Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2009

ΕΣΑμεΑ-Επιτυχής ο αγώνας για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου για τις κάρτες μετακίνησης

19/7/2008

(αναδημοσίευση από το δελτίο Τύπου της ΕΣΑμεΑ)

Κατόπιν της πίεσης που άσκησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία αναδεικνύοντας το θέμα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης έκδοσης των καρτών μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία για το 2008, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008 σύσκεψη με πρωτοβουλία του Υφυπουργό Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλο, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της Ε.Σ.Α.μεΑ. κκ. Ι. Βαρδακαστάνης και Α. Πανανός, καθώς και εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ, αστικών και υπεραστικών για τη διευθέτηση του ζητήματος της δωρεάν και μειωμένης μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία με τις συγκοινωνίες.

Το ζήτημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατόπιν παρέμβασης της Ε.Σ.ΑμεΑ. αφού πληροφορήθηκε την απόφαση της ηγεσίας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών να σταματήσει από τις 15 Ιουλίου 2008 να μεταφέρει άτομα με αναπηρία χωρίς την καταβολή κομίστρου, αφού τα συναρμόδια Υπουργεία δεν είχαν φροντίσει να καλύψουν τις απαιτούμενες δαπάνες, οξύνοντας στο μέγιστο βαθμό την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση των ατόμων με αναπηρία.

Στη σύσκεψη, η αντιπροσωπεία της Ε.Σ.ΑμεΑ. ζήτησε την άμεση λήξη της ταλαιπωρίας για τα άτομα με αναπηρία, την άμεση υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, καθώς και την ενσωμάτωση στη Σύμβαση διάταξης, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς θα σέβονται και θα τηρούν πλήρως την κείμενη νομοθεσία για την προσβασιμότητα στα λεωφορεία.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος της Συνομοσπονδίας, ενσωματώθηκε στη Σύμβαση πρότασή της για επιτόπιο έλεγχο στα δηλωμένα ως προσβάσιμα από τους συγκοινωνιακούς φορείς λεωφορεία, από αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, την Ε.Σ.ΑμεΑ και άλλους αρμόδιους φορείς, για την πιστοποίηση της προσβασιμότητάς τους.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ ζήτησε οι κάρτες που θα ανανεωθούν το φθινόπωρο να ισχύσουν και το 2009 για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία, χωρίς όμως αυτό να ακυρώνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να μπορούν εκδώσουν κάρτα το 2009.

Οι προτάσεις της Συνομοσπονδίας έγιναν δεκτές από τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κωνσταντόπουλο, στη βάση και της ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει σήμανση στα προσβάσιμα λεωφορεία και να είναι διαθέσιμα σε σταθερά δρομολόγια, με στόχο να δύνανται τα άτομα με αναπηρία να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πότε μπορούν να ταξιδέψουν.

Οι δε πρόεδροι των συγκοινωνιακών φορέων δεσμευτήκαν ότι από σήμερα κιόλας τίθεται σε ισχύ και πάλι η μετακίνηση με τις κάρτες σε όλη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.ΑμεΑ δήλωσε σχετικά: «Όχι μόνο ήταν επιτυχής ο αγώνας για την προστασία του μέτρου των καρτών μετακίνησης, αλλά πιστεύουμε ότι με τις προτάσεις που καταθέσαμε και την αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στη Σύμβαση από τον κ. Κωνσταντόπουλο, μπορούν να βελτιωθούν ποιοτικά και οι παρεχόμενες από τους συγκοινωνιακούς φορείς υπηρεσίες».

Επιστροφή


15/11/2018 1:31:37 μμ