Κατασκηνώσεις ΠΟΣΓΚΑμεΑ

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑμεΑ

9/6/2008

Επί ίσοις όροις

ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΜΕΑ αποτελεί ανάσα ζωής τόσο για τα συμμετέχοντα παιδιά (φέτος 3.150) όσο και για τις οικογένειές τους. Αναπτύσσεται σε 17 κατασκηνωτικούς χώρους ανά την Ελλάδα, υπεύθυνη για την απρόσκοπτη λειτουργία του είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων-Κηδεμόνων Αμεα (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) που έχει μακρά σχετική εμπειρία. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μέχρι πρόπερσι, το πρόγραμμα αντιμετώπιζε προβλήματα χρηματοδότησης. Από πέρυσι, εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο (αμοιβές γιατρών, συνοδών, συντονιστών) δίνοντας τέλος στο... καθιερωμένο άγχος της έγκαιρης καταβολής χρημάτων. Με αυτό ως δεδομένο, τα πάντα φέτος θα 'πρεπε -υποθετικά- να κυλούν ομαλά, χαρμόσυνη προσμονή και μόνο θα 'πρεπε να επικρατεί εν όψει της επικείμενης έναρξης (22 Ιουνίου) της πρώτης περιόδου. Αμ δε! Παρότι τα χρήματα -σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές- υπάρχουν, η υλοποίηση του προγράμματος είναι καταδικασμένη και για φέτος να εξελιχθεί υπό καθεστώς ανασφάλειας. Ιδού το «γιατί»:

Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ που θα στελεχώσει τις κατασκηνώσεις προϋποθέτει έκδοση κοινής υπουργικής (Υγείας, Εσωτερικών, Οικονομικών) απόφασης. Κατόπιν αυτής -η διαδικασία πρόσληψης γίνεται μέσω ΑΣΕΠ- απαιτείται τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο ώς τη δημοσίευση στο ΦΕΚ. Ενώ, λοιπόν, έχει για τα καλά μπει ο Ιούνιος, η απόφαση ακόμα... αγνοείται! Το οποίον σημαίνει ότι η προγραμματισθείσα ημερομηνία έναρξης του προγράμματος (22 Ιουνίου) έχει ήδη παραβιαστεί, οι κατασκηνωτικές περίοδοι συμπιέζονται ήδη «προς τα πίσω», θα συμπιέζονται δε ολοένα και περισσότερο όσο η έκδοση της απόφασης εκκρεμεί! Ερώτημα: Τυπική παράλειψη ελέω... φόρτου εργασίας; Απάντηση: Αν συνυπολογίσουμε ότι από 14 Μαρτίου (εδώ και τρίμηνο, η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ με επιστολή της ενημερώνει τα αρμόδια υπουργεία για την ανάγκη έγκαιρης έκδοσης της απόφασης, έκτοτε δε κάθε... τρεις και λίγο το υπενθυμίζει, η απάντηση είναι «όχι»: Δεν πρόκειται περί τυπικής (δικαιολογήσιμης) παράλειψης, αλλά περί κλασικής (και αδικαιολόγητης) αδιαφορίας.

ΕΛΕΩ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ, λοιπόν, μια σημαντικότατη επικείμενη «αλυσίδα επιπτώσεων» απειλεί με ταλαιπωρία διαρκείας έναν κόσμο ολάκερο που συνδέεται άμεσα με το κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΑμεΑ. Συγκεκριμένα: Οι χιλιάδες «εν αναμονή» κατασκηνωτές συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέσω προνοιακών ιδρυμάτων, τα περισσότερα των οποίων έχουν ήδη κανονίσει τον θερινό προγραμματισμό λειτουργίας τους (άδειες προσωπικού, βάρδιες κ.λπ.). Ακυρα τα... κανονισμένα, ο προγραμματισμός πλέον απειλείται να τιναχθεί ολοσχερώς στον... αέρα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με χιλιάδες γονείς. Ο προγραμματισμός και των δικών τους θερινών διακοπών συνδέεται με το «πότε» του κατασκηνωτικού προγράμματος των παιδιών τους, στον... αέρα λοιπόν και αυτοί αναμένουν. Οργή γεμάτοι και ανασφάλεια. Ενώπιον τους μια πολιτεία που τους (ξανα)έκλεψε το «αυτονόητο» ελέω αδιαφορίας, ωσάν αυτοί και τα παιδιά τους να 'ναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας...ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ
Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ