Δελτία Τύπου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ κ. Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΣΤΙΣ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

6/4/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: « Συνάντηση ΠΟΣΓΚΑμεΑ με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Π. Κουρουμπλή, στις 4 Απριλίου 2015»


Το Σάββατο, 4 Απριλίου 2015, συναντήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Υπουργός, κ. Π. Κουρουμπλής με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ η οποία αποτελούνταν από τον Πρόεδρο, κ. Ι. Λυμβαίο, τον Γεν. Γραμματέα, κ. Χ. Νάστα, τον Οργανωτικό Γραμματέα, κ. Ι. Σπηλιόπουλο, τον Ταμία, κ. Χ. Κουκοβίνη και τον Αναπληρωτή Ταμία, κ. Ι. Μοσχολιό.


Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και τα θέματα που τέθηκαν ήταν τα εξής :

Α) Η εξεύρεση λύσης στις τεράστιες καθυστερήσεις καταβολής των αποζημιώσεων στους Γονεϊκούς Φορείς ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης σε ΑμεΑ (ΚΔΗΦ, Ειδικά Εκπαιδευτήρια, Οικοτροφεία κλπ), από τον ΕΟΠΥΥ. Δεδομένης της κατάστασης οι εν λόγω Φορείς βρίσκονται σε αδιέξοδο, με κίνδυνο την αναστολή των λειτουργιών τους και κατά συνέπεια να απειλείται σοβαρά ο κοινωνικός ιστός της οικογένειας με την επιστροφή χιλιάδων νέων ηλικίας από 25 έως 50 ετών στο οικογενειακό περιβάλλον.

Β)
Η μη υπογραφή συμβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ με τους ανωτέρω Φορείς εδώ και δυο χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός τόσο ο ποιοτικός έλεγχος των υπηρεσιών τους, όσο και η αποζημίωσή τους και επιπλέον το κόστος να μεταφέρεται στην οικογένεια που ήδη λόγω της οικονομικής κρίσης και των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Γ)
Η μη εφαρμογή του Ειδικού Νοσηλείου για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (παρά την ψήφισή του) και της υποχρέωσης για καταβολή της ημερήσιας δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ.

Δ)
Η κατάργηση της θεσμοθετημένης ρήτρας των clawback και rebate για Φορείς ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που «στεγνώνει» στην κυριολεξία τα ήδη άδεια ταμεία των Φορέων.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι έχει συνδέσει το όνομά του με τη δημιουργία αυτών των Κέντρων από την εποχή που ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και αντί συζήτησης επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΠΥΥ, κ. Ι. Βαφειάδη και ζήτησε να οριστεί τριμερής  συνάντηση (αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα) με συμμετοχή του ιδίου, παραγόντων του ΕΟΠΥΥ και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο αδιέξοδο. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι μέσα από τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα καλυφθούν και τα κενά στις εξειδικευμένες για τα ΑμεΑ Οδοντιατρικές Κλινικές στη χώρα (θέμα που τέθηκε στον τωρινό Υπουργό Υγείας όπως είχε τεθεί και στους δυο προκατόχους του). Τέλος, δεσμεύτηκε για προσωπική παρέμβαση στην Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θ. Φωτίου για άμεση λύση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προνοιακού χαρακτήρα για οικογένειες ανέργων, που έχουν άτομα με αναπηρία. 


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο κ. Ι. Λυμβαίο στο 210-5236501 ή στο 6936-577899 και με το Γ. Γραμματέα κ. Χ. Νάστα στο 6936-577898.

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ