Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

27 Δεκεμβρίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, κα Θ. ΦΩΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΔ


ΠΡΟΣ: Φορείς-μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ και μέλη αυτών

 

ΚΟΙΝ.: -Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης &

              Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θ. Φωτίου

             -Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δ. Καρέλλα

             -Δ/ντρια Πολιτικού Γραφείου της Υπουργού, κα Ε. Τσακιροπούλου

             -ΕΣΑμεΑ

 

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση Φορέων-μελών ΠΟΣΓΚΑμεΑ και μέλη αυτών για τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΓΚΑμεΑ με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θ. Φωτίου για τη νέα ΚΥΑ που αφορά στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)»

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα το πρωί, 27/12/2018,  τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ο Πρόεδρος, κ. Ι. Λυμβαίος, η Β΄Αντιπρόεδρος, κα Φ. Ζαφειροπούλου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, κ. Ν. Κασίμης, ο Ταμίας, κ. Χ. Κουκοβίνης, ο Αναπληρωτής Ταμίας, κ. Ι. Μοσχολιός και ο Οργανωτικός Γραμματέας, κ. Χ. Τζαμούσης, συναντήθηκαν με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θ. Φωτίου και την Διευθύντρια του Πολιτικού της Γραφείου, κα Ε. Τσακιροπούλου αναφορικά με την ανάκληση και τη διόρθωση της νέας ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 12/12/2018, με θέμα «Προϋποθέσεις Ίδρυσης και λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες» (ΦΕΚ Β΄ 5582/12-12-2018) και σε συνέχεια της υπ’αρ. 861/17-12-2018 έγγραφης παρέμβασής μας.

 

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ επανέλαβε στην κυρία Υπουργό τα κενά, τις αντιφάσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται με την εν λόγω ΚΥΑ. Τα σημαντικότερα από αυτά συνοψίζονται σε τρία επίπεδα :

 1. Την ασυμβατότητα που εντοπίζεται σε πάρα πολλά σημεία της ΚΥΑ με το Ν. 4074/2012 (Διεθνής Σύμβαση ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία).

 2. Η εν λόγω ΚΥΑ αποτυπώνει οριζόντια προϋποθέσεις και τρόπο λειτουργίας των ΣΥΔ είτε αυτές λειτουργούν από ΝΠΙΔ, είτε πρόκειται να λειτουργήσουν από ΝΠΔΔ, χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψιν το διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο διοίκησης και λειτουργίας που τις διέπει.

 3. Το πρόβλημα που δημιουργείται με τις υφιστάμενες ΣΥΔ που λειτουργούν και έχουν αδειοδοτηθεί, καθώς και όσες βρίσκονται σε φάση οικοδόμησης για να λειτουργήσουν.

Η κυρία Υπουργός δήλωσε στην αντιπροσωπεία της Διοίκησης της ΠΟΣΓΚΑμεΑ ότι αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει το διαφορετικό νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία φορέων ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, καθώς επίσης και τα προβλήματα που ανακύπτουν τόσο στις υφιστάμενες, όσο και στις αδειοδοτημένες και υπό οικοδόμηση νέων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σχετική ρητή διατύπωση στη διορθωμένη ΚΥΑ.

Επίσης, η κυρία Υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή της να υλοποιηθεί στην ουσία το πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Εργασίας και αφορά τις δημόσιες δομές κλειστής περίθαλψης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, που αποτελεί αδήριτη ανάγκη και υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας έναντι της Σύμβασης, όπως άλλωστε έχει τοποθετηθεί κι επισημάνει διαρκώς η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς-μέλη της όπως η ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Για το λόγο αυτό μετά από στοχευμένη συνεργασία με την ΠΟΣΓΚΑμεΑ και την ΕΣΑμεΑ το κομμάτι που αφορά στην αποσυλοποίηση , μέσω της δημιουργίας ΣΥΔ από ΝΠΔΔ θα αποτυπωθεί ξεχωριστά και ευκρινώς στην νέα διορθωμένη ΚΥΑ.

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και η κυρία Υπουργός συμφώνησαν στην άμεση αποστολή των απαραίτητων διορθώσεων της εν λόγω ΚΥΑ στο σύνολό της και μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, σε μια εκ νέου συνάντηση, σε τεχνικό επίπεδο, για την οριστικοποίηση της νέας διορθωμένης αυτής ΚΥΑ.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία μας συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα και ως θεσμικός εκπρόσωπος να συμμετέχει ενεργά στη διεκδίκηση, προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας- ατόμων με βαριές αναπηρίες.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για κάθε εξέλιξη.

Καλή Χρονιά με υγεία και κάθε καλό για τον καθένα προσωπικά και για τις οικογένειές μας!    

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,   

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                            

                                                                  ΙΩΑΝΝΗΣ  ΛΥΜΒΑΙΟΣ                   ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset