Ανακοινώσεις

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΠΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΜΕΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

9/2/2011

                                                                      
                                                                   ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΟΠΑΔ, κ. Κ. Σουλιώτη

 

                                                                                                                                
                                                                    ΚΟΙΝ: -Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και

                                                                                Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ι. Ραγκούση

                                                                               -Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

                                                                               -ΕΣΑμεΑ       

                                                                               -Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑΑξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Καθημερινά η Ομοσπονδία μας γίνεται αποδέκτης πλήθους τηλεφωνικών παραπόνων από εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα -ασφαλισμένους στον ΟΠΑΔ- οι οποίοι είναι γονείς ατόμων με αναπηρία.

Στην πλειονότητά τους τα παράπονα-καταγγελίες των οποίων γινόμαστε αποδέκτες, έχουν να κάνουν με την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση επιστροφής των αναλογούντων ποσών για θεραπευτικές πράξεις  που έχουν καταβάλλει οι γονείς-ασφαλισμένοι του Οργανισμού σας, στα πλαίσια θεραπευτικών-αποκαταστασιακών προγραμμάτων που παρακολουθούν τα τέκνα τους ΑμεΑ.

Για τις δαπάνες που έχουν καταβάλλει οι γονείς των ΑμεΑ που είναι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, σε πολλές εκ των περιπτώσεων, περιμένουν από τον μήνα Απρίλιο και μήνα Μάϊο του 2010 να τους επιστραφούν από τον Οργανισμό σας τα αναλογούντα ποσά.

Θεωρούμε ότι, καμία δικαιολογία που δίνεται στους γονείς αυτούς, αλλά και στην Ομοσπονδία μας, σε κάθε επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Οργανισμού σας, δεν μπορεί να έχει λογική βάση, αυτή την τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο που και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, αλλά και ολόκληρη η χώρα, διανύουμε.   Δεν μπορεί να έχει λογική βάση καμία δικαιολογία τη στιγμή που γι’ αυτή την κατάσταση δεν ευθύνονται αυτοί καθ’ αυτοί οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι του Οργανισμού σας και πολύ περισσότερο δεν ευθύνονται τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, όπου εξ’ αιτίας της αναπηρίας επιβαρύνονται με δυσβάσταχτα επιπλέον κόστη διαβίωσης.

Κύριε Πρόεδρε,
Σκοπός της παρούσης δεν είναι απλά να σας ενημερώσουμε γι’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα για το οποίο προφανώς και θα είστε ενήμερος.  Σκοπός μας είναι να μεριμνήσετε ώστε να καταβληθούν άμεσα και σε προτεραιότητα τα ποσά που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και αφορούν θεραπευτικές πράξεις (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ειδική αγωγή) και θεραπευτικά μέσα και προθέματα.

Τέλος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα και σε μόνιμη βάση το συγκεκριμένο πρόβλημα της καθυστέρησης καταβολής των παραπάνω παροχών στους ασφαλισμένους σας, σας προτείνουμε τη δημιουργία λογιστικού κωδικού στον οποίο θα πιστώνονται και θα παρακολουθούνται ξεχωριστά από τις υπόλοιπες παροχές (λ.χ. έξοδα φαρμακευτικής περίθαλψης, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης κ.ο.κ.) οι παροχές προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού σας που είναι ΑμεΑ ή Γονείς ΑμεΑ για ποσά που κατέβαλαν για θεραπευτικές πράξεις (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ειδική αγωγή) και θεραπευτικά μέσα και προθέματα.

Θεωρούμε ότι με την υλοποίηση της πρότασής μας αυτής θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα αφού πλέον τα ποσά που θα πιστώνονται στο συγκεκριμένο λογ/σμό θα είναι απόλυτα στοχευμένα και δεν θα αναλώνονται για οποιαδήποτε άλλη παροχή (λ.χ. ιατρική περίθαλψη, νοσοκομειακή περίθαλψη, φαρμακευτικές αγωγές κ.ο.κ.).

Επειδή είναι τραγική η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειες και οι γονείς ΑμεΑ που είναι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, εξ’ αιτίας των καθυστερήσεων που σας προαναφέραμε, παρακαλούμε πολύ για την προσωπική σας παρέμβαση και την επίλυση του προβλήματος.  Επίσης θα επιθυμούσαμε να ορίσετε μία συνάντησή μας μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε αναλυτικότερα όλα τα θέματα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και οικογένειες ΑμεΑ που είναι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και τις προτεινόμενες λύσεις επί των θεμάτων αυτών.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία, αναμένουμε την άμεση επίλυση του προβλήματος και την σχετική ενημέρωσή μας.

                                                                                       

Με εκτίμηση
Για την Εκτελεστική Επιτροπή
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    
                           ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΣ                        ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ

 

                                                                                               

 

                                  

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ