Δελτία Τύπου

3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2015 : ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

1/12/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3η Δεκέμβρη 2015: Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Το 1992 για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η 3η Δεκέμβρη ως Ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία.

Σήμερα, τα άτομα με αναπηρία –η πιο ευπαθής και ευάλωτη ίσως κοινωνική ομάδα- βάλλεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις επιταγές της ΤΡΟΪΚΑ και των δανειστών, από τα σκληρά οικονομικά μέτρα, από την ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας εδώ και πέντε χρόνια.

Σήμερα, είναι υποτιμητικό τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, τα Άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία ή χρόνια πάθηση, να «θεωρούνται» πολίτες με ίσα δικαιώματα, αλλά να μη μπορούν να συμμετέχουν με αξιοπρέπεια σε κάθε πτυχή της κοινωνικής τους υπόστασης.  Είναι προσβλητικό, για την ίδια την κοινωνία, αλλά και δημοκρατικά απαράδεκτο, να αγνοεί η κοινωνική πλειοψηφία τη μειοψηφία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει συνείδηση στην Κυβέρνηση, στα Πολιτικά Κόμματα, στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς εταίρους, στην Εκκλησία, σε κάθε Πολίτη, ότι είναι χρέος όλων να συμβάλλουν στην άρση των φραγμών και των προκαταλήψεων που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους και στην εμπέδωση του ότι τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, όλα τα Άτομα με Αναπηρία, οι γονείς και οι οικογένειές τους, δεν ευθύνονται για τη δημιουργία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που περνάει η χώρα και συνεπώς σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πληρώσουν γι΄αυτή.

Είναι ανάγκη να γίνει συνείδηση ότι η 3η Δεκέμβρη δεν είναι ημέρα γιορτής.

Η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα προώθησης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και Ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους πολίτες της που βιώνουν την αναπηρία. Είναι η αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο η διεκδίκηση των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία, για μια ισότιμη και όχι «ειδική» μεταχείριση των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους.

Η 3η Δεκέμβρη συμβολίζει τον καθημερινό μας αγώνα για τη θωράκιση των δικαιωμάτων και την προστασία των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, των Ατόμων με Αναπηρία που διαβιούν σε ιδρύματα, των γονέων και των οικογενειών όλων των Ατόμων με Αναπηρία. Τον καθημερινό μας αγώνα ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάργησης των κεκτημένων δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους. Τον καθημερινό μας αγώνα για ένα εκπαιδευτικό σύστημα δημόσιο, ανοιχτό –χωρίς διακρίσεις- και προσβάσιμο σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία, για την επαρκή, μόνιμη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση των ΣΥΔ και όλων των άλλων Δομών ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν κατά κύριο λόγο από σωματεία γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ, για ένα σύγχρονο πλαίσιο ένταξης και προστασίας στην εργασία των Ατόμων με Αναπηρία, για ένα σύστημα εκτίμησης βαθμού αναπηρίας, που δεν θα αποτελεί εργαλείο περικοπής δημοσιονομικών δαπανών, αλλά θα είναι σχεδιασμένο στη βάση των αρχών της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας και της ιατρικής επιστήμης, για ένα ασφαλιστικό σύστημα και σύστημα παροχών που θα εγγυάται τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης σε όλους τους ασφαλισμένους, σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία και στις οικογένειές τους.

Δεδομένης και της πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας, σε συνδυασμό με την 3η Δεκέμβρη-Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία- καλούμε όλους τους φορείς μας που λειτουργούν Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, Δομές ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές με αναπηρία, όλα τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά σε κάθε διαμαρτυρία, σε κάθε κινητοποίηση που θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε σχολείο, σε κάθε δήμο, σε κάθε σύλλογο γονέων, σε πλατείες, σε δρόμους, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ώστε να διατρανώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών μας, των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, όλων των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, της κοινωνίας ολόκληρης.

Το σύνθημα του Αναπηρικού Κινήματος  «ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ» για ακόμη μια φορά πρέπει να κυριαρχήσει παντού και να αποτελέσει μέσο διεκδίκησης για τη λήψη μέτρων στήριξης και προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους σε αυτή τη διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική και κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο κ. Ι. Λυμβαίο στο 210-5236501 ή στο 6936-577899 και με το Γ. Γραμματέα κ. Ι. Σπηλιόπουλο στο 6936-192399.

Επιστροφή


13/12/2018 2:19:01 μμ