Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

24 Μαρτίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΥΓΕΙΑΣ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑμεΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, ΜΕ ΣΥΝΟΔΟ

 

Αθήνα, 24/03/2020

 

ΠΡΟΣ:   Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ.Χρυσοχοϊδή, Υπουργό Υγείας, κ. Β.Κικίλια,  Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π.Θεοδωρικάκο

 ΚΟΙΝ.:    - Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Δ.Μ.Μιχαηλίδου

- Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ.Γ.Σταμάτη

 - ΕΣΑμΑ

 - Φορείς-μέλη της ΠΟΣΓΚΑμεΑ


ΘΕΜΑ: «Αίτημα συμπερίληψης πρόβλεψης για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, εντός της περιφέρειας της οικίας τους, των ανηλίκων ατόμων με κάθε μορφής αναπηρία και ενηλίκων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, συνοδευόμενων από έναν εκ των γονέων και νόμιμων κηδεμόνων τους, που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους ή έναν/μία αδελφό/ή τους»

 
Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ) αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο του αναπηρικού κινήματος που εκπροσωπεί τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές Αναπηρίες και τις οικογένειές τους και τα ανήλικα άτομα με κάθε μορφής αναπηρία, μέσω των Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και προσανατολίζει τη δράση της στη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

Με την παρούσα επιστολή τονίζουμε ότι, στο πλαίσιο των νέων προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού και έκδοσης της υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π οικ 20036 (ΦΕΚ 986/22-3-2020, τεύχος Β΄) ΚΥΑ, με θέμα: «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» και συγκεκριμένα στο άρθρο 1, όπου ρυθμίζονται τα θέματα του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την Επικράτεια, θεωρούμε απολύτως απαραίτητο στην παρ. 2 του συγκεκριμένου άρθρου να συμπεριληφθεί πρόβλεψη - με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου - και για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, εντός της περιφέρειας της οικίας τους, των ανηλίκων ατόμων με κάθε μορφής αναπηρία και ενηλίκων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, συνοδευόμενων από έναν εκ των γονέων και νόμιμων κηδεμόνων τους, που έχουν αναλάβει την φροντίδα τους ή έναν/μία αδελφό/ή τους. Ως αναφερόμενος λόγος για την κίνηση της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών θα ορίζεται η «υποστήριξη - συνοδεία ΑμεΑ» που μπορεί να πραγματοποιείται είτε με αυτοκίνητο, είτε με τα πόδια και κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, το Πιστοποιητικό Αναπηρίας του τέκνου/αδελφού τους, καθώς και τη βεβαίωση κίνησης.

Επισημαίνουμε ότι, τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές Αναπηρίες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν αυξημένες και ιδιαίτερες ανάγκες, απότοκες της αναπηρίας τους, αλλά και χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να σεβόμαστε και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμού ο αυστηρός κατ’ οίκον περιορισμός επενεργεί καθόλα αρνητικά, επιδεινώνοντας σημαντικά την, ήδη επιβαρυμένη, ψυχική και σωματική τους υγεία, γεγονός που μπορεί να προκύπτει είτε από λόγους αντίστασης στην αλλαγή του προγράμματός τους, είτε λόγω της εξαιρετικά δυσχερούς συμμόρφωσής τους με την νέα κατάσταση. Σημειώνουμε ότι οι όροι πρόγραμμα, ρουτίνα, σταθερότητα, δυσκαμψία είναι εξαιρετικά σημαντικοί και τρόπος ζωής που ενδείκνυται για την ως άνω κατηγορία ατόμων (ιδιαιτέρως δε για τα άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και νοητική αναπηρία). Η αλλαγή στην καθημερινότητά τους, κάθε απρόσμενο γεγονός, καθώς και κάθε νέα κατάσταση αποτελεί πηγή αναστάτωσης, συνοδευόμενη από αισθήματα έντονης ανησυχίας, άγχους, εκρήξεων και κρίσεις θυμού, εκδηλώνοντας πιθανά παράλληλα επιθετικότητα προς τους άλλους ή και προς τον εαυτό τους, τα οποία δε αποτελούν πυρηνικά συμπτώματα της διαταραχής τους. Δεδομένης της ήδη δραματικής αλλαγής της καθημερινότητάς τους, την οποία δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν και να κατανοήσουν, ο επιπρόσθετος αυστηρός περιορισμός τους κατ’οίκον θα αποτελέσει άλλη μια πηγή ανισορροπίας και θα προκαλέσει όξυνση των δύσκολων συμπεριφορών.

Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του απαιτητικού και υπεύθυνου έργου της φροντίδας των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες που αναλαμβάνουν καθημερινά οι γονείς και νόμιμοι κηδεμόνες τους και τα λοιπά μέλη των οικογενειών αυτών και για την αποφόρτιση και διαχείριση των δύσκολων στιγμών της νέας πραγματικότητας, θεωρούμε ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανηλίκων με αναπηρία, των ενηλίκων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και των οικογενειών τους, την πρόβλεψη της δυνατότητας χρήσης ενός μέσου θεραπείας και αποσυμφόρησης της όλης κατάστασης, μέσω της κατ’ εξαίρεση εξόδου τους από την οικία τους, όποτε αυτό λογίζεται απαιτητό και με τον τρόπο που προαναφέρθηκε.  

Αναλογιζόμενοι, πάντοτε, τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις διαρκείς και εντατικές προσπάθειες της Πολιτείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και προστασίας του πληθυσμού από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, αλλά και με την πεποίθηση ότι θα κατανοήσετε το εύλογο αίτημά μας, αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας.

                                                  Με εκτίμηση,

                                           Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset