Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

20 Φεβρουαρίου 2020

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ: ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

 

 

ΠΡΟΣ:   Φορείς - Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

ΚΟΙΝ:   Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία


ΘΕΜΑ: «Ζητήματα που άπτονται του θέματος των υφιστάμενων και επικείμενων συμβάσεων μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και των φορέων που λειτουργούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης: Ανατροφοδότηση από τον Οργανισμό»

Αγαπητοί/ες Συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζετε, μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ομοσπονδίας, τόσο στο παρόν όσο και κατά τους μήνες που προηγήθηκαν, αποτελεί το ζήτημα της επιτάχυνσης της διαδικασίας υπογραφής των νέων συμβάσεων μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των φορέων που λειτουργούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.), παράλληλα με την έκδοση απόφασης η οποία θα παρατείνει την ισχύ των υφιστάμενων συμβάσεων που οδεύουν προς τη λήξη τους (ή/και έχουν ήδη λήξει καθώς η διαδικασία φαίνεται να ξεπέρασε τα αναμενόμενα χρονικά όρια), τουλάχιστον έως τον χρόνο αποπεράτωσης της νέας συμβασιοποίησης με τον Οργανισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογήθηκαν αντίστοιχα αιτήματα που σας έχουν κοινοποιηθεί και που επανειλημμένα υποβλήθηκαν εγγράφως στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και επισημάνθηκαν επ’ ευκαιρία συναντήσεων ή/και προφορικών επικοινωνιών των μελών της Διοίκησης της ΠΟΣΓΚΑμεΑ με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού. 

Οι συνεχείς οχλήσεις προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποτέλεσαν ενδεδειγμένη και αυτονόητη ενέργεια από την πλευρά της ΠΟΣΓΚΑμεΑ η οποία αφενός, σχεδόν καθημερινά, αποδέχεται τη δικαιολογημένη ανησυχία των γονέων και κηδεμόνων που, οργανωμένοι σε συλλόγους, λειτουργούν Σ.Υ.Δ., αφετέρου έχει σαφή επίγνωση των κινδύνων που, οι όποιες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, ελλοχεύουν για τη βιωσιμότητα των δομών και πρωτίστως για την προστασία του δικαιώματος των ωφελούμενών τους, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, στην αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινότητα. Τις παρεμβάσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ ως προς τα ζητήματα των συμβάσεων μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των Σ.Υ.Δ. στήριξε επίσης από την πρώτη στιγμή, ενεργά και ουσιαστικά η ΕΣΑμεΑ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το ουσιώδες του ζητήματος αλλά και την αλληλεγγύη και ενότητα των διεκδικήσεων του οργανωμένου εθνικού αναπηρικού κινήματος. 

Είναι αυτονόητο πως εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες δεν είμαστε σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι/ες να παραμείνουμε θεατές μιας έγερσης νέων εμποδίων που διαρρηγνύουν το κλίμα εμπιστοσύνης και πιθανά ανακόπτουν την απρόσκοπτη λειτουργία των Σ.Υ.Δ., που συνιστούν «δομές – κατάληξη» μιας μακράς και επίπονης προσπάθειας του αναπηρικού κινήματος και της αναπηρικής οικογένειας, «δομές – απάντηση» στη διαχρονική ανεπάρκεια της ελληνικής πολιτείας να υποστηρίξει ουσιαστικά τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, «δομές – παράδειγμα» για την αποφυγή της προσφυγής στην ιδρυματική φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία που χρήζουν υποστήριξης ως προς τη διαβίωσή τους.

Ένα βήμα πριν τον προσανατολισμό περισσότερο δυναμικών πιέσεων για το θέμα των συμβάσεων των Σ.Υ.Δ. προκειμένου να μη μείνει μετέωρη η λειτουργία δεκάδων δομών και κατ’ επέκταση οι ήδη ενταγμένοι/ες και οι δυνητικοί/ες ένοικοί τους, άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές τους, καθώς η λειτουργία των Σ.Υ.Δ. αποτελεί μία από τις ελάχιστες διεξόδους τους, ελήφθη από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ η υπ’ αριθμ.πρωτ: 2891/10.02.2020 απαντητική επιστολή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα σχετικά αιτήματά της.   

Το περίγραμμα της επιστολής κινείται σε συγκαταβατικό και καθησυχαστικό πνεύμα, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνονται σαφείς και απροσμάχητες απαντήσεις στα σχετικά αιτήματα της Ομοσπονδίας. Στο περιεχόμενό της υπογραμμίζεται η συνεπής συνέχιση και απρόσκοπτη εκτέλεση από την πλευρά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών των λειτουργουσών Σ.Υ.Δ. με τα προϋφιστάμενα Ταμεία, ενώ παρέχονται διασαφήσεις για το πλαίσιο εποπτείας, τα ζητήματα εφαρμογής και επικαιροποίησης της νομοθεσίας περί κάλυψης δαπανών των Σ.Υ.Δ., αλλά και θετικές διαβεβαιώσεις για την ανάληψη του συνόλου των απαραίτητων ενεργειών από την πλευρά του Οργανισμού προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαβίωση των δικαιούχων ωφελούμενων των Στεγών. 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής επισυνάπτεται στο παρόν, στο περιεχόμενο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ανατρέξουν για πληρέστερη ενημέρωση.

 

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ζητήματος, παρεμβαίνοντας ενεργά όπου απαιτηθεί, με προσήλωση στον αγώνα για την αναβάθμιση και βελτίωση της ζωής των παιδιών μας, ατόμων με βαριές αναπηρίες και των οικογενειών τους και να ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα την ελληνική αναπηρική οικογένεια.

 

                                                                           Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

Συνημμένα:

Η υπ’ αριθμ.πρωτ.: 2891/10.02.2020 επιστολή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Documents to download

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset