Ανακοινώσεις

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ κ. Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ

12/1/2011

                 

                    

                                                         ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Υποδομών,      

                                                                      Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ι. Μαγκριώτη

 

                                                         ΚΟΙΝ: -Υπουργό, Υποδομών,      

                                                                       Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δ. Ρέππα

                                                                     -ΕΣΑμεΑ

                                                                     -ΦΟΡΕΙΣ-ΜΕΛΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

 

ΘΕΜΑ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ»

 

Κύριε Υφυπουργέ,

Κατά τις οδικές μετακινήσεις της περιόδου των εορτών Χριστουγέννων –Πρωτοχρονιάς από και προς τα αστικά κέντρα και την περιφέρεια, που πραγματοποίησαν οικογένειες με ΑμεΑ, με αναπηρικά αυτοκίνητα, υπήρξε το «γνωστό» πρόβλημα της υπερβολικής καθυστέρησης στη διέλευση των αυτοκινήτων αυτών από σταθμούς διοδίων στην ΠΑΘΕ.
Η Ομοσπονδία έγινε για μια ακόμα φορά δέκτης καταγγελιών για το θέμα της καθυστέρησης της διέλευσης αυτοκινήτων ΑμεΑ, λόγω υπερβολικής γραφειοκρατίας-τυπολατρείας των υπαλλήλων των σταθμών διοδίων στην καταγραφή του αναπηρικού αυτοκινήτου, κατά την ατελή του διέλευση από κάθε σταθμό διοδίων, γεγονός που με τη σειρά του -εκτός της ταλαιπωρίας των επιβαινόντων σε κάθε αναπηρικό αυτοκίνητο- έθεσε σε μεγάλη ταλαιπωρία τη μετακίνηση και των πολιτών  που επέβαιναν στ αυτοκίνητα πίσω από κάθε αναπηρικό αυτοκίνητο και μετακινούνταν για την περίοδο των εορτών.
Επιπρόσθετα, είναι πάρα πολλές οι τηλεφωνικές καταγγελίες που μας έγιναν από γονείς και συνοδούς ΑμεΑ στις μετακινήσεις αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τις οποίες, πολλοί από τους υπαλλήλους των σταθμών διοδίων στον οδικό άξονα της ΠΑΘΕ έπαιζαν το ρόλο Επιτροπής Αξιολόγησης Αναπηρίας, ζητώντας  από άτομα με Αυτισμό, Νοητική Αναπηρία, Κινητικές Αναπηρίες να τα δουν για να πραγματοποιήσουν αυτοψία της αναπηρίας τους.

Σε μερικές περιπτώσεις, δημιουργήθηκαν φραστικά επεισόδια εξαιτίας της δικαιολογημένης οργής γονέων και συνοδών με τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, τα οποία βέβαια το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν η περαιτέρω ψυχολογική και ηθική επιβάρυνση των επιβαινόντων στα αναπηρικά αυτοκίνητα και σε κάποιες περιπτώσεις ο «κόπος» στον οποίο έμπαινε ο Προϊστάμενος κάποιων σταθμών να πάει και να ζητήσει «συγνώμη» από τους επιβαίνοντες στο αναπηρικό αυτοκίνητο και το γεγονός να επαναληφθεί στον επόμενο σταθμό κ.ο.κ.


Κύριε Υφυπουργέ,

Για το σύνολο των παραπάνω καταγγελλομένων πράξεων, λογικών, πρακτικών και ατόμων θεωρούμε ότι, δεν μπορεί να βρεθεί χαρακτηρισμός σε κανένα λεξικό και κανένα λεξιλόγιο επίσημης ή ανεπίσημης γλώσσας διεθνώς και διαχρονικώς.

Τα αφήνουμε στην κρίση σας!

Τέλη Αυγούστου του 2010 δέσμευσή σας, μετά από συνάντησή σας με αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και σε σχετική ανακοίνωση που είχατε εκδώσει, ήταν η προώθηση ρύθμισης για την οριστική επίλυση του θέματος της ατελούς διέλευσης των ΑμεΑ από τα διόδια της χώρας.

Ως πότε τα παιδιά μας ΑμεΑ και οι οικογένειές μας, θα υφιστάμεθα συμπεριφορές εξευτελισμού της ανθρώπινης υπόστασής μας;
Πόσο δύσκολο είναι, να γίνει επιτέλους αντιληπτό το σημαντικό επιπλέον κόστος διαβίωσης της ΑμεΑ και των οικογενειών τους σ΄ένα πλαίσιο ανθρώπινης αξιοπρέπειας που κάθε πολίτης θέλει να έχει και κάθε Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει για όλους τους πολίτες της;
Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας με σχετική νομοθετική ρύθμιση του θέματος και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι οικογένειες των ΑμεΑ και τα ίδια τα ΑμεΑ δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε και να υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμα στην ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Είμαστε βέβαιοι ότι έχετε κατανοήσει πλήρως το θέμα και τη σπουδαιότητά του, αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας και να μας ενημερώσετε σχετικά, καθώς επίσης ζητούμε να μας ορίσετε συνάντηση μαζί σας και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου σας, προκειμένου να συζητήσουμε προβλήματα του χώρου μας (για τα οποία είστε ήδη ενήμερος) και να σας αναπτύξουμε τις προτάσεις μας.

 
 

Με εκτίμηση

Για την Εκτελεστική Επιτροπή

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                               

                                   ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ         ΙΩΑΝΝΗΣ  ΛΥΜΒΑΙΟΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΩΣ ΑΝΩ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΟΣΓΚΑμεΑ  

Στις 21/1/2011, ημέρα Παρασκευή λάβαμε από τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννη Μαγκριώτη απαντητική επιστολή στο ως άνω έγγραφό μας,  η οποία αναφέρει τα εξής :

«Τα περιστατικά που περιγράφονται στην επιστολή σας στις 12 Ιανουαρίου 2011, είναι πράγματι πολύ προβληματικά αλλά για αυτά δεν ευθύνεται το Υπουργείο. Αποτελούν περιπτώσεις «υποβάλλοντα ζήλου» ορισμένων υπαλλήλων των σταθμών διοδίων.

Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων έχει αποφασίσει τη συγκρότηση επιτροπής από εκπροσώπους του Υπουργείου και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, η οποία σύντομα θα παρουσιάσει το πλαίσιο της σταδιακής κατασκευής όλων των αναγκαίων υποδομών, όπως και τη διαμόρφωση του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στις δημόσιες συγκοινωνιακές υποδομές και μέσα.

Επιπλέον, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί, στο πλαίσιο του εφικτού, για την άμεση θεσμοθέτηση της ελεύθερης διέλευσης των ΑΜΕΑ από τους σταθμούς διοδίων των Αυτοκινητοδρόμων.

Σύντομα θα υπάρξει και νομοθετική παρέμβαση για την οριστική επίλυση του θέματος ώστε να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα.  

 

                                                                                              Με εκτίμηση

                                                                                  Γιάννης Μαγκριώτης

                                       Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων »

 

 

 

 

                           

   

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ