Ανακοινώσεις

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4/2016 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

31/3/2016ΠΡΟΣ: -Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό
            -Αναπλ. Υπουργό Υγείας κ. Πολλάκη      

Κοιν: [όπως Πίνακας Αποδεκτών]


Θέμα: «Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, την Τετάρτη 6/4/2016 στο Υπουργείο Υγείας»

Κύριοι Υπουργοί,

Αναφορικά με το σοβαρότατο θέμα της επιτακτικής ανάγκης έκδοσης ΚΥΑ των υπουργών Υγείας και Οικονομικών για την τροποποίηση του άρθρου 18 του ΕΚΠΥ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να υπογράψει συμβάσεις με τις ΣΥΔ, η έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ εκκρεμεί από την ειδική σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 18/11/2015, με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας, του Δ/ντή του ΕΟΠΥΥ, του εκπροσώπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κατά την οποία δεσμευθήκατε ότι, μέχρι την Παρασκευή 20/11/15 θα είχατε υπογράψει και θα προωθείτο η έκδοσή της. 

Από τον Δεκέμβριο του 2014 που θεσμοθετήθηκε το ύψος του ειδικού νοσηλείου για τις ΣΥΔ και ποιος το καταβάλλει έχουν περάσει πολλοί μήνες και από την Παρασκευή της 20/11/2015 έχουν περάσει πολλές Παρασκευές, τα νοσήλεια του 2015 για τις ΣΥΔ δεν αποδόθηκαν, είμαστε στον 4ο μήνα του 2016, έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ το σχετικό κονδύλι (7 εκ. €), ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για την οποία τόσο μεγάλο αγώνα έχουμε δώσει και παρά τις επανειλημμένες και διαρκείς πιέσεις τόσο προς εσάς, όσο και προς τον ΕΟΠΥΥ και το μόνο που έχει υπάρξει ως «αποτέλεσμα» είναι επανειλημμένες και διαρκείς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις σας ότι το θέμα «λύθηκε», «θα λυθεί», «έχει λυθεί»…

Επιπλέον, ο νέος Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που θα προβλέπει τη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΣΥΔ έχει καταντήσει πλέον «Γεφύρι της Άρτας» και η αγανάκτησή μας,  στις 28/3/2016 έγινε πλέον θυμός και οργή, με το ποτήρι να ξεχειλίζει όταν με το υπ΄αρ. 1227/21-3-2016 και με υπογραφή του Δ/ντή του Υπουργού κ. Ξανθού διαβιβάζεται το κατεπείγον και για πολλοστή φορά αίτημά μας για τις ΣΥΔ (ειδικό νοσήλειο) στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή «λόγω αρμοδιότητάς του», έγγραφο το οποίο έρχεται μια εβδομάδα μετά τη δημόσια δήλωση του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλου σε Συνέδριο στην Πάτρα για την αποιδρυματοποίηση, ο οποίος ευθέως αμφισβήτησε τη νομοθετημένη υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να υπογράφει συμβάσεις με ΣΥΔ και να καταβάλει το ειδικό νοσήλειο.

Η οργή μας αυτή δεν αφορά τους υπευθύνους του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ ή εν πάσει περιπτώσει την πολιτική ηγεσία, η οργή μας έγκειται στο ότι εμπαίζετε με την αγωνία εκατοντάδων οικογενειών (κατά κύριο λόγο υπέργηρων απόμαχων της ζωής γονέων ΑμεΑ με Νοητική Αναπηρία και άλλες αναπηρίες), αλλά εμπαίζετε και εκατοντάδες ΑμεΑ-κυρίως με Νοητική Αναπηρία- που διαβιούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ωθείτε εκατοντάδες ΑμεΑ στον ιδρυματισμό, οδηγείτε με τον πιο επώδυνο τρόπο τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους σε ένα νέο «Καιάδα», αντιμετωπίζετε με τον πλέον ανάλγητο τρόπο τον πόνο και την αγωνία γονέων που έστησαν και λειτούργησαν ΣΥΔ για το μέλλον των παιδιών τους-ΑμεΑ και οι οποίες σήμερα είναι κλειστές λόγω μη καταβολής του θεσμοθετημένου ειδικού νοσηλείου, οργή όμως και για το ότι στερείτε το θεμελιώδες δικαίωμα διαβίωσης των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, των Ατόμων με Αναπηρίες  της διαβίωσής τους στην κοινότητα, της διαβίωσής τους με αξιοπρέπεια.


Κύριοι Υπουργοί,

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

Δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι και να φαίνεται ως απλή ολιγωρία η μη τήρηση της υποχρέωσης της Πολιτείας λόγω της ενασχόλησης του Υπουργείου Υγείας με την αντιμετώπιση των συνθηκών διαβίωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, τηρουμένων πάντοτε των όσων προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης και οι Διεθνείς Συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν την ίδια στιγμή εσκεμμένα και με τον πλέον απαξιωτικό και σκληρό τρόπο δεν προστατεύετε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπως αυτά προβλέπονται στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ (άρθρο 19), που από το 2012 με το Ν. 4074 αποτελεί νόμο του Κράτους, αλλά και το Σύνταγμα της χώρας.

Όλοι εμείς οι γονείς και οι οικογένειες των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, σας δηλώνουμε ότι είμαστε πλέον αντιμέτωποί σας και με όλες μας τις δυνάμεις, ηθικές και φυσικές, δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσετε αυτή σας τη στάση!

Την Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016 στις 09.30, μέλη της Διοίκησης της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, εκπρόσωποι φορέων του αναπηρικού κινήματος, αλλά και όλες οι διοικήσεις Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που φιλοξενούν άτομα με Νοητική Αναπηρία και με άλλες αναπηρίες, θα πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας να συναντηθεί μαζί σας και δε θα αποχωρήσει ουδείς από εμάς από το χώρο, παρά μόνο εάν μας δοθεί αντίγραφο της απαραίτητης ΚΥΑ, τροποποίησης του άρθρου 18 του υφιστάμενου ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ, που θα φέρει την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Υγείας, δηλαδή της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης που θα λύσει το θέμα των Στεγών πριν αυτή υπογραφεί και από το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.

Πρέπει να καταλάβετε, διότι φαίνεται ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό από μέρους του Υπουργείου Υγείας, ότι η πραγματική μάχη για τη ζωή με αξιοπρέπεια, δεν είναι μόνο το καθημερινό μάθημα που εμείς οι γονείς παίρνουμε από τα παιδιά μας με αναπηρία, αλλά είναι πλέον στάση ζωής και μονόδρομος που καθημερινά οδηγεί τα βήματά μας!

 
 
Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 

[Πίνακας αποδεκτών]
-Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Α. Τσίπρα
-Πρόεδρο ΝΔ, κ. Κ. Μητσοτάκη
-Πρόεδρο Κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», κ. Στ. Θεοδωράκη
-Πρόεδρο ΑΝΕΛ, κ. Π. Καμμένο
-Γεν. Γραμματέα ΚΚΕ, κ. Δ. Κουτσούμπα
-Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ, κα Φ. Γεννηματά
-Πρόεδρο Ένωσης Κεντρώων, κ. Β. Λεβέντη
-ΕΣΑμεΑ
-Φορείς-μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ
-Μ.Μ.Ε.

Επιστροφή


13/12/2018 2:19:01 μμ