Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2009

Επιστολή της Ε.Σ.ΑμεΑ. στον Υπουργό Υγείας με αφορμή την αυτοκτονία νεαρού ατόμου με αναπηρία στο ΚΑΦΚΑ Κολυμπίων Ρόδου

10/7/2008

Με αφορμή ένα ακόμα τραγικό και άδικο θάνατο νεαρού ατόμου με αναπηρία που φιλοξενούνταν στο ΚΑΦΚΑ Κολυμπίων της Ρόδου, η Ε.Σ.ΑμεΑ. επαναφέρει στο προσκήνιο το πάγιο και χρόνιο αίτημα σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος για την προώθηση της αποϊδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρία, με επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Ο άδικος χαμός του νεαρού προκαλεί θλίψη, αγανάκτηση και οργή. Το πρόσφατο αυτό τραγικό περιστατικό θέτει ξανά επί τάπητος τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα ιδρύματα της χώρας, τα οποία υπολειτουργούν σημαντικά είτε επειδή δε διαθέτουν το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, είτε επειδή δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό.

Η ανάγκη της άμεσης αντικατάστασης των ιδρυμάτων από διαμερίσματα αυτόνομης και ημιαυτόνομης διαβίωσης, σύμφωνα με το σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο, τα οποία δύνανται να παρέχουν, με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στα άτομα με αναπηρία και κατʼ επέκταση εξαλείφοντας την εμφάνιση τέτοιων δυσάρεστων περιστατικών, προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ.

Ήρθε ο καιρός να δοθεί τέλος στη δυσλειτουργία του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των στεγών αυτόνομης, ημιαυτόνομης και προστατευόμενης διαβίωσης. Τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν στα ιδρύματα της χώρας απαιτούν και έχουν ανάγκη την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Πρέπει να πάψουν να είναι οι πλέον αποκλεισμένοι ανάμεσα στους αποκλεισμένους.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. και το αναπηρικό κίνημα της χώρας απαιτεί από την ελληνική Πολιτεία, στη βάση της προώθησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, να λάβει άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα (απο-ιδρυματοποίηση, αναβάθμιση και επέκταση του θεσμού της αυτόνομης, ημιαυτόνομης και προστατευμένης διαβίωσης). Σε μία τέτοια προσπάθεια η Συνομοσπονδία θα είναι αρωγός και συνοδοιπόρος. Το νεαρό άτομο με αναπηρία της Ρόδου, δεν είναι παρά ένα ακόμα θύμα της άθλιας κατάστασης που επικρατεί σε αυτά τα ιδρύματα. Κι ο φαύλος κύκλος αυτών των τραγικών καταστάσεων που οδηγεί στο χαμό ανθρώπινων υπάρξεων πρέπει επιτέλους να κλείσει.

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.ΑμεΑ δήλωσε σχετικά: «Ποιός θα απολογηθεί για το χαμό αυτού του νεαρού με αναπηρία; Ποιός θα διασφαλίσει ότι θα είναι αυτός ο τελευταίος; Ποιός θα εγγυηθεί ότι οι Έλληνες και Ελληνίδες που διαβιούν στα ιδρύματα θα πάψουν να είναι οι πιο ξεχασμένοι πολίτες αυτής της χώρας; Και τέλος, υπάρχει κάποιος σε αυτόν τον τόπο που θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του; Απαιτούμε από την ελληνική Πολιτεία να απαντήσει εδώ και τώρα, όχι με λόγια, αλλά με έργα».

Επιστροφή


12/11/2018 12:35:06 μμ