Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

12 Απριλίου 2020

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ 

ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ) που εκπροσωπεί τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές Αναπηρίες και τις οικογένειές τους, καθώς και τα ανήλικα άτομα με κάθε μορφής αναπηρία, με την παρούσα ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της με το απαράδεκτο περιστατικό βίας που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης, 9 Απριλίου 2020, στο Λευκοχώρι Γαστούνης Ηλείας σε βάρος ατόμου με νοητική αναπηρία, από τα αστυνομικά όργανα της περιοχής.

Με μεγάλη έκπληξη και θλίψη πληροφορηθήκαμε από πλήθος δημοσιευμάτων, όπου περιέχονται μαρτυρίες τόσο της μητέρας του παιδιού, όσο και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες, το απαράδεκτο περιστατικό αστυνομικής βίας που ασκήθηκε σε βάρος ατόμου με νοητική αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα τα αστυνομικά όργανα της περιοχής (ομάδα ΟΠΚΕ) υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων περιορισμένης κυκλοφορίας προέβησαν σε άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας απέναντι σε άτομο με νοητική αναπηρία (μαθητή σε ΕΕΕΕΚ του Πύργου Ηλείας), πέντε μέτρα έξω από το σπίτι του, ο οποίος δεν μπορούσε – ως απότοκη συνθήκη της αναπηρίας του - να απαντήσει σε ερωτήσεις τους.

Τονίζουμε ότι, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε πάντοτε καθοριστικός παράγοντας για τη συνοχή, τη σταθερότητα, την ποιότητα και γενικότερα για την εξάλειψη πλήθος παθογενειών μιας οργανωμένης κοινωνίας. Η ισχύς δε αυτού του παράγοντα γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν αναφερόμαστε σε μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες του κοινωνικού συνόλου και συγκεκριμένα στα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές Αναπηρίες, όπου συναντώνται πλήθος ιδιαίτερων αναγκών και χαρακτηριστικών, τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το σύνολο της κοινωνίας. Κατ’ επέκταση, χρέος της κοινωνίας ως συνόλου είναι ο σεβασμός, η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων κάθε πολίτη που ζει μέσα σ’ αυτή, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εύρυθμη λειτουργία της.

Συνεπώς, εκδήλωση συμπεριφορών –ανάλογων με το περιστατικό καταγγελίας- και μάλιστα από επίσημα όργανα της Πολιτείας, μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει, καθώς συνιστά καταπάτηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν κατοχυρωθεί με Συντάγματα και Διακηρύξεις και ιδιαιτέρως με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Άτομα με Αναπηρίες την οποία η χώρα μας (μαζί με το προαιρετικό Πρωτόκολλο) κύρωσε με τον Ν.4074/2012. Συμπεριφορές και πράξεις ασκήσεως οποιασδήποτε μορφής βίας, κακομεταχείρισης και κακοποίησης σε βάρος Ατόμων με Αναπηρία είναι πλήρως ασύμβατες και αντίθετες σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εν λόγω Σύμβαση (και ειδικότερα στα συγκεκριμένα άρθρα της:  Άρθρο 15 «Απαλλαγή από Βασανιστήρια ή Σκληρή, Απάνθρωπη ή Ταπεινωτική Μεταχείριση ή Τιμωρία», Άρθρο 16 «Απαλλαγή από την Εκμετάλλευση, τη Βία και την Κακομεταχείριση» και  Άρθρο 17 «Προστασία της Ακεραιότητας του Ατόμου»).

Η αγανάκτηση του αναπηρικού κινήματος της χώρας για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι έντονη και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση το πλαίσιο των μέτρων περιορισμού και μειωμένης κυκλοφορίας, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και προστασίας του πληθυσμού από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, να αποτελέσει δικαιολογία, να υποβαθμίσει και να μειώσει τη σημασία του απαράδεκτου αυτού γεγονότος. Σε καμία κοινωνία δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε μορφή άσκησης βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, ιδιαιτέρως δε από τα όργανα της Πολιτείας που έχουν ως αποστολή τους την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.     

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ δεν μπορεί να κάνει ανεκτή οποιαδήποτε άσκηση σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας σε βάρος ατόμου με αναπηρία και για το λόγο αυτό γίνεται απαιτητό και επιβάλλεται η πλήρη διερεύνηση -μέσω των προβλεπόμενων νόμιμων διαδικασιών- του απαράδεκτου περιστατικού που έλαβε χώρα στο Λευκοχώρι Γαστούνης Ηλείας και η απόδοση των ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν. 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset