Δελτία Τύπου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

12/9/2008

              

Προς: κ κ. Υπουργούς

 1. Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, κ. Παυλόπουλο
 2. Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφη
 3. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αβραμόπουλο
 4. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Στυλιανίδη
 5. Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κόντο
 6. Απασχόλησης και Κοιν. Εργασίας κ. Πετραλιά

Κοινοποίηση

 1. ΕΣΑμεΑ
 2. Ομοσπονδίες Ατόμων με Αναπηρία
 3. Πολιτικά Κόμματα
 4. κ.κ. Βουλευτές Χαλκιδικής
 5. ΓΣΕΕ
 6. ΑΔΕΔΥ
 7. Λοιπούς Κοινωνικούς Φορείς                                                                
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία,  (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας, παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία και αγανάκτηση τις απαράδεκτες αξιώσεις Μονών του Αγίου ΄Ορους, επί τεράστιων εδαφικών εκτάσεων και ενίοτε μεγάλης αξίας, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. 

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα μας σ` ότι αφορά διεκδικήσεις από γείτονες χώρες (Σκοπιανό, Κυπριακό) και τη στιγμή που στο όνομα των ελλειμμάτων του δημοσίου ζητούνται επιπλέον θυσίες από συνταξιούχους, μισθωτούς, μικροεπαγγελματίες και εν γένει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,  προκλητικά, διασπαθίζεται και ιδιωτικοποιείται δημόσια γη με ιδιαίτερα σκανδαλώδη τρόπο.  

Το πώς «περιήλθαν» οι όποιες εδαφικές εκτάσεις στην κυριότητα της Εκκλησίας ή του Αγίου όρους είναι λίγο πολύ γνωστό. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς επί των συγκεκριμένων εκτάσεων είναι ιστορικά, κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο αλλά και νομικά ανυπόστατο.   

Το ποιοι επιμένουν κατά τρόπο λυσσαλέο στην διεκδίκηση αυτών των εδαφικών εκτάσεων, είναι επίσης γνωστό.

Είναι οι άνθρωποι που πρεσβεύουν τις χριστιανικές αξίες και τις αξίες του μοναχισμού. Είναι οι άνθρωποι που «…αρνούνται το κυνήγι του πλούτου, της κοινωνικής προβολής και των επίγειων απολαύσεων…και έχουν ως κύριο μέλημά τους την σωτηρία της ψυχής τους και της ανθρωπότητας γενικά» (απόσπασμα από την επίσημη ιστοσελίδα του Αγίου ΄Ορους).

Είναι όμως παράλληλα και οι άνθρωποι που διεκδικούν 8000 στρέμματα που μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα 26 στρέμματα των κατασκηνώσεων της Μεταμόρφωσης/ Χαλκιδικής, που δεκαετίες τώρα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - κατ’ αρχήν από 1962 με το ΚΟΝΝ και από το 1998 με τον Ν.2646 με την ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης - φιλοξενεί πάνω από 1000 παιδιά και νέους με αναπηρία από όλη την Μακεδονία και Θράκη καθώς επίσης μαθητές και παιδιά άπορων οικογενειών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. 

΄Όλα αυτά τα χρόνια η Μονή Διονυσίου εν τω προκειμένω, η οποία γνωρίζει πολύ καλά το κοινωνικό έργο που επιτελείται στον συγκεκριμένο χώρο αλλά και τους κόπους και τα χρήματα που δαπανήθηκαν από την Νομαρχία, αλλά και από την Ομοσπονδία μας,  για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δομές για τη λειτουργία του, όχι μόνο δεν στάθηκε ποτέ και καθ` οιονδήποτε τρόπο αρωγός αυτής της προσπάθειας, αλλά αντιθέτως απαιτεί την κατεδάφιση του κατασκηνωτικού χώρου «κατεδαφίζοντας» παράλληλα το δικαίωμα αυτών των παιδιών για ψυχαγωγία και λίγες μέρες ξεγνοιασιάς από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους.    

Στόχος του Ειδικού Κατασκηνωτικού Προγράμματος που υλοποιεί κάθε χρόνο η Ομοσπονδία μας είναι όμως και να φέρει αυτά τα παιδιά σε επαφή με τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο της περιοχής, γεγονός που έχει επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία στην κοινωνία της Μεταμόρφωσης και μετά από προσπάθεια πολλών χρόνων. Πρέπει επίσης να μνημονευτεί ότι κάθε περίοδο ένας σοβαρός αριθμός ατόμων της τοπικής κοινωνίας στελεχώνουν την κατασκήνωση και  δεκάδες νέοι απασχολούνται ως συνοδοί των ατόμων αυτών με την προοπτική να αποτελέσουν τον πυρήνα υποστήριξής τους και σε άλλους τομείς της κοινωνικής τους ζωής. 

Είναι εύλογη λοιπόν η απαίτηση της Ομοσπονδίας μας,  του συνόλου του αναπηρικού κινήματος αλλά και της τοπικής Κοινωνίας, να δοθεί ένα τέλος στο επιχειρούμενο «έγκλημα» με την ουσιαστική παρέμβαση της επίσημης  Πολιτείας, η οποία έχει καθήκον να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον.

΄Οσο αφορά την Μονή Διονυσίου θα επιθυμούσαμε με την «βοήθεια του Θεού» να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της μέσα στην Ελληνική Κοινωνία και αναδεικνύοντας εμπράκτως τις αξίες που διακηρύσσει να παραιτηθεί από κάθε αξίωση που βλάπτει το κοινωνικό σύνολο.   

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ σαν καθημερινός προασπιστής των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρίες και κατ` επέκταση όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις ώστε να μην επιτρέψει στο βωμό του οποιουδήποτε κέρδους ή συμφέροντος να απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα.   

Ερωτώνται οι παραπάνω Υπουργοί τι ενέργειες σκοπεύουν να κάνουν για να υπερασπιστούν τις Δημόσιες αυτές εκτάσεις και τα κεκτημένα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία; 

Καλούνται τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση στην Βουλή των Ελλήνων και να κινητοποιηθούν για τα δικαιώματά μας. 

Οι εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις και οι οργανώσεις τους να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας τους που κινδυνεύουν.

Τα ΜΜΕ να δημοσιοποιήσουν το άδικο αυτό εγχείρημα της Μονής Διονυσίου και να αγωνισθούν μαζί μας για τα δικαιώματά μας. Όλο τον κόσμο της περιοχής που θίγεται από τις διεκδικήσεις των 8000 στρεμμάτων να παραστούν  στην δική που έχει οριστεί τις 17 Σεπτεμβρίου 2008 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής.

 Με  αγωνιστικούς Χαιρετισμούς

                                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΣ                    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΙΚΑ 

 

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ