Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

2 Απριλίου 2018

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ




«2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό»

Η Γενική Συνέλευση το Ο.Η.Ε. καθιέρωσε από το 2008 την 2 Απριλίου ως παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι κάτι περισσότερο από τη δημιουργία κατανόησης. Είναι μια πρόσκληση προς ΟΛΟΥΣ για δράση.

Σήμερα, περίπου 1 στα 150 παιδιά διαγιγνώσκονται με Αυτισμό (συνολικά, περισσότερα από 3,3 εκατ. άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση), κι αυτά τα παιδιά, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μεγαλώνουν για να αντιμετωπίσουν εκτεταμένη ανεργία και ελάχιστη ή καμία υποστήριξη ως ενήλικες, σε κάθε πτυχή του βίου τους και βρίσκονται αντιμέτωπα -αυτά και οι οικογένειές τους- με το «στίγμα του Αυτισμού» μέχρι και τα γεράματά τους.

Δυστυχώς, και στην χώρα μας, η στάση της κοινωνίας και της πολιτείας μας χαρακτηρίζονται από την απουσία όλων όσων επιτάσσει η Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, συνιστώντας έτσι μία κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με Αυτισμό, ενώ συνάμα διαμορφώνεται και η χειρότερη μορφή διάκρισης που βιώνουν καθημερινά τόσο τα ίδια τα άτομα με Αυτισμό όσο και οι οικογένειες τους που οδηγούνται στην απόγνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Δυστυχώς, αλλά, μέχρι και σήμερα, καμία ουσιαστική πρόβλεψη από πλευράς Πολιτείας και πολιτικών δεν έχει υπάρξει για την προστασία των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αυτισμό στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και την εργασία, στις υπηρεσίες πρόνοιας, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην αναψυχή. 

Δυστυχώς, αλλά, μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει η αυτονόητη, δικαιωματική προσέγγιση και αντιμετώπιση και η ισότιμη ένταξη των Ατόμων με Αυτισμό στην κοινωνία, όπως ορίζεται σαφώς και ρητώς στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας, αλλά συνεχίζεται η ιατροκεντρική προσέγγιση των Ατόμων αυτών. 

Η «ακούσια σιωπή» των παιδιών μας, των Ατόμων με Αυτισμό, γίνεται «εκούσια κραυγή» αγανάκτησης ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ, όλων εμάς των γονέων και των οικογενειών των Ατόμων με Αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες προς την πολιτεία, μα και στεντόρεια φωνή διεκδίκησης και διαρκούς, καθημερινού αγώνα, αλλά και ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αυτισμό.

Εμείς, οι γονείς και οι οικογένειες των Ατόμων με Αυτισμό, τα άτομα με Αυτισμό, καλούμε ΚΑΘΕ κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πολιτείας, να υποστηρίξουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ευκαιρίες απασχόλησης, την υποστηριζόμενη διαβίωση στην κοινότητα, αλλά και κάθε μέτρο που θα συμβάλλει στην αξιοποίηση του οράματός μας, του οράματος ολόκληρου του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

ΠΡΕΠΕΙ, επιτέλους, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αφυπνίσουμε και να αφυπνιστούμε, ως πολιτεία και ως κοινωνία, από τον πολιτικό λήθαργο και κοινωνικό μας λήθαργο.

ΠΡΕΠΕΙ, επιτέλους, να κινητοποιήσουμε και να κινητοποιηθούμε, κοινωνία και πολιτεία, στον αγώνα καταπολέμησης της απομόνωσης, του κοινωνικού αποκλεισμού, του μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ατόμων με Αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες και των οικογενειών τους.

ΠΡΕΠΕΙ, επιτέλους, τα παιδιά μας, τα Άτομα με Αυτισμό, με άλλες βαριές αναπηρίες, να μπορούν με αξιοπρέπεια να ζουν και να απολαμβάνουν αυτό που τους αξίζει:

 

«Μια ζωή ίσων ευκαιριών, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού ΟΛΩΝ των μελών της»

 


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο κ. Ι. Λυμβαίο στο 210-5236501 ή στο 6936-577899 και με το Γ. Γραμματέα κ. Ι. Σπηλιόπουλο στο 6936-192399.

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset