητες ενός ατόμου.  Οι ελλείψεις στις κοινωνικές και επικοινωνιακές ικανότητες παρουσιάζουν πολλές μορφές κλινικής έκφρασης, με συνέπεια Άτομα με Αυτισμό να διαφέρουν μεταξύ τους τόσο  στη νοημοσύνη, όσο και στην ικανότητα ομιλίας τους.  Η ανομοιότητα και η αδυναμία έκφρασης μέσω των φυσιολογικών προτύπων λόγου και επικοινωνίας έχει ως αποτέλεσμα ο Αυτισμός να παρουσιάζει μια πολυπλοκότητα στην αντιμετώπισή του και να απαιτεί διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης, καθώς κάθε  Άτομο με Αυτισμό είναι μοναδικό.  Μάλιστα το όλο ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν κανείς υπολογίσει ότι ο Αυτισμός, σύμφωνα με διεθνώς κοινά αποδεκτά στοιχεία της Autism Europe, ως γενετική αναπηρία, εμφανίζεται σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, αφού περίπου 1 στα 150 άτομα λαμβάνουν τη συγκεκριμένη διάγνωση.


Θεραπεία για τα Άτομα με Αυτισμό δεν υπάρχει, αλλά μοναδικός σκοπός είναι η βελτίωση της κατάστασης και η ανάπτυξη των ικανοτήτων τους μέσα από την έγκαιρη διάγνωση-αξιολόγηση και την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών, προκειμένου να αποτραπεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και τα Άτομα αυτά να ενταχθούν ομαλά και παραγωγικά στο κοινωνικό σύνολο.  


Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και κινητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας, δυστυχώς ο Αυτισμός συνεχίζει να προσεγγίζεται ιατροκεντρικά και όχι δικαιωματικά, δηλαδή τα Άτομα με Αυτισμό συνεχίζουν να βιώνουν διακρίσεις και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στην εκπαίδευση, την εργασία, την ισότιμη ένταξή τους στη κοινωνία.


Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, μαζί με τους Φορείς-μέλη της και ολόκληρο το Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα καθημερινά αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με αμείωτη ένταση για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων και την ισότιμη, ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων με αυτισμό, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στο κοινωνικό σύνολο, με σκοπό την καταπολέμηση της απομόνωσης, του κοινωνικού αποκλεισμού και της εξαθλίωσης των Ατόμων αυτών και των οικογενειών τους και να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα καλύτερο παρόν, αλλά και μέλλον για τα παιδιά μας, τα άτομα με Αυτισμό, με άλλες βαριές αναπηρίες και τις οικογένειές τους.
     

Επιστροφή


15/11/2018 1:31:37 μμ