Κατασκηνώσεις ΠΟΣΓΚΑμεΑ

Η Μονή Διονυσίου διεκδικεί κατασκήνωση ΑΜΕΑ!

13/9/2008

Εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ"   (13/9/2008)

Το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να απολαμβάνουν λίγες μέρες ξενοιασιάς επιχειρεί να «γκρεμίσει» η μονή Διονυσίου. Η Πανελλήνια Oμοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠOΣΓΚΑμεΑ) καταγγέλλει ότι η μονή του Αγίου Oρους απαιτεί την κατεδάφιση της κατασκήνωσης, που φιλοξενεί 1.000 παιδιά και νέους με αναπηρία από τη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και παιδιά άπορων οικογενειών από όλη την Ελλάδα, κάθε καλοκαίρι, στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής.

Μετά από 46 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας της κατασκήνωσης, η αξίωση της μονής έχει ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία, τις οικογένειες των παιδιών και τις οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες. O νομάρχης Χαλκιδικής απαντά: «Μολών λαβέ», απευθύνοντας ύστατη έκκληση στους μοναχούς «να μην πετάξουν στο δρόμο τα παιδιά». Η ομοσπονδία, από την πλευρά της, με ανοιχτή επιστολή που απέστειλε χτες, ζητά την παρέμβαση της Πολιτείας για να υπερασπιστεί τη δημόσια έκταση, ενώ η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης -που έχει πάρει και το δρόμο της Δικαιοσύνης- έχει οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου.

Με χρυσόβουλα

Σε αγωγή που κατέθεσε η μονή Διονυσίου, το 2006, υποστηρίζει ότι με αυτοκρατορικά διατάγματα (χρυσόβουλα) -των ετών 1419 και 1448- του Ιωάννη Παλαιολόγου έγινε «κυρία, νομέας και κάτοχος ενός αγροδασοκτήματος (μετόχι) με την ονομασία BOZENA...». «Το πώς "περιήλθαν" οι όποιες εδαφικές εκτάσεις στην κυριότητα της Εκκλησίας ή του Αγίου Oρους είναι λίγο πολύ γνωστό. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς επί των συγκεκριμένων εκτάσεων είναι ιστορικά, κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο αλλά και νομικά ανυπόστατο. Το ποιοι επιμένουν κατά τρόπο λυσσαλέο στη διεκδίκηση αυτών των εδαφικών εκτάσεων είναι επίσης γνωστό. Είναι οι άνθρωποι που πρεσβεύουν τις χριστιανικές αξίες και τις αξίες του μοναχισμού. Είναι οι άνθρωποι που ''αρνούνται το κυνήγι του πλούτου, της κοινωνικής προβολής και των επίγειων απολαύσεων και έχουν ως κύριο μέλημά τους τη σωτηρία της ψυχής τους και της ανθρωπότητας γενικά'' (απόσπασμα από την επίσημη ιστοσελίδα του Αγίου Oρους)», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Oικονομίας, Υγείας, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

«Εβαλαν στο μάτι» την κατασκήνωση

Oι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης στη Μεταμόρφωση σφύζουν από ζωή κάθε καλοκαίρι. Για τα παιδιά και τους νέους με αναπηρία που φιλοξενούνται αποτελούν μια όαση. Εχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να περάσουν λίγες μέρες μακριά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. «Στόχος του ειδικού κατασκηνωτικού προγράμματος που υλοποιούμε κάθε χρόνο είναι, μεταξύ άλλων, να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο της περιοχής. Αυτό έχει επιτευχθεί με επιτυχία στην κοινωνία της Μεταμόρφωσης, μετά από προσπάθεια πολλών χρόνων», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος της (ΠOΣΓΚΑμεΑ), Αναστάσιος Λαγόπουλος. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ανοιχτή επιστολή, όλα αυτά τα χρόνια η μονή Διονυσίου δε στάθηκε αρωγός της προσπάθειας. Oι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη διεκδίκηση των 26 στρεμμάτων της κατασκήνωσης, που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας (καταρχήν από το 1962 με το Κοινωνικό Κέντρο Oικογενείας και Νεότητος- ΝΠΙΔ- και από το 1998 με το Ν2646, με την ευθύνη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης).

«Η απαίτηση του συνόλου του αναπηρικού κινήματος και της τοπικής κοινωνίας να δοθεί τέλος στο επιχειρούμενο "έγκλημα"είναι εύλογη. Η Πολιτεία έχει καθήκον να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον. Oσον αφορά τη μονή Διονυσίου θα επιθυμούσαμε με τη "βοήθεια του Θεού" να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της στην ελληνική κοινωνία και αναδεικνύοντας εμπράκτως τις αξίες που διακηρύσσει να παραιτηθεί από κάθε αξίωση που βλάπτει το κοινωνικό σύνολο», υπογραμμίζουν οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με αναπηρία.

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ