Ανακοινώσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 29/10/2015

30/10/2015ΠΡΟΣ: Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

ΚΟΙΝ: ΕΣΑμεΑ


ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση φορέων-μελών ΠΟΣΓΚΑμεΑ για αποτελέσματα προγραμματισμένων συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας στις 29/10/2015»


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Χθες, 29/10/2015, είχαν προγραμματιστεί 2 συναντήσεις στο Υπουργείο Εργασίας για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στα Άτομα με Αναπηρία, τις οικογένειές τους και τις Δομές που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν από γονεϊκούς συλλόγους.

Και για τις 2 συναντήσεις, η Ομοσπονδία μας είχε ορίσει εκπροσώπους μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ ζήτησε και την υποστήριξη-συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ και στις 2 αυτές συναντήσεις. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Πρόεδρο, κ. Ι. Λυμβαίο, το Γ. Γραμματέα, κ. Ι. Σπηλιόπουλο, τον Ταμία, κ. Χ. Κουκοβίνη, τον Αναπληρωτή Γ. Γραμματέα, κ. Ν. Κασίμη και τον Αναπληρωτή Ταμία, κ. Ι. Μοσχολιό και από πλευράς ΕΣΑμεΑ το Γ. Γραμματέα της και επίτιμο Γ. Γραμματέα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Χ. Νάστα.

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κα Φωτίου για τις 10.30, το γραφείο της επικοινώνησε ώρα 10.00 με τον Πρόεδρο και ακύρωσε τη συνάντηση λόγω διϋπουργικής σύσκεψης (!). Ως εκ τούτου, τα φλέγοντα θέματα:

· Χρηματοδότησης παράτασης του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ

· Επιχορήγησης γονεϊκών δομών

· Αναπηρικά επιδόματα

· Δημιουργία νέων ΣΥΔ και προγράμματα πρόνοιας μέσω νέου ΕΣΠΑ

· Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα ΑμεΑ, τα οποία είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της κας Φωτίου ως Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα πρόνοιας.

Δεν καταφέραμε με ευθύνη της κας Φωτίου για μια ακόμη φορά, όχι απλά να συζητήσουμε επί της ουσίας των ως άνω θεμάτων, αλλά και να ενημερώσει την Ομοσπονδία μας με ποιο τρόπο θα δώσει άμεσα λύσεις στα παραπάνω προβλήματα, καθώς και με ποιες πρωτοβουλίες της θα προστατευθεί η αναπηρική οικογένεια και οι γονεϊκές Δομές (των οποίων τη σπουδαιότητα έχει αναγνωρίσει και έχει προαναγγείλει τη στήριξή τους από την πρώτη –και μοναδική- συνάντηση που είχε μαζί της η ΠΟΣΓΚΑμεΑ στα τέλη Μαΐου 2015), δεδομένου άλλωστε ότι και στη συνάντηση της ΕΣΑμεΑ προ 15 ημερών με τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, η τελευταία απαντώντας στο θέμα των ΚΗΦ ΑμεΑ του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και ο Ν. 4325 από πλευράς Υπουργείου υλοποιείται ως προς την παράταση του προγράμματος που προέβλεπε μέχρι 31/12/2015, αλλά και ως προς τις λοιπές προβλέψεις του άρθρου 35 του Νόμου.

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κατρούγκαλο, η οποία είχε οριστεί και πραγματοποιήθηκε στις 13.00 χθες, τα θέματα που τέθηκαν στον Υπουργό, αφορούν την αναπηρική οικογένεια και είναι στις άμεσες αρμοδιότητές του ήταν:

Συνταξιοδοτικά θέματα γονέων και αδελφών ΑμεΑ, προστασίας συντάξεων γονέων ΑμεΑ από ενδεχόμενες μειώσεις που θα επιβληθούν από την εφαρμογή του Γ΄ Μνημονίου, προστασίας Διοικήσεων ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πιστοποιημένων φορέων παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, οι οποίοι μπαίνουν σε δικαστικές περιπέτειες με το ΙΚΑ, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Υπουργός Εργασίας, απαντώντας στα θέματα που του τέθηκαν –τόσο από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το Γ.Γ. της ΕΣΑμεΑ, όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας μας- δήλωσε τα εξής:

1.Για θέματα που αφορούν τόσο την παράταση του Προγράμματος για τα ΚΗΦ ΑμεΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ, επιχορηγήσεων φορέων ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και επιδομάτων αρμοδιότητας κας Φωτίου, θα πρέπει να γίνει άμεσα ειδική συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό και με δική του παρέμβαση να οριστεί σχετική συνάντηση. Δήλωσε δε ότι στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς είναι δύσκολη οποιαδήποτε συζήτηση επί θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα.

2.Αναφορικά με το θέμα εξαιρέσεων από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (συνταξιοδοτικά θέματα), δεσμεύτηκε στη σχετική συμπλήρωση της Υ.Α. που εκδόθηκε στις 26/10/2015 (ΦΕΚ Β 2311), ώστε να ενταχθούν σε αυτή τα προβλεπόμενα πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 3232/2004, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 1 του άρθρου 37 του Ν. 3996/2011 (γονείς και αδέλφια ΑμεΑ).

3.Ως προς την προστασία από νέες μειώσεις συντάξεων σε γονείς ΑμεΑ του ιδιωτικού τομέα, θα το εντάξει στο πλαίσιο σχετικής νομοθετικής παρέμβασης, πλην όμως θεωρεί ότι θα είναι δύσκολη η αποδοχή της εν λόγω πρότασης από τους θεσμούς.

4.Ως προς τα προνοιακά επιδόματα, δήλωσε ότι δίνεται μεγάλη μάχη ακόμα με τους θεσμούς από την Ελληνική Κυβέρνηση, η μη μείωσή τους αποτελεί κόκκινη γραμμή και τόσο το Υπουργείο Εργασίας, όσο και η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής δε συζητούν το θέμα.

5.Τέλος, ως προς την υλοποίηση του Ν. 4331/2015, δήλωσε και δεσμεύτηκε στη σταδιακή έκδοση των σχετικών εξουσιοδοτικών Υ.Α. που αφορούν στην Αναπηρική Οικογένεια για την όσμωση του Νόμου.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως γίνεται αντιληπτό και μετά από αυτή τη συνάντηση, η μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι μεγάλη και σκληρή. Σε αυτή θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας και των οικογενειών μας και την προστασία των κεκτημένων μας, μετά από πολυετείς αγώνες.

Άλλος ένας λόγος λοιπόν να δώσουμε μαζικά δυναμικό παρόν μαζί με την ΕΣΑμεΑ, μαζί με την ελληνική κοινωνία, με την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας στο Πανελλαδικό-Παναναπηρικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 4/11/2015 στις 11.00.

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 
                                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ