Ανακοινώσεις

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ & ΕΣΑμεΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

6/4/2011

                                                                                     

                                                                                                ΠΡΟΣ: ΦΟΡΕΙΣ-ΜΕΛΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ

                                                                                                 ΚΟΙΝ:  ΕΣΑμεΑ

 
 
ΘΕΜΑ: «Κοινό Κάλεσμα  Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ & Ε.Σ.ΑμεΑ σε Κινητοποίηση, την Πέμπτη 14 Απριλίου, ώρα 10:30 π.μ. στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης:  Για να κρατηθούν ανοιχτές οι δομές πρόνοιας και να προστατευθούν τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση & πολλαπλές αναπηρίες, για να προστατεύθουν τα δικαιώματα των οικογενειών μας»
 
 
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΣΑμεΑ είχαν σήμερα 6 Απριλίου 2011 κοινή συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν:

α) η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές (ΝΠΙΔ) κλειστής και ανοιχτής περίθαλψης και φροντίδας ΑμεΑ που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλές αναπηρίες και στις οικογένειές των ατόμων αυτών, δομές που λειτουργούν συμπληρωματικά των δομών του δημόσιου συστήματος Πρόνοιας, το οποίο εκτός της ανεπάρκειάς του είναι, και αυτό, θύμα τις γενικότερης οικονομικής συγκυρίας                       και

β) η άνευ προηγουμένου καθυστέρηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών από πλευράς πολιτείας, ειδικότερα δε, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) για την υλοποίηση του Κατασκηνωτικού Προγράμματος ΑμεΑ για το 2011, καθυστέρηση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την υλοποίηση του Προγράμματος για τα παιδιά μας.

Στην κοινή αυτή συνάντηση αναλύθηκε η ζοφερή πραγματικότητα που συντελείται για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους από την υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών πρόνοιας, την έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες δομές, την τραγική για το 2011 περικοπή(πλέον του 2010) χρηματοδότηση ιδιωτικών δομών πρόνοιας (κλειστής και ανοιχτής περίθαλψης και φροντίδας ΑμεΑ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που στην πλειονότητά τους δημιουργήθηκαν και λειτουργούν από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλές αναπηρίες κ.ο.κ. προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα αντίστοιχων ή ανάλογων δημόσιων δομών, τους εκατοντάδες απλήρωτους επί τρείς και τέσσερις μήνες εργαζόμενους στις δομές αυτές.

Υπό την παρούσα κατάσταση και τις διαμορφούμενες συνθήκες, είναι βέβαιο πως τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλές αναπηρίες, οι οικογένειές τους, το προσωπικό των ιδρυμάτων που τα άτομα με αναπηρία περιθάλπονται και τα ίδια τα ιδρύματα κλειστής και ανοιχτής περίθαλψης και φροντίδας, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα βαθύ, σύγχρονο κοινωνικό - πολιτικό Καιάδα.

 

Συνάδελφοι,

Πρέπει να αποτρέψουμε το κλείσιμο, πρέπει να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία όλων των δομών πρόνοιας, ιδιωτικών και δημόσιων, που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής ή ανοιχτής περίθαλψης σε άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλές αναπηρίες κ.ο.κ.

Πρέπει να διατηρήσουμε το, με τόσους αγώνες και θυσίες, κατακτημένο δικαίωμα των παιδιών μας στην χαρά, στην αναψυχή, στη διασκέδαση, στην κοινωνικοποίηση μέσω του Κατασκηνωτικού Προγράμματος και στην ψυχική αποφόρτιση που το καλοκαίρι προσφέρει στα παιδιά μας και στις οικογένειές μας, αλλά και στα παιδιά και τους εργαζόμενους σε δομές πρόνοιας-ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και φροντίδας.

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό αυτό που από καιρό η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και η ΕΣΑμεΑ φωνάζουν, ότι δηλαδή δεν μπορεί τη στιγμή που η Πρόνοια οδηγείται στην απόλυτη χρεοκοπία (κυριολεκτικά και μεταφορικά) την ίδια στιγμή δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να ενισχύσουν για περισσότερα από δύο έτη τη λειτουργία των δομών Πρόνοιας (δημόσιες και ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές) να σπαταλούνται για την διοργάνωση των ¨Special Olympics¨, θυσία στο βωμό της τόνωσης του «φιλανθρωπικού» χαρακτήρα των διοργανωτών τους (μόνο το κόστος της τελετής έναρξης, περίπου 7 εκατ.€, είναι η μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των φορέων της Αττικής μεταξύ των ετών 2010-2011).

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίσαμε και διοργανώνουμε, από κοινού με την ΕΣΑμεΑ, Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας όλων των ενδιαφερόμενων μερών, δηλαδή της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, της ΕΣΑμεΑ, των Συλλόγων Γονέων και των συλλόγων εργαζομένων στους φορείς και στις δομές περίθαλψης, φροντίδας και αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 και ώρα 10:30’ π.μ. στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Αριστοτέλους 17), η οποία θα συνοδευτεί από πορεία διαμαρτυρίας προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Η επιτυχία αυτής της Συγκέντρωσης και Πορείας εξαρτάται από τη σωστή οργάνωσή της και η ευθύνη είναι ΟΛΩΝ μας (οργανώσεων, φορέων, γονέων και οικογενειών ΑμεΑ, εργαζομένων), γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η συμβολή και η συμμετοχή σας σε αυτή την κινητοποίηση.

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 στο αμφιθέατρο της Ε.Σ.ΑμεΑ. στις 12:00 το μεσημέρι καλούμε όλους τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, είτε έχουν στην ευθύνη τους προνοιακές δομές είτε όχι, να λάβουν μέρος σε σύσκεψη για να συζητηθούν οργανωτικά θέματα αυτής της Συγκέντρωσης-Πορείας προς το Υπουργείο Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Τέλος, στη σύσκεψη της Δευτέρας 11 Απριλίου καλούμε και όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις δομές αυτές και τις Διοικήσεις των Κέντρων/Ιδρυμάτων/Δομών Πρόνοιας και να συμβάλλουν στην μαζικότητα αυτής της Συγκέντρωσης-Πορείας, αφού τους αφορά και αυτούς άμεσα. 


ΟΛΟΙ, τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 και ώρα 12:00π.μ. στο αμφιθέατρο της ΕΣΑμεΑ.

ΟΛΟΙ, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, ώρα 10:30π.μ. έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια Πορεία στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.


Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο πέρα και πάνω από τη συλλογική και δυναμική διεκδίκησή μας, από τον διαρκή και μαζικό μας αγώνα.

 

Με αγωνιστικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς,

                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                        ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΣ                            ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ

 

 

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ