Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2009

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Δέκα φορείς καταγγέλλουν το σχέδιο νόμου

2/9/2008

«Το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες και δυσκολίες στην εκπαίδευση δεν προωθείται» με το σχέδιο νόμου για την ειδική αγωγή, καταγγέλλουν σύλλογοι και εκπρόσωποι φορέων του χώρου, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας για «εικονική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς».


Από τα αιτήματα που διατύπωσαν οι πάνω από 4.000 γονείς και ειδικοί επιστήμονες δεν ικανοποιείται κανένα, τονίζουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν δέκα φορείς που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Με αφορμή την κατάθεση του τελικού κειμένου καταγγέλλουν ότι αυτό αντίκειται στις αρχές περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις κατευθύνσεις της Λισαβόνας.

Ακόμα, όπως τονίζουν:

* Διατηρείται και θεσμοθετείται η «επιστημονική μέθοδος εξόντωσης» και αποκλεισμού των παιδιών με τη μερική και επιμερισμένη παράλληλη στήριξη, την εκπρόθεσμη παροχή της, την απουσία αυτόματης ανανέωσης κ.ά.

* Ο γονέας δεν έχει κανένα ουσιαστικό λόγο στην εκπαίδευση του παιδιού, «τα πάντα τα αποφασίζουν τα ιεραρχικά και πολιτικά εξαρτώμενα μέλη» των επιτροπών του υπουργείου.

* Αντί της ένταξης, διατηρείται η ασυλοποίηση και ο αποκλεισμός των παιδιών. «Παγιώνεται με τον συντηρούμενο ελλιπή τρόπο λειτουργίας, τόσο των ειδικών σχολείων όσο και τμημάτων ένταξης».

* Διατηρείται η ρουσφετολογική προώθηση επικίνδυνα ακατάλληλων ανθρώπων στις θέσεις που σχετίζονται με την παιδοψυχολογία και τη συμβουλευτική, καθώς απουσιάζει και πάλι η πρόταση για αντικειμενική ιεράρχηση των προσόντων με προτεραιότητα στις πανεπιστημιακές σπουδές.

* Απουσιάζει εντελώς το ειδικό άρθρο -που έπρεπε να υπάρχει- για το αυτιστικό φάσμα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/09/2008

Επιστροφή


15/11/2018 1:31:37 μμ