Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΕΤΑΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΗΦΑμεΑ

28/5/2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΕΤΑΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΗΦΑμεΑ

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και του ομόφωνου ψηφίσματος του 18ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας για την διευθέτηση και άμεση εφαρμογή της θεσμοθετημένης, πλέον, παράτασης του προγράμματος που αφορά στα ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) και ΚΗΦΑμεΑ  (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ) που λειτουργούν από γονεϊκούς και άλλους φορείς με δικαιούχο την ΕΕΤΑΑ υλοποιώντας την Πράξη "Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελουμένων ατόμων", σήμερα, Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, στις 9:30 το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση-σύσκεψη στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την αναπληρώτρια υπουργό κ. Θεανώ Φωτίου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Νεφελούδη, την Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κ. Κουτσουρή, υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, τον Πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κ. Ι. Λυμβαίο και διακομματικής αντιπροσωπείας βουλευτών του Νομού Ηρακλείου αποτελούμενη από τους: κ. Μ. Κριτσωτάκη και Σ. Βαρδάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Ε. Αυγενάκη (ΝΔ), Σ. Δανέλλη (Το Ποτάμι) και Κ. Δαμαβολίτη (ΑΝΕΛ), με αποκλειστικό θέμα την άμεση δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών για την θεσμοθετημένη πλέον παράταση του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κ. Λυμβαίος, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης έκδοσης της προβλεπόμενης από το νόμο Υ.Α. για την απρόσκοπτη λειτουργία και χρηματοδότηση των δομών-ΚΗΦΑμεΑ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των υφιστάμενων συμβάσεων μεταξύ ΕΕΤΑΑ και αναδόχων φορέων, όπως άλλωστε προβλέπει και η πιο πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Εντυπωσιακή ήταν η ομόφωνη διακομματικά στήριξη των κρητών εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, του δίκαιου αιτήματος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ τόσο κατά τη σύσκεψη με την αναπληρώτρια Υπουργό όσο και στην παγκρήτια διακομματική σύσκεψη για το θέμα αυτό που προηγήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο (ένα θέμα ύψιστης σημασίας για το γονεϊκό χώρο και για ολόκληρο το Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα, για κάθε γωνιά της χώρας) , ενώ η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεσμεύτηκε για τα εξής:

1.Την άμεση έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης για τη συνέχιση λειτουργίας του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για τα ΚΗΦΑμεΑ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των παραταθέντων (πλέον) συμβάσεών τους με την ΕΕΤΑΑ.

2.Ήδη έχουν μεταφερθεί 2εκ.€ από το ΠΔΕ του Υπ. Εργασίας στο Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της παράτασης του προγράμματος στις δομές των ΟΤΑ.

3.Σήμερα, Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, θα καλέσει σε σύσκεψη αρμόδιους παράγοντες της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. για τις απαραίτητες διευκρινήσεις και την από κοινού συνεννόηση των δύο μερών για την θεσμοθετημένη παράταση του Προγράμματος.

4.Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του ρόλου που τα ΚΗΦΑμεΑ και τα κέντρα διημέρευσης  ΑμΕΑ έχουν επιτελέσει και συνεχίζουν να επιτελούν  στην βελτίωση της ποιότητας των ΑμεΑ, της ζωής των οικογενειών και των τοπικών κοινωνιών -ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής στενότητας- καθιστά απαραίτητη την εύρυθμη λειτουργία τους, ρητά δεσμεύτηκε για τη συνέχιση ενίσχυσης των δομών αυτών και στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με μεγαλύτερη γεωγραφικά διασπορά του προγράμματος και με αποτίμηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας των δομών αυτών και την εξειδίκευση του πλαισίου λειτουργίας τους.

Για μία ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε τους πέντε παριστάμενους βουλευτές όλων των κομμάτων από την Κρήτη (αλλά και τον βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και τέως Υφυπουργό Εργασίας, κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος τελευταία στιγμή ματαίωσε την συμμετοχή του στη συνάντηση με την κ. Φωτίου λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε), γιατί απέδειξαν ότι σε σοβαρά θέματα μπορούν και πρέπει οι πολιτικοί μας να συμφωνούν και να συνεννοούνται προς όφελος όλων των πολιτών, ενώ παράλληλα αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά πως "η αναπηρία δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε τόπο, ούτε χρώμα...".

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα συνεχίζει και θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει για το θέμα της χρηματοδότησης των γονεϊκών δομών, της απρόσκοπτης λειτουργίας του Προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, αλλά και κάθε πρωτοβουλίας, ενέργειας ή δράσης της πολιτείας που έχει να κάνει με τους φορείς μέλη της, με τις οικογένειες και τα ίδια τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και θα συνεχίσει να ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα την εθνική αναπηρική οικογένεια.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο κ. Ι. Λυμβαίο στο 210-5236501 ή στο 6936-577899 και με το Γ. Γραμματέα κ. Ι. Σπηλιόπουλο στο 6936-192399.

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ