Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2009

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ/ΚΑΤΑΓΕΛΛΙΑ: ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

23/9/2008

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ/ΚΑΤΑΓΕΛΛΙΑ: ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ  - ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Αξιότιμε Κύριε Διευθυντή,
Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Αθηνών που εδρεύει στην Ηλιούπολη, νιώθουμε χρέος μας να αντιτάξουμε στην ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας και προ πάντων των υπεύθυνων της Ειδικής Αγωγής, την αλήθεια των Παιδιών με Αναπηρίες, τα προβλήματα και τις απογοητεύσεις που βιώνουμε, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.

Για τους εβδομήντα επτά μαθητές και μαθήτριες των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και συγκεκριμένα του Ειδικού Γυμνάσιου Αθηνών και Ειδικού Ενιαίου Λυκείου Αθηνών, που στεγάζονται στην Ηλιούπολη (οδός ‘Υδρας, αριθ. 2) και συνακόλουθα και των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών αυτών, το επείγον και σοβαρό θέμα-πρόβλημα, είναι για σήμερα ένα : « ότι η Σχολική μας Κοινότητα αδυνατεί να λειτουργήσει ομαλά και εύρυθμα και να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες και απαιτήσεις των κινητικά ανάπηρων παιδιών μας, λόγω ολιγωρίας και ασυνέπειας της Υπηρεσίας σας, δηλαδή της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής » .

Σήμερα το Ειδικό Γυμνάσιο – Ειδικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, που λειτουργεί εδώ και δύο δεκαετίες, τα τελευταία 4 χρόνια αγωνίζεται ΜΟΝΟ του να επιβιώσει, ενώ η Πολιτεία εμφανίζεται τραγικά ασυνεπής στις δεσμεύσεις και τις αυτονόητες υποχρεώσεις της.Πιο συγκεκριμένα :

- Οι ετήσιες επιχορηγήσεις, δεν δίνονται έγκαιρα και στο σύνολο τους από το Υπουργείο Παιδείας παρά την ρητή νομοθετική πρόβλεψη.

-Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές, ενώ τα απαραίτητα για την μετακίνηση των παιδιών με αναπηρία ειδικά σχολικά, που όμως είναι παμπάλαια δεν έχουν αντικατασταθεί.
Από τα 10 που απαιτούνται διαθέτουμε μόνο 8, εκ των οποίων τα 4 είναι πεπαλαιωμένα και χρειάζονται άμεση αντικατάσταση με κίνδυνο να γίνουν παρανάλωμα του πυρός, όπως συνέβη προ 4ετίας με ένα από αυτά.

Τα υπόλοιπα 4 καταφέραμε ως Σύλλογος να τα εξασφαλίσουμε από φορείς, όπως το Ευγενίδιο Ίδρυμα και η Εθνική Τράπεζα, ωστόσο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανεξήγητη δυσκαμψία της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε κατορθώσει ακόμα να εξασφαλίσουμε πινακίδες κυκλοφορίας για δύο από αυτά.

-Παράλληλα, βρισκόμαστε σε άμεση ανάγκη πρόσληψης οδηγών, συνοδών και βοηθών για την μετακίνηση και εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών (υγιεινής, σίτισης, κλπ) των παιδιών, αλλά και σε άμεση ανάγκη χρηματοδότησης για την κάλυψη συντήρησης των οχημάτων, αγοράς καυσίμων, ασφάλισης, κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικά με την κάλυψη των ετήσιων αναγκών μας σε εποχικό προσωπικό, δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα ούτε καν η προκήρυξη για την αναγκαία πρόσληψη πέντε οδηγών, οκτώ συνοδών και τεσσάρων βοηθών.

- Η συνεχιζόμενη αδιαφορία των αρμοδίων Υπουργών, να προβούν άμεσα στην αναγκαία χρηματοδότηση της αγοράς του απαιτούμενου αριθμού νέων σχολικών λεωφορείων, μας αναγκάζει να μισθώνουμε λεωφορεία μέσω της Νομαρχίας.

Η ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας στοιχίζει στην Νομαρχία ποσό ανάλογο με αυτό που θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει νέα υπερσύγχρονα λεωφορεία, αν η αρμόδια πολιτική ηγεσία έσκυβε πάνω στα προβλήματά μας και τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.
-Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου είναι καθαρά επικοινωνιακής κατανάλωσης, αφού κάθε χρόνο από το 2005 και μετά εξαγγέλλεται η χορήγηση Η/Υ, ουδέποτε όμως υλοποιείται. Κατά τα άλλα δεν γίνεται πουθενά λόγος για το ειδικό εξειδικευμένο προσωπικό και το ειδικό εξειδικευμένο λογισμικό που χρειάζεται, προκειμένου τα ΑμΕΑ να αποκτήσουν πράγματι πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας, που περισσότερο από κάθε άλλο άτομο έχουν ανάγκη.

Τέτοιες αβασάνιστες, πρόχειρες και αποσπασματικές εξαγγελίες εντυπωσιασμού, και μάλιστα ανεκπλήρωτες, δεν προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις.

-Η ίδια νοοτροπία της πρόσκαιρης δυναμικής των υπευθύνων του Υπουργείου Παιδείας έφθασε στο σημείο φέτος να απαιτήσει από του διευθυντές του Σχολείου των παιδιών μας, παρά τις πιο πάνω αναφερόμενες πολλαπλές ελλείψεις και αντικειμενικές αδυναμίες, να τελεστεί εσπευσμένα ο καθιερωμένος αγιασμός στις 11-9-08, μόνο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, που προσβάλλουν την νοημοσύνη μας, παίζουν με τα αδυσώπητα προβλήματά μας και ευτελίζουν την αξιοπρέπεια των παιδιών μας.

-Αρνούμενοι να δεχθούμε αυτό τον ευτελισμό και την πρόκληση , γονείς και παιδιά, απαιτήσαμε και πετύχαμε τη ματαίωση της τελετής του αγιασμού μέχρις ότου οι αρμόδιοι ευαισθητοποιηθούν και ασχοληθούν σοβαρά, υπεύθυνα και προ πάντων ανθρώπινα με τις πραγματικές ανάγκες, τα κενά και τα προβλήματα του Σχολείου των παιδιών μας.

Είναι προφανές ότι η αδιαφορία και η ασυνέπεια της αρμόδιας Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, της οποίας μάλιστα προΐσταστε, διογκώνει τελικά τα ήδη σοβαρά προβλήματα του Σχολείου μας.

Αγωνιζόμαστε χρόνια για την ανάδειξη των προβλημάτων, την ενημέρωση του συνόλου των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους και χρειαζόμαστε κάθε δυνατή στήριξη από την Πολιτεία, την Εκκλησία, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, αλλά και κάθε σκεπτόμενο και ευαισθητοποιημένο Έλληνα πολίτη.

Στόχος μας είναι να δικαιωθεί τελικά ο διαρκής αγώνας των ατόμων αυτών για τις ίσες ευκαιρίες και το σεβασμό που τους αξίζει στα πλαίσια σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής και κράτους προνοίας.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε , πως και τα δικά μας παιδιά, σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και την Κοινοτική Νομοθεσία έχουν τα ίδια δικαιώματα και αξίζουν της ίδιας και ίσης μεταχείρισης όπως και οι λοιποί έλληνες πολίτες και σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε την αντιμετώπισή τους ως να είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
Ζητάμε λοιπόν όπως, άμεσα και μέσα στις επόμενες οκτώ (8) ημέρες η Υπηρεσία σας (Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής), προβεί στην πρόσληψη και μόνιμη (όχι πρόσκαιρη και περιστασιακή) τοποθέτηση των αναγκαίων οδηγών, συνοδών και βοηθών, να χορηγηθεί η σχετική χρηματοδότηση για τη τρέχουσα σχολική χρονιά (2008-2009) ,να μεριμνήσετε για την απόσυρση και των υπολοίπων πεπαλαιομένων σχολικών οχημάτων μεταφορά των κινητικά ανάπηρων παιδιών μας, με την ταυτόχρονη άμεση αντικατάστασή τους με νέα, νέας τεχνολογίας και προδιαγραφών και τέλος να αναβαθμιστεί η λειτουργία του εργαστηρίου πληροφορικής του Σχολείου μας με την παροχή ειδικών εκπαιδευτικών λογισμικών πακέτων, που θα είναι πλήρως προσβάσιμα συστήματα σε κάθε τάξη και κάθε μαθητή και μαθήτρια, με τη χρήση του εργαλείου πρόσβασης για άτομα με κινητική αναπηρία. Διαφορετικά , αν μέσα στις επόμενες οκτώ (8) ημέρες, δεν υπάρξει σοβαρή και υπεύθυνη ανταπόκριση και επίλυση των παραπάνω προβλημάτων-αιτημάτων μας, που θα εξασφαλίζει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου των παιδιών μας, αλλά και την ασφαλή μεταφορά και υποβοήθησή τους, θα προβούμε σε κάθε νόμιμης μορφής κινητοποιήσεις.

Με εκτίμηση.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Ειδικού Γυμνασίου και Ειδικού Ενιαίου Λυκείου Αθηνών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ Γ.ΔΑΤΣΕΡΗΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΛΕΝΗ ΣΟΥΛΑΝΗ-ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πίνακας Αποδεκτών :
1.- κ. Κώστα Καραμανλή, Πρωθυπουργό της Χώρας
2. Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμον
3. - κ. Ευρ. Στυλιανίδη, Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
4.-κ. Γ. Αλογοσκούφη, Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
5.- κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Υπουργό Εσωτερικών , Δημόσιας Διοίκησης και
Αποκέντρωσης
6.- κ. Δ. Αβραμόπουλο, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
7- κ. Γ. Παπανδρέου, Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
8- κ. Αλ. Παπαρήγα, Γεν. Γραμματέα ΚΚΕ
9- κ. Αλ. Αλαβάνο, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ
10- κ. Γ. Καρατζαφέρη, Πρόεδρο ΛΑΟΣ
11.- ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΓΚΑΜεΑ
12- MME

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ Α Θ Η Ν Ω Ν
Ύδρας 2 – 163 45 ΄Ανω Ηλιούπολη

Επιστροφή


15/11/2018 1:31:37 μμ