Ανακοινώσεις

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΟΝΤΑ ΑΡΙΘΜΟ 109/50/30-4-2015 ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: "ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ........ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"

4/5/2015

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΠΡΟΣ: -Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ν. Βούτση
              -Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γ. Κατρούγκαλο
              -Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Π. Σκουρλέτη
              -Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη

ΚΟΙΝ.: [ Όπως Πίνακας Αποδεκτών]

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Τροπολογίας με αύξοντα αριθμό 109/50/30-4-2015 για το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο: «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης- Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση – Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».

 

Κύριοι Υπουργοί,

Έντονη ανησυχία μας διακατέχει για μια από τις πρώτες κοινές νομοθετικές παρεμβάσεις σας και συγκεκριμένα για την κοινή Υπουργική Τροπολογία με αριθμό 109/50 /30-4-2015 και με τίτλο αυτής: «Τροποποίηση διατάξεων του άρθρου 14 του Ν. 4312/2014 σχετικά με τα ΚΗΦΗ, ΚΔΗΦ ΑμεΑ και Κέντρα στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων».

Με την προτεινόμενη διάταξη εκτιμούμε ότι δεν διασφαλίζεται η λειτουργία των ΚΔΗΦ ΑμεΑ, αλλά αντίθετα, όπως αυτή έχει διατυπωθεί, οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο τους 44 Φορείς που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε Γονεϊκούς Συλλόγους ΑμεΑ και εξυπηρετούν 1400 Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες Άτομα με Αναπηρίες ωφελούμενους της Πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελουμένων ατόμων» που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και το οποίο αφορά η προτεινόμενη από εσάς τροπολογία.

Συμβάσεις των Φορεών- Κέντρων αυτών με τον χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν υπογραφεί, ο ΕΟΠΥΥ  είτε αποζημιώνει με καθυστέρηση 4-5 έως και 8 μηνών, είτε δεν αποζημιώνει καθόλου πλέον τους γονείς για θεραπευτικές πράξεις ειδικής αγωγής στα τέκνα τους ΑμεΑ δεδομένου ότι ο περιορισμένος κλειστός προϋπολογισμός του έχει εξαντληθεί, η επιχορήγηση στις Δομές αυτές μέσω των Περιφερειών έχει μειωθεί πάνω από 60% τα τελευταία 4 χρόνια και για το τρέχον έτος δεν έχει γίνει ακόμη η κατανομή της από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ η τελευταία δόση του Προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για το 2014 δεν έχει ακόμη καταβληθεί στους Φορείς με τις υποχρεώσεις των τελευταίων (μισθοδοσίας, Ασφαλιστικές Εισφορές, κ.α.) να τρέχουν και ήδη να είμαστε στο μήνα Μάιο 2015, είναι η σημερινή και απόλυτα αληθινή εικόνα.

Η μόνη ανάσα ελπίδας για τις Δομές, τους γονείς, τα ίδια τα Άτομα με Αναπηρία ήταν και παραμένει αυτό το Πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, μια σημαντική κατάκτηση του Αναπηρικού Κινήματος της Χώρας, η διάρκεια του οποίου παρατάθηκε με την παρ.3 του άρθρου 14 του Ν.4312/2014 μέχρι 30/9/2015.

Σε συνάντηση επίσημης αντιπροσωπείας του Αναπηρικού Κινήματος υπό τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ, κ. Ι. Βαρδακαστάνη στην οποία συμμετείχαν και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κ. Ι. Λυμβαίος και ο Γεν. Γραμματέας, κ. Χρ. Νάστας (ως μέλη της Ε.Γ. της ΕΣΑμεΑ) πριν από το Πάσχα με την αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θ. Φωτίου και τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κα Μ. Κουτσουρή υπήρξε η επιβεβαίωση και διαβεβαίωση παράτασης του Προγράμματος όχι απλά μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, αλλά –και πολύ ορθώς- μέχρι την έναρξη λειτουργίας αυτού στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ μέσω των Περιφερειών και βέβαια όχι πέραν τις 31/12/2015, δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε –και θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για παραδρομή- ότι όπως διατυπώνεται η συγκεκριμένη πρόταση διάταξης, απεντάσσονται του Προγράμματος οι Γονεικές, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Δομές, παραμένουν οι Δομές των ΟΤΑ και αυτές που αφορούν τη στήριξη ηλικιωμένων και Ρομά, αλλά ακόμα και γι’αυτές μειώνεται η χρηματοδότησή τους, μιάς και τα 7 εκ.€ δεν επαρκούν να καλύψουν τις δομές αυτές μέχρι 31/12/2015.

Κύριοι Υπουργοί,

Πρέπει να αναλογιστείτε τι θα γίνει με τις Γονεϊκές Δομές που υλοποιούσαν το Πρόγραμμα και εδώ και πέντε μήνες διατηρούσαν το προσωπικό με βάση την νομοθετημένη παράταση συνέχισής του, προσωπικό το οποίο καλύπτουν ιδίοις εξόδοις από τα ανύπαρκτα οικονομικά τους διαθέσιμα, Δομές που δεν ανήκουν στους ΟΤΑ, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εξυπηρετούν εκατοντάδες ωφελούμενους ΑμεΑ και οικογένειες ΑμεΑ αυτή την τραγική οικονομική περίοδο που βιώνουν οι οικογένειες όλων μας.

Μην επιτρέψετε, ως Πολιτικοί Προϊστάμενοι, με αυτή την παραδρομή, αυτής της τροπολογίας, να γίνεται με την ψήφισή της, ηθικοί αυτουργοί σε μια μαζική κοινωνική και όχι μόνο εξόντωση εκατοντάδων οικογενειών ΑμεΑ, δεκάδων Δομών που με κόπο, πόνο και αίμα δημιουργήθηκαν και  λειτουργούν εδώ και χρόνια από εμάς τους γονείς προκειμένου να καλύψουμε την ανικανότητα της Πολιτείας να παρέχει στα παιδιά μας, τα Άτομα με Αναπηρία ποιοτικές υπηρεσίες, μια μαζική εξόντωση των δεκάδων γονέων-φυσικών προσώπων που με τόσες δυσκολίες διοικούν και κρατούν ανοιχτές αυτές τις Δομές.

Σας καλούμε να διορθώσετε άμεσα την κατατεθείσα τροπολογία, ώστε εκτός των φορέων των ΟΤΑ, η παράταση που προέβλεπε  η παρ.3 του άρθρου 14 του Ν.4312/2014 να αφορά και όλες τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο της Πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελουμένων ατόμων» του Ε.Π. « Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (Θ.Α. 4, κατηγορία Παρεμβάσεων 3 του ΕΣΠΑ 2007-2013) μεταξύ της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και αναδόχων που προέκυψαν με σχετικό ανοικτό διαγωνισμό, μέχρι την ομαλή μετάβαση (όχι πέραν της 31/12/2015) και συνέχιση του Προγράμματος από το νέο ΕΣΠΑ.

Έστω και αυτή την ύστατη ώρα θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά και από αυτή την έκκληση που σας απευθύνουμε θα κατανοήσετε απολύτως την αδήριτη ανάγκη εφαρμογής της παρ.3 του άρθρου 14 του Ν.4312/2014 διόρθωσης της προτεινόμενης τροπολογίας στο σ/ν του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που καταθέσατε, για την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση του Προγράμματος και από τις Γονεϊκές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Δομές που το υλοποιούν μέχρι σήμερα.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για την απόσυρση της ως άνω τροπολογίας και την ενημέρωσή μας επ’αυτών.               

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:  -Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας &Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θ.Φωτίου
                                              -Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κα Μ. Κουτσουρή
                                              -Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)
                                              -ΕΣΑμεΑ
                                              -Φορείς- Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,    
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 

                                         ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ
                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ