Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

2 Απριλίου 2020

ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ COVID-19 ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑμεΑ


«Επιτυχώς σφραγίστηκε η συνεργασία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ με τα σωματεία – μέλη της για την άρση των άστοχων εμποδίων πρόσβασης στα μέτρα στήριξης έναντι των επιπτώσεων του κορωνοϊού για τους φορείς που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους»

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Ιδιαίτερα θετική και ταχεία έκβαση, για την οποία προηγήθηκαν άμεσες, από την πρώτη στιγμή, εντατικές, μεθοδικές και προσεκτικά μελετημένες προσπάθειες από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ και συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με τους φορείς – μέλη της, αποτελεί η άρση του τεχνικού χαρακτήρα εμποδίων που διαπιστώθηκαν κατά τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με την ένταξη των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, στα μέτρα στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζομένων έναντι των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.

Σε αυτή την έκβαση και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που ταλανίζει την κοινωνία και την οικονομία ενεργήσαμε όλοι/ες μαζί και συνεισφέραμε, με συνοχή, προσοχή, νηφαλιότητα, υπευθυνότητα, διορατικότητα και ρεαλισμό, όπως έπρεπε να πράξουμε και με τη μετριοπάθεια που οφείλαμε να μας χαρακτηρίζει, στην κατάκτηση μιας πρώτης επιτυχίας. Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και επιλέξαμε να μην παρασυρθούμε σε ύφος και λογικές που θα είχαν αμφίβολη τύχη, αλλά προχωρήσαμε σε συνεργασία, σε τεκμηριωμένες προτάσεις για την εξεύρεση λύσεων και διορθωτικών ενεργειών, έχοντας σαφή συναίσθηση πως η αλληλεγγύη και η αμοιβαία υποστήριξη σε κρίσιμες περιόδους είναι η μόνη απαντητική οδός ώστε να βγούμε κατά το δυνατόν αλώβητοι από τη συγκυρία αυτή.

Γιατί το ουσιώδες, το ζητούμενο και ταυτόχρονα το καθήκον μας σε αυτές τις συνθήκες ήταν να συμβάλλουμε ουσιαστικά, έμπρακτα και έγκαιρα στην προστασία του μέλλοντος των δομών που με τόσο κόπο λειτουργούμε εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες, ως αντίδοτο στην ασθενικότητα της πολιτείας να υποστηρίξει τα παιδιά μας, άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Έχουμε χρέος να ευχαριστήσουμε αυτονόητα όλους/ες εσάς που συμβάλατε πρόθυμα, έμπρακτα, με υπευθυνότητα και σαφή συναίσθηση των στιγμών στις προσπάθειες του τελευταίου διαστήματος.

Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και τους συνεργάτες της για την έγκαιρη κατανόηση της σοβαρότητας του προβλήματος για τις γονεϊκές προνοιακές δομές, την άμεση ανταπόκριση, την ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία με την Ομοσπονδία, όπως και στον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γεώργιο Σταμάτη.  

Θερμά ακόμα ευχαριστούμε, συγχαίροντας ταυτόχρονα για τη στάση τους, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου, κ. Λεωνίδα Μίχο και την Πρόεδρο του Κέντρου Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες ‘Ο ΣΩΤΗΡ’, κ.Ράνια Λιακοπούλου, για την πρόθυμη και ουσιαστική συνδρομή τους στη συνολική προσπάθεια, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την εγρήγορση και τις παράλληλες ενέργειες που ήλθαν να συνενώσουν τη φωνή της Ομοσπονδίας με εκείνη και των φορέων μελών – της και να ενισχύσουν τη δύναμή της προς την κατεύθυνση των κοινών μας διεκδικήσεων.

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ καλωσορίζει τις τελευταίες εξελίξεις που αναγνωρίζοντας, με τη συμβολή όλων των παραπάνω, τα πραγματικά δεδομένα και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα και προτάσεις που κατατέθηκαν εγγράφως και σε συνεχείς προφορικές επικοινωνίες και συνεργασίες, ήλθαν να αποκαταστήσουν την εσφαλμένη προβληματική που είχε οριστεί για τη διαπίστωση της ένταξης των ΝΠΙΔ που διατηρούν δομές ανοικτής φροντίδας σε ΑμεΑ στα μέτρα στήριξης έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, σε τελική ευθεία βρίσκεται η σχετική παραμετροποίηση στο ΟΠΣ ΕΡΓΑΝΗ που θα παρέχει τη δυνατότητα ένταξης στα μέτρα στήριξης και υποβολής των δηλώσεων των ανωτέρω ΝΠΙΔ - εργοδοτών που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από 11/03/2020 με απόφαση δημόσιας αρχής. Υπενθυμίζουμε πως, νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, την παράταση της οποίας εγκαίρως αιτήθηκε η Ομοσπονδία, έχει ορισθεί η 10η/04/2020. Ταυτόχρονα, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, στα όσα περιέχονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 75, τ.Α’/30.03.2020, προβλέπεται η συνέχιση της χρηματοδότησης των Πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 17, στο οποίο συνιστούμε να ανατρέξετε.

Κατόπιν των προαναφερθέντων, παρακαλούνται εκ νέου οι φορείς που εμπίπτουν στις ως άνω περιπτώσεις, όπως βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους/τις λογιστές/στριες και τους/τις υπεύθυνους/ες των οικονομικών τους υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας και δρομολογώντας κατά βούληση τις ενέργειες που αφορούν τις δομές τους. Εξυπακούεται πως στην περίπτωση εντοπισμού νέων προβλημάτων, η Ομοσπονδία τίθεται στη διάθεσή σας για την προσπάθεια αποκατάστασής τους.

Ευελπιστούμε οι εξελίξεις και οι δυνατότητες αυτές να παράσχουν έναν επαρκή βαθμό προστασίας για τους φορείς που λειτουργούν δομές ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία και τις θέσεις εργασίας τους, ικανό να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της παροχής των πολύτιμων υπηρεσιών τους προς τα παιδιά μας, άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, όταν το τοπίο της υγειονομικής και οικονομικής κατάστασης αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

Σε αυτόν το χρόνο προέχει να μείνουμε ασφαλείς, ενωμένοι και να δυναμώσουμε όσο μπορούμε, για να δούμε με καθαρότητα σκέψης την επόμενη ημέρα!

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset