Ανακοινώσεις

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

8/3/2011

                                            ΠΡΟΣ: Φορείς- Μέλη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ

                                                                                        ΕΣΑμεΑ

 

8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ημέρα μνήμης ή ημέρα γιορτής, είναι ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και παγκόσμιας κοινωνικής διαμαρτυρίας, δράσης και κινητοποίησης για την ισότητα των φύλων και άρσης της αντίληψης ότι η γυναίκα είναι «το ασθενές φύλο».

 

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι η ευκαιρία για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση όλων των πολιτών για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και πραγματικά ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου.

 

Παραδοσιακά, η κοινωνία μας δίνει στη γυναίκα την ευθύνη να φροντίζει την οικογένεια, τα παιδιά, την παιδεία και την υγεία τους, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των αρρώστων, τη φροντίδα των παιδιών μας με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας.

 

Όμως, όλα αυτά είναι ευθύνες που πρέπει να μοιράζονται άνδρες και γυναίκες και είναι απαράδεκτο να δημιουργούμε ενοχές στις γυναίκες που επιτυγχάνουν στον επαγγελματικό στίβο, ενώ είναι εξ' ίσου απαράδεκτο να υποχρεώνονται οι γυναίκες να διαλέξουν ανάμεσα στη φροντίδα της οικογένειας και των παιδιών και τη σταδιοδρομία.

 

Η κοινωνία έχει την αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι "άβολες" ως υπάλληλοι και έτσι αποτελούν πάντα τη δεύτερη επιλογή ή ακόμα "πρόσληψη υψηλού κινδύνου" και η αντίληψη αυτή είναι ακριβώς επειδή οι άντρες δεν μοιράζονται τις ευθύνες της οικογένειας.

 

Με διαφορά αμοιβής 18% (μεταξύ μέσων μισθών ανδρών και γυναικών των χωρών μελών της Ε.Ε.) το κόστος του να μείνει ο άντρας στο σπίτι είναι μεγαλύτερο από το κόστος του να μείνει η γυναίκα, γεγονός που με τη σειρά του έχει ολέθριες συνέπειες όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης καθώς τότε η φτώχια χτυπά πολύ σκληρότερα τις γυναίκες που έχουν πολύ χαμηλότερη σύνταξη απ' ότι οι άνδρες, ακριβώς επειδή έμειναν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά, να φροντίσουν το ή τα ανάπηρα παιδιά τους κι έτσι δεν δούλεψαν παρά λίγο. 

 

Δηλαδή πρόκειται περί ενός φαύλου κύκλου.

 

Ιδιαίτερα, οι ελληνίδες μητέρες παιδιών με αναπηρία ζουν καθημερινά έναν πραγματικό Γολγοθά, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους τους, χωρίς καμιά υποστήριξη από την Πολιτεία.  Ειδικότερα δε, όταν αναφερόμαστε σε μητέρες παιδιών με νοητική αναπηρία, Σύνδρομο down, αυτισμό, βαριά και πολλαπλή αναπηρία και ψυχική αναπηρία, τα προβλήματα εντείνονται ακόμα περισσότερο.

 

Η κρίση που περνάμε χρησιμεύει διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, σαν άλλοθι επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση.

 

Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες στηρίχθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις διεθνώς, αλλά όταν γίνεται λόγος για στήριξη των οικογενειών και των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ιδίως σε κεφαλαιώδεις τομείς όπως η βοήθεια στα ζευγάρια με παιδιά, ο σχεδιασμός πολιτικών και η λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, βλέπουμε την αναντιστοιχία αν όχι και την πολιτική υποκρισία που υπάρχει.

 

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ως δευτεροβάθμιο κοινωνικοσυνδικαλιστικό όργανο του εθνικού αναπηρικού κινήματος απευθύνει, για μία ακόμα φορά, έκκληση στην ελληνική Πολιτεία για τη λήψη μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία, των μητέρων παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία.

 

Επιβάλλεται πλέον η προώθησης της ένταξης της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές, ιδιαίτερα όμως στις πολιτικές ισότητας των φύλων με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των γυναικών με αναπηρία όσο και των μητέρων παιδιών με αναπηρία. 

 

Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων από την ελληνική Πολιτεία:

ü      για την ανάπτυξη υπηρεσιών υποστήριξης των γυναικών με αναπηρία και των μητέρων παιδιών με αναπηρία,

ü      για την οργάνωση και λειτουργία δομών κοινωνικής υποστήριξης των οικογενειών που έχουν παιδί με αναπηρία,

ü      για την οργάνωση και ανάπτυξη δομών και υποδομών υποστήριξης μονογονεϊκών οικογενειών που έχουν παιδί με αναπηρία,

ü      για την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή,

ü      για την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών με αναπηρία και των μητέρων παιδιών με αναπηρία σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων,

ü      για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας ή διακριτικής μεταχείρισης λόγω φύλου ή αναπηρίας,

ü      για την άρση των στερεοτύπων σχετικά με το φύλο ή την αναπηρία.

 

Χρέος όλων μας, κυρίως όμως των κοινωνικών οργανώσεων όπως η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, είναι να αναγνωρίσουμε και να εκφράσουμε το σεβασμό μας για τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζει η γυναίκα σε όλα τα επίπεδα, από την πολιτική και την οικογένεια μέχρι την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την επιστήμη.

 

Ευθύνη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ είναι ο διαρκής αγώνας και η απαίτηση από την ελληνική Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα προστασίας των μητέρων παιδιών με αναπηρία, μέτρα που δεν θα πρέπει να είναι απλώς ρηξικέλευθα αλλά θα πρέπει να είναι και ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα και ισορροπημένα.

 

Ως κοινωνία, οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα και να αλλάξουμε νοοτροπίες για το καλό τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.

 

Ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε την κοινωνία μας είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε την πραγματική ισότητα των φύλων.

 

Με εκτίμηση

Για την Εκτελεστική Επιτροπή

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

                                        ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ         ΙΩΑΝΝΗΣ  ΛΥΜΒΑΙΟΣ

 

 

 

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ