Διεθνείς Σχέσεις

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ και της Ε.Σ.Α.μεΑ. συναντά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

12/5/2008

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης έλαβε μέρος στη συνάντηση αντιπροσωπείας της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία (IDA), με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι-Μουν, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2008 στη Νέα Υόρκη, με την ιδιότητα του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συμμαχίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της έναρξης ισχύος της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η εκλογή του Έλληνα Προέδρου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ και της Ε.Σ.ΑμεΑ. στην Εκτελεστική Επιτροπή της Συμμαχίας, που έλαβε χώρα κατά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις 11 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, συνιστά αναμφίβολα μια νέα διάκριση και αναγνώριση της προσφοράς του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη συνάντησής της με τον κ. Μπαν Γκι-Μουν, η αντιπροσωπεία της Συμμαχίας ανέπτυξε στο Γ.Γ. του ΟΗΕ το πάνδημο και παγκόσμιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία ώστε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία να αποκτήσει σάρκα και οστά.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ από πλευράς του διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία ότι όχι απλά είναι αλληλέγγυος με τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, αλλά δεσμεύεται προσωπικά, τόσο η δράση η δική του, όσο και των υπηρεσιών του ΟΗΕ να ενδυναμώνουν μέρα με τη μέρα την πιο γρήγορη και ουσιαστική υλοποίηση της Διεθνούς Σύμβασης.

Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η τελετή για την έναρξη της ισχύος και εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης με κεντρικούς ομιλητές το Γ.Γ. του ΟΗΕ και στελέχη του Παγκόσμιου Αναπηρικού Κινήματος.

Το μήνυμα της εκδήλωσης απλό, λιτό και δυνατό: «Τα 650 εκατομμύρια Άτομα με Αναπηρία απαιτούν εδώ και τώρα έργα, η Σύμβαση να γίνει ένα εργαλείο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και της πλήρους συμμετοχής τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή των χωρών τους.»

Ο Πρόεδρος του Φόρουμ δήλωσε σχετικά: «Η 12η Μαΐου είναι μια ιστορική μέρα γιατί σήμερα γιορτάζεται επίσημα η έναρξη ισχύος της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, μία πρόσκληση και πρόκληση ταυτόχρονα για την Παγκόσμια Κοινότητα να μεταβεί από τα λόγια στα έργα, να δώσει σάρκα οστά στη Διεθνή Σύμβαση, να βελτιώσει στην πράξη την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.»

Επιστροφή


22/6/2018 3:46:57 μμ