Δελτία Τύπου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

15/1/2010

Αθήνα………14/01/2010………
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Καθημερινή μεταφορά των μαθητών με αναπηρία από τα σπίτια τους στα σχολεία

 

 

Μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των οικογενειών των μαθητών των μαθητών ΑμεΑ με την συνεχιζόμενη εδώ και μία εβδομάδα έλλειψη μεταφορικών μέσων που τα πηγαίνουν στα σχολεία τους. Το πρόβλημα αυτό απασχολεί πάντοτε τους γονείς αλλά και τους Συλλόγους των ΑμεΑ και η παρέμβαση της ομοσπονδίας μας αλλά και της Συνομοσπονδίας των ΑμεΑ, ήταν συνεχής για να δοθεί οριστική βιώσιμη λύση από την Πολιτεία και τις Νομαρχίες του Κράτους.

 

Δυστυχώς επί Υπουργίας Στυλιανίδη έγινε μία άστοχη ενέργεια χωρίς να ερωτηθούν οι Δήμοι της χώρας και με Νομοθετική ρύθμιση μεταβιβάσθηκαν οι αρμοδιότητες της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία από τις Νομαρχίες που τα είχαν μέχρι τότε στους Δήμους που ανέλαβαν την διαχείριση των σχολείων και μάλιστα στις σχολικές επιτροπές. Αυτό δεν έγινε καθόλου αποδεκτό από την τοπική αυτοδιοίκηση και ο επόμενος υπουργός κ. Σπηλιωτόπουλος ξαναέδωσε την αρμοδιότητα στις Νομαρχίες που είχαν και την σχετική εμπειρία. Ταυτόχρονα όμως για να συνεχισθεί η μετακίνηση των μαθητών απρόσκοπτα έδωσε παράταση στις υφιστάμενες συμβάσεις μέχρι 31/12/2009 παρ’ όλες τις αντιρρήσεις της ομοσπονδίας και της Συνομοσπονδίας των ΑμεΑ που επέμεναν η παράταση να δοθεί μέχρι τα τέλη του σχολικού έτους 2009 – 2010 για να μην προκύψουν εμπλοκές και εκβιασμοί στο μέσον της σχολικής χρονιάς από τους αναδόχους των μεταφορών.

 

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2009-2010, οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν πλήρως πανελλαδικά σχεδόν και συνεχίζουν να επαληθεύονται, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη όπου ο διαγωνισμός που έγινε από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης απέβη ατελέσφορος γιατί αντί για μειοδοτικός μετατράπηκε σε πλειοδοτικός μιας και το όριο των 500€ ανά μαθητή, το υπερέβησαν κατά πολύ οι συμμετέχοντες εταιρίες στο διαγωνισμό, πράγμα που οδήγησε σε αδιέξοδο και στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με τους εκπροσώπους τους για τυχόν μείωση / βελτίωση της τιμής των στο ‘όριο των 500€ ανά μαθητή δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία. Αυτό γίνεται συχνά όταν οι συμμετέχοντες τα βρίσκουν μεταξύ τους και μοιράζονται τις δουλείες δίνοντας ο ένας στον άλλον ανταλλάγματα είτε οικονομικά είτε υποσχόμενοι να υποχωρήσουν οι ανάδοχοι για τους υπόλοιπους σε άλλες μελλοντικές δουλειές.

 

Σε συνάντηση που υπήρξε χθες Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Παιδείας, με την Υπουργό κ. Διαμαντοπούλου, τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη, τον νέο Αντινομάρχη κ. Φωτόπουλο,  τον Πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Λαγόπουλο και σε ανοιχτή ακρόαση με τον πρώην Αντινομάρχη κ. Τσαμασλή, ο οποίος γνωρίζει το θέμα από πλευράς Νομαρχίας. Δυστυχώς,  παρά τη διάθεση και τις προσπάθειες της κας Υπουργού δεν ευρέθη λύση στα πλαίσια του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Συγκεκριμένα ο κος Τσαμασλής ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους στο Υπουργείο ότι οι ιδιώτες ζητούν για τα 850 ΑμεΑ που εξυπηρετούνται 1.100€ ανά άτομο,  ποσό υπερβολικά υψηλά σε βαθμό κερδοσκοπίας!

 

Ορίσθηκε νέα συνάντηση για την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου με εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας & Οικονομικών, τον κ. Τσαμασλή από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και με εκπρόσωπο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ.   

 

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι:

        Πως όλες οι Νομαρχίες εκτός Θεσσαλονίκης βρήκαν λύση και η διακίνηση των μαθητών τους συνεχίζεται απρόσκοπτα;

        Είναι τόσο σκληροί και το κίνητρο της κερδοσκοπίας διέπει μόνο αυτούς που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Νομαρχίας μας και επομένως σε τυχόν επανάληψη του διαγωνισμού με τις ίδιες τιμές δεν θα έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα;

        Τι θα γίνουν τα παιδιά μας μέχρι να λυθεί το πρόβλημα;

        Οι μαθητές με αναπηρία θα παραμείνουν στα σπίτια τους με όλες τις συνέπειες και τα επακόλουθα που προκύπτουν για την επιμέλεια από κάποιο μέλος της οικογένειας που πρέπει να σταματήσει την εργασία με όλες τις οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγονται για όλη την οικογένεια σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής ανέχειας για όλους;  

 

Όλοι οι υπεύθυνο να σταθούν, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν την πρέπουσα πολιτική, οικονομική και κυρίως ηθική ευθύνη που έχουν, να ξεπεράσουν άμεσα το όποιο «κώλυμα» υπάρχει (τεχνητό ή υπαρκτό) ώστε να ξαναρχίσει ΑΜΕΣΑ η μετακίνηση των παιδιών μας ΑμεΑ από και προς τα σχολεία τους.

 

ΑΜΕΣΑ πρέπει, μέχρι το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να δώσει μόνιμη βιώσιμη λύση με σχετική νομοθετική παρέμβαση, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης να συνεχίσει απρόσκοπτα τις μετακινήσεις των παιδιών μας.

 

Είναι σεβαστές οι όποιες, κατά καιρούς, πολιτικές δηλώσεις ευαισθησίας και συμπαράστασης προς μία από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες όπως αυτή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, όμως αποδεκτές γίνονται και κρίνονται μόνο οι πολιτικές πράξεις που είναι προς το πραγματικό όφελος των παιδιών μας ΑμεΑ και των οικογενειών μας.

 

Οι γονείς μαζί με όλο το Αναπηρικό Κίνημα θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους αγώνες μας με όλα και σε όλα τα μέσα μέχρι την επίλυση των προβλημάτων.

 

Καλούμε όλους τους γονείς σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με την συμπαράσταση όλων των κοινωνικών φορέων, των ΜΜΕ και κάθε ευαίσθητου συνανθρώπου μας στον αγώνα αυτό για τα παιδιά μας.

 

Ο χρόνος πιέζει και η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Αναστάσιο Λαγόπουλο στα τηλέφωνα 6944 390099, 6936577851.

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ