Κατασκηνώσεις ΠΟΣΓΚΑμεΑ

Ιεράς «λαιμαργίας» το ανάγνωσμα...

14/9/2008

Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" (13/09/2008)

«Φιλέτο» του σκανδάλου, διεκδικούμενη από τη μονή

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ «ΦΑΕΙ» Η ΜΟΝΗ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

 

Ιεράς «λαιμαργίας» το ανάγνωσμα...

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

 

«Ιερά» λαιμαργία, ακόμα και ενάντια σε παιδιά με αναπηρία από όλη τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη), με πρωταγωνίστρια την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Αγίου Ορους!

 

Από το 1962 λειτουργεί η κατασκήνωση στη Βόζενα

έκταση 8.080 στρεμμάτων σε τόπο χλοερό και ειδυλλιακό -επαρχία Κασσάνδρας νομού Χαλκιδικής- οριζόμενο από τα σύνορα των χωριών Ορφυλίας, Νικήτης, Αγίου Νικολάου. Στην «καρδιά» του φιλέτου, το αγρόκτημα Μεταμόρφωσης (Βόζενα) Χαλκιδικής 946,8 στρεμμάτων, στην... καρδιά της καρδιάς υπέροχη παραθαλάσσια έκταση 26,4 στρεμμάτων: στην οποία, εδώ και μισό σχεδόν αιώνα (από το 1962) λειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις ΑμεΑ, που φιλοξένησαν 1.000 και πλέον παιδιά το καλοκαίρι που μας πέρασε. Εναντίον αυτής της... καρδιάς (και αυτών των καρδιών) έχει στρέψει η Ιερά Μονή το ενδιαφέρον της!

Ο... ιερός κυνισμός

Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η αγωγή της διεκδίκησης των 26,4 στρεμμάτων κατά της Νομαρχίας Χαλκιδικής (έχει την ευθύνη λειτουργίας και ανάπτυξης των κατασκηνώσεων που από το 1998 -Ν2646/98- ανήκουν στην κυριότητα του υπουργείου Υγείας), ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής.

Γεννά ανατριχίλα ο κυνισμός της κατατεθείσας από 21/8/2006 αγωγής της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου, για ένα ακίνητο ταυτισμένο με την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων, διαχρονικά, παιδιών με αναπηρίες. Κάποιες όψεις του:

* «Διά της δωρεάν παραχωρήσεως της χρήσης ενός εξαιρετικά προσοδοφόρου κτήματός μου», αναφέρεται στη σελ. 21 της αγωγής, «συνέβαλα σημαντικά στο κοινωνικό έργο των φορέων του υπουργείου Πρόνοιας». Οπερ σημαίνει, ό,τι δώσαμε δώσαμε, φτάνει πια...

* Εκπληκτικά τα γραφόμενα στη σελ. 25, όπου οι της Ιεράς Μονής «υπολογίζουν» τα πόσα θα εισέπρατταν εάν αυτοί λειτουργούσαν (ιερά;) τις κατασκηνώσεις την τριετία 2006-2008. Τονίζουν χαρακτηριστικά: «Οπωσδήποτε θα εισέπραττα: Για την κατασκηνωτική περίοδο έτους 2006 καθαρό μίσθωμα 120.000 ευρώ. 2007, καθαρό μίσθωμα αυξημένο ως συνηθίζεται στην αγορά 5%, ήτοι 126.000 ευρώ. Για το 2008, 132.000 ευρώ». Κάνουν και τη σούμα: «Συνολικά για τις τρεις κατασκηνωτικές περιόδους 378.300 ευρώ».

* Το ακόμα... εκπληκτικότερο: Ζητούν χρήματα όχι για να δημιουργήσουν, αλλά για να γκρεμίσουν! Το παραμικρό ενδιαφέρον δεν έχουν για τη λειτουργία (έστω επί χρήμασι) των κατασκηνώσεων, τους ενδιαφέρουν πιο προσοδοφόρες αξιοποιήσεις, που σημαίνουν γκρέμισμα των υπαρχόντων, το οποίο κοστολογούν συνολικά (σελ. 22, 23 της αγωγής) σε 198.000 ευρώ ακατέβατα. «Για αφαίρεση κουφωμάτων και κεραμιδιών, για αποξήλωση ξύλινων σκελετών στεγών, καθαιρέσεις τοίχων, στεγών, δαπέδων μπετόν, φόρτωση και μεταφορών μπάζων...», όπως χαρακτηριστικά απαριθμούν. Αγωγή (και) για τα μπάζα...

Σιωπηρή η Νομαρχία

Με δύο αποφάσεις (28/12/07 και 29/8/08) το νομαρχιακό συμβούλιο της Χαλκιδικής, αρνείται κάθετα τις διεκδικήσεις της Ιεράς Μονής Αγ. Διονυσίου, μιλώντας για «νομικούς ακροβατισμούς» και στρεφόμενο κατά της «ηθικής» των διεκδικήσεων: «Ολα τα παραπάνω κάμπτονται, και υπεισέρχονται και κανόνες ηθικής τάξεως και καταχρηστικότητας» (απόφαση 28/12/07).

Στη δε τελευταία απόφαση της 29ης/8ου/08, εξουσιοδοτείται ο νομάρχης ως τελευταία γραμμή άμυνας «για τη με οποιοδήποτε τρόπο παραπέρα δημοσιοποίηση του όλου θέματος».

* Ομως: Μια επιστολή του νομάρχη Αστέριου Ζωγράφου επί του θέματος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μοιάζει να κινείται σαφώς «εκτός γραμμής», γεννώντας προβληματισμούς (ημερομηνία αποστολής 26/08/2008, τρεις μέρες πριν το νομαρχιακό συμβούλιο της 29ης). Αντιγράφουμε: «Μέλημά μας πρωταρχικό είναι η διαφύλαξη του κύρους του Πατριαρχείου και της Ιεράς Μονής..., χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δημοσιοποίηση του υφιστάμενου προβλήματος που θα επιφέρει σε όλους μας ανεπανόρθωτη βλάβη». Και στο κλείσιμο της επιστολής: «Παρακαλούμε να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση της πλέον κατάλληλης λύσης (μακροχρόνια μίσθωση με συμβολικό τυχόν μίσθωμα και με παράλληλη παραίτησή μας! -το θαυμαστικό δικό μας- αν απαιτηθεί από υφιστάμενα δικαιώματα, παραίτηση της Ιεράς Μονής από τις αγωγικές της αξιώσεις, σύμβαση χρησιδανείου κ.λπ.)». Στη μεν πρώτη παράγραφο προτείνεται... σιωπητήριο προς αποφυγήν κοινής ανεπανόρθωτης βλάβης, στη δεύτερη μοιάζει να αναγνωρίζεται η κυριότητα της Ιεράς Μονής επί ακινήτου διεκδικήσιμου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ευρύτερες διεκδικήσεις στην περιοχή. Η επίδειξη ιεράς αβροφροσύνης δεν μοιάζει επαρκής να εξηγήσει το περιεχόμενο των δύο «κρίσιμων» παραγράφων, απαιτούνται σαφείς απαντήσεις για την αποσαφήνιση των προθέσεων καθενός εκάστου αντιδίκου. *Αγανάκτηση από τους γονείς ΑμεΑ

 

«Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία και αγανάκτηση τις απαράδεκτες αξιώσεις τους...», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία γονέων-κηδεμόνων ΑμεΑ, οι άνθρωποι της οποίας επί σειρά ετών έχουν «φτύσει αίμα» για τη διαρκή βελτίωση και λειτουργία των κατασκηνώσεων.

«Επιμένουν κατά τρόπο λυσσαλέο», αναφέρουν σκωπτικά οι της Ομοσπονδίας, «οι άνθρωποι που... αρνούνται το κυνήγι του πλούτου και των επίγειων απολαύσεων». Δεδομένου δε ότι η υπουργική σιωπή (σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι η κυριότητα της κατασκήνωσης ανήκει στο υπουργείο Υγείας) επί του θέματος είναι εξακολουθητική, ζητούν άμεση σαφή υπουργική απάντηση για το «τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε για την υπεράσπιση των δημόσιων αυτών εκτάσεων και των επί χρόνια κεκτημένων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία».

Καλούν, τέλος, όλο τον κόσμο της περιοχής να δώσει βροντερό «παρών» στη δίκη της ερχόμενης Τετάρτης: «Να αγωνιστούν μαζί μας για τα δικαιώματά τους και δικαιώματά μας».Α.Σ.
Επιστροφή


15/11/2018 1:31:37 μμ