Ανακοινώσεις

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΙΟΥ ΤΡΟΦΕΙΟΥ ΤΩΝ ΣΥΔ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 17 ΜΗΝΕΣ

7/6/2017


ΠΡΟΣ: Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Π. Πολλάκη

Κοιν: (όπως πίνακας αποδεκτών κοινοποίησης)


Θέμα: «Να δοθεί άμεσα λύση στην καταβολή του Ειδικού Νοσηλίου Τροφείου των ΣΥΔ, οι οποίες συνεχίζουν να μένουν απλήρωτες από τον ΕΟΠΥΥ εδώ και 17 μήνες»


Κύριε Υπουργέ,

Έχουν περάσει 14 μήνες από τη σύσκεψη της 6ης Απριλίου 2016  στο γραφείο σας με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, του Προέδρου και μελών της Ε.Ε. της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και της Νομικής συμβούλου του κ. Ξανθού κατά την οποία δεσμευθήκατε ότι θα δινόταν λύση στο θέμα της χρηματοδότησες των ΣΥΔ μέσω του θεσμοθετημένου Ειδικού Νοσηλίου Τροφείου  ΑμεΑ από τον ΕΟΠΥΥ, έως «την επόμενη Παρασκευή», όπως ειπώθηκε κατά τη συνάντηση.

Έχουν περάσει 57 Παρασκευές από τότε και εμείς, οι οικογένειές μας, όσοι έχουμε παιδιά σε ΣΥΔ, τα ίδια μας τα παιδιά – εκατοντάδες άτομα με  Νοητική αναπηρία και άλλες αναπηρίες- που διαβιούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε όλη την Ελλάδα υφιστάμεθα έναν διαρκή εμπαιγμό από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μας έχει οδηγήσει σε απόγνωση και αδιέξοδο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ, ή μάλλον «κύκλοι του ΕΟΠΥΥ», δημιουργούν, εδώ και 17  μήνες, διάφορα διόλου συμβατικά, λογικά ή έστω ευφάνταστα προσχώματα (πότε με -διόλου τυχαία- τυπογραφικά λάθη σε αποφάσεις Δ.Σ., πότε με υπογραφές σας που, υποτίθεται, δεν έχετε βάλει, πότε με ανύπαρκτα κενά νόμου, πότε αμφισβητώντας ευθέως υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που ο ίδιος ο νομοθέτης έχει ορίσει για τον ΕΟΠΥΥ, πότε με κενά και βελτιώσεις που, υποτίθεται, γίνονται ή πρέπει να γίνου στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού και ποτέ δεν πραγματοποιούνται κ.ο.κ.), αλλά και με πρωτόγνωρη αυθαιρεσία επιχειρούν να «νομοθετήσουν» ή/και «νομοθετούν»  με εγκυκλίους, όπως η εγκύκλιος με Αρ. Πρωτ.: 16685/17 / 21-4-2017 και με τίτλο «ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΝΟΣΗΛΙΟΥ-ΤΡΟΦΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ (ΣΥΔ)» στην οποία περιλαμβάνονται αναφορές που: 

·δεν ανταποκρίνονται και παραποιούν όρους της Σύμβασης, που έχει συμφωνηθεί  στην Επιτροπή Διαβούλευσης  του ΕΟΠΥΥ, έχει εγκριθεί από τον Αν. Υπουργό Υγείας και έχει υπογραφεί από τους υπευθύνους των ΣΥΔ και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

·Αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία

·Αντίκειται σε υπερνομοθετικές διατάξεις (Ν. 4074/2012) και αποτελούν διάκριση προς τα άτομα με αναπηρίες

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης (όπως διαρκώς επισημαίνουμε εδώ και 3 περίπου χρόνια και σχεδόν καθημερινά τους τελευταίους 17 μήνες σε εσάς και στην Διοίκηση και τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ) είναι να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια  εκατοντάδες ΑμεΑ, που μέχρι τώρα διαβιούν και λαμβάνουν τις υπηρεσίες των ΣΥΔ, στον ιδρυματισμό και με τον πιο επώδυνο τρόπο σε ένα νέο «Καιάδα» (επώδυνος και με έτη περεταίρω δυσμενής συνέπειες και στην  ψυχική και στην πνευματική και στην σωματική υγεία των ατόμων αυτών), ενώ καταπατάται ταυτόχρονα και το θεμελιώδες δικαίωμα της διαβίωσής στην κοινότητα, της διαβίωσής με αξιοπρέπεια των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, των Ατόμων με Αναπηρίες. 

Ως  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία εκφράζουμε την απόλυτη αγανάκτησή μας, εκφράζουμε  την αγωνία των γονέων, των οικογενειών και των Φορέων που ίδρυσαν  και λειτούργησαν ΣΥΔ ως απάντηση στον ιδρυματισμό και την ασυλοποίηση των παιδιών μας, για το μέλλον αυτών των Δομών που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν μέσω του ΕΣΠΑ 2007 - 2013  και οι οποίες σήμερα κλείνουν  λόγω της μη καταβολής από τον ΕΟΠΥΥ του θεσμοθετημένου Ειδικού Νοσηλίου Τροφείου.

Εκφράζουμε, ως μέλη της ελληνικής κοινωνίας, την αγωνία μας για το κοινωνικό κράτος.

Κυρίως, όμως, εκφράζουμε την κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης των παιδιών μας – ΑμεΑ που ζουν σε αυτές τις ΣΥΔ, για τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που υφίστανται, ομού,  και που εκ της αναπηρίας τους δεν μπορούν τα ίδια να εκφράσουν.

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς για αρκετούς, δεν ζητάμε οίκτο ή ελεημοσύνη, δεν επαιτούμε, δεν ζητάμε ρουσφέτι.

Με την ανεπιτήδευτη λεβεντιά και καθαρότητα συνείδησης των παιδιών μας, ζητάμε, απαιτούμε, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μας των ατόμων με αναπηρίας, όπως αυτά προβλέπονται στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ (άρθρο 19), που από το 2012 με το Ν. 4074 αποτελεί νόμο του Κράτους (δυστυχώς «γράμματα ψιλά» για κάποιους εμμονικούς -επιεικώς- υπηρεσιακούς κύκλους που θεωρούν «πολυτέλεια» και «κόστος» την αξιοπρεπή διαβίωση των παιδιών μας).

Κύριε Υπουργέ,

Ζητάμε το συντομότερο δυνατό συνάντηση μαζί σας παρουσία του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και της ΕΣΑμεΑ, όχι για να λάβουμε κάποια υπόσχεση, αλλά να δοθεί τέλος, επιτέλους, σε αυτή την κοροϊδία-εμπαιγμό-αγωνία-ταλαιπωρία με τη ρητή δέσμευση για την έναρξη καταβολής του νομοθετημένου Ειδικού Νοσηλίου Τροφείου για τις ΣΥΔ.

Όλοι εμείς οι γονείς και οι οικογένειες των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, σας δηλώνουμε ότι είμαστε πλέον απέναντι σε όλη αυτή την μεθόδευση, την κοροϊδία, τον εμπαιγμό και την αναλγησία που χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα που έχει υπάρξει από τον ΕΟΠΥΥ και με όλες μας τις δυνάμεις, ηθικές και φυσικές, δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί όλο αυτό (απ’ όπου κι εάν εκπορεύεται, από υπάλληλο, στέλεχος, διευθυντή ή διοίκηση του Οργανισμού)!

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από ΟΛΟΥΣ ότι, η πραγματική μάχη για τη ζωή με αξιοπρέπεια, δεν είναι μόνο το καθημερινό μάθημα που εμείς οι γονείς παίρνουμε από τα παιδιά μας με αναπηρία, αλλά είναι πλέον στάση ζωής και μονόδρομος που καθημερινά οδηγεί τα βήματά μας και θα τα οδηγεί μέχρι τέλους!

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,   
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                                                  

  ΙΩΑΝΝΗΣ  ΛΥΜΒΑΙΟΣ                   ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

                             

[Πίνακας αποδεκτών κοινοποίησης]

-Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Α. Τσίπρα
-Πρόεδρο ΝΔ, κ. Κ. Μητσοτάκη
-Πρόεδρο Κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», κ. Στ. Θεοδωράκη 
-Πρόεδρο ΑΝΕΛ, κ. Π. Καμμένο
-Γεν. Γραμματέα ΚΚΕ, κ. Δ. Κουτσούμπα
-Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, κα Φ. Γεννηματά
-Πρόεδρο Ένωσης Κεντρώων, κ. Β. Λεβέντη

-Υπουργό Επικρατείας, κ. Χρ. Βερναδάκη

-Υπουργό Υγείας, κ. Α. Ξανθό

-Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, κ. Σ. Μπερσίμη
-ΕΣΑμεΑ
-Φορείς-μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

Επιστροφή


15/11/2018 1:31:37 μμ