ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ε.Σ.ΑμεΑ. με τον Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής: Υποβολή Υπομνήματος για τα προβλήματα των ΑμεΑ στις δια θαλάσσης μετακινήσεις

20/5/2008

Συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργο Βουλγαράκη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη τη Δευτέρα 19 Μαϊου 2008, κατόπιν αλλεπάλληλων επιστολών με κεντρικό αίτημα την οριστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στις δια θαλάσσης μετακινήσεις τους.

Κατά τη συνάντηση, η Συνομοσπονδία υπέβαλε στον Υπουργό Υπόμνημα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου, τα οποία εξέθεσε και αναλυτικά στον κ. Βουλγαράκη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη θέσπισης νομοθετικών μέτρων, που θα οδηγήσουν στην επίλυση του συνόλου των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία πρότεινε δέσμη μέτρων για την Προσβασιμότητα υποστηρικτικών δομών στους λιμένες και όλες τις εγκαταστάσεις του ΥΕΝ, μέτρα για την ασφάλεια, την εξυπηρέτηση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες με αναπηρία, καθώς και την ενίσχυση των μέτρων κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία με τη ρύθμιση δια νόμου της χορήγησης έκπτωσης 50% επί των εισιτηρίων σε όλες τις θέσεις για άτομα με αναπηρία (67% και άνω), έκπτωσης 50% για τα αναπηρικά αυτοκίνητα, καθώς επίσης και τη θέσπιση έκπτωσης 50% για τους συνοδούς ατόμων με αναπηρίες που επιτάσσουν συνοδεία στις θαλάσσιες μεταφορές τους.

Επιπλέον, η Ε.Σ.ΑμεΑ. εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο η συνεργασία του ΥΕΝΑΝΠ με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (π.χ. Υπουργείου Μεταφορών, Τουρισμού κλπ), καθώς και η άμεση ένταξη της ικανοποίησης του κριτηρίου της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία στο πιστοποιητικό ασφαλείας που χορηγείται στα πλοία, μπορούν να συμβάλλουν θετικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από πλευράς του, ο κ. Βουλγαράκης δεσμεύτηκε ότι σύντομα το Σχέδιο Νόμου για τη Χάρτα των Δικαιωμάτων των Επιβατών και Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα πάει στη Βουλή για ψήφιση, διατηρώντας τις διατάξεις του πρότερου Σχεδίου Νόμου με ορισμένες προσθήκες. Επίσης δεσμεύτηκε για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου με τη Συνομοσπονδία μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή, ενώ αναφέρθηκε και σε μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για την προσβασιμότητα δομών και υπηρεσιών αρμοδιότητάς του.

Ο Πρόεδρος δήλωσε στον Υπουργό ότι τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν την θέσπιση μέτρων αποτελεσματικής προστασίας μέσα από την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα, από τις δομές και υποδομές, οργανισμούς λιμένων, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέχρι την πρόσβαση στα ίδια τα πλοία. Επιπλέον ζήτησε από τον Υπουργό να θεσπίσει μέτρα ώστε όλα τα πλοία να είναι προσβάσιμα ανεξάρτητα από το εύρος του δρομολογίου, σημειώνοντας ότι δεν είναι λογικό όλα τα δρομολόγια κάτω από 27 μίλια να γίνονται από μη προσβάσιμα πλοία.

«Η προσβασιμότητα πρέπει να είναι καθολικό αγαθό το οποίο να μπορούν να το απολαμβάνουν και οι Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρίες, αλλά και όλοι οι επισκέπτες με αναπηρία που έρχονται στην Ελλάδα»
δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της αντιπροσωπείας τόνισαν τέλος ότι απαιτείται το ποσοστό αναπηρίας 80% που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου να αναπροσαρμοστεί στο 67% ώστε να υπάρξει πιο δίκαιη κάλυψη των ατόμων με αναπηρία στην εκπτωτική πολιτική.

«Αυτά τα θέματα είναι ζητήματα που σχετίζονται με την άσκηση δικαιωμάτων , με τη δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία να μπορούν να απολαύσουν διαθαλάσσιες μετακινήσεις οικονομικά προσιτές, με ασφάλεια και ανεξαρτησία» , κατέληξε ο Πρόεδρος της Ε.Σ.ΑμεΑ.

Επιστροφή


22/6/2018 3:46:57 μμ