Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

19 Ιανουαρίου 2023

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΖΗΤΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου

Θέμα: «Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά τον ορισμό ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ προκειμένου να δοθούν, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΛΥΣΕΙΣ, με ΣΑΦΗ ΟΡΙΖΟΝΤΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την προστασία της ποιότητας ζωής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες»

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Με πλήρη επίγνωση και συναίσθηση της καθ’ όλα δικαιολογημένης αγωνίας εκατοντάδων οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, και των συσταθέντων από τους γονείς και κηδεμόνες όλων αυτών των ατόμων, συλλόγων ανά την Ελλάδα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), είναι αναγκασμένη να αποταθεί, για μια ακόμη φορά σε εσάς, και να διαμαρτυρηθεί για τη διαπίστωση πως μείζονα και πολυαναμενόμενα ζητήματα για τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τις οικογένειές τους, τις δομές που υπηρετούν τις ανάγκες τους, τα οποία πολλάκις έχουν επισημανθεί με επιστολές και προφορικές οχλήσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, της ΕΣΑμεΑ, των οργανώσεων του εθνικού αναπηρικού κινήματος, παρά τις όποιες δεσμεύσεις, ρυθμίσεις και παραδοσιακά θετικές διαβεβαιώσεις, εδώ και μήνες δεν φαίνεται να διαγράφουν ικανή τροχιά υλοποίησης από την πλευρά του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας.  

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο μας, δεν είμαστε στο παρόν διατεθειμένοι/ες ούτε να υπεισέλθουμε σε περαιτέρω συζητήσεις για το ποια υπηρεσία και ποιος φορέας φέρει αρμοδιότητα για τη διευθέτηση του εκάστοτε ζητήματος, αλλά ούτε και αρμόδιοι/ες να αναζητήσουμε αιτίες και λύσεις για τις όποιες δυσκινησίες καταγράφονται σε αυτή την πορεία. Δεν μπορούμε ωστόσο να προσπεράσουμε την ανησυχία μας για τη συνέχιση μιας παράδοσης διατυπωμένων προθέσεων για ενέργειες που προβλέπονται να υλοποιηθούν στο μέλλον, χωρίς σαφές και δεσμευτικό χρονικό όριο, η οποία προφανώς και εντείνεται από την απουσία πληροφόρησης από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την εξέλιξη όποιων ενεργειών του.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε τον ορισμό άμεσης συνάντησης μαζί σας, τόσο για την αποσαφήνιση του σχεδιασμού, του εξελικτικού σταδίου και των χρονοδιαγραμμάτων που το Υπουργείο Εργασίας υλοποιεί ή σκοπεί να υλοποιήσει αναφορικά με φλέγοντα ζητήματα για την ελληνική αναπηρική οικογένεια, που κατωτέρω παρατίθενται, όσο και για την επεξεργασία και εξεύρεση επαρκών λύσεων για την επιτάχυνση της διευθέτησής τους, στο σύνολό τους. Ειδικότερα: 

Α. Αποσυσχέτιση του προνοιακού επιδόματος των ατόμων με βαριά αναπηρία από τη σύνταξη

Τα επιχειρήματα σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος για την μετ’ επιτάσεως ανάγκη αναμόρφωσης του παράλογου ρυθμιστικού πλαισίου που καταλήγει σε διακοπή του επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης των ανασφάλιστων ή έμμεσα ασφαλισμένων ατόμων με βαριά αναπηρία, και με βαριά νοητική υστέρηση, στην περίπτωση που τους χορηγηθεί σύνταξη των θανόντων γονέων τους (που υπερβαίνει το ύψος του επιδόματος ή της κατώτερης βασικής αναπηρικής σύνταξης του ΟΓΑ, κατά περίπτωση), θέτοντας σε διακινδύνευση την ποιότητα της διαβίωσής τους, από τη στιγμή που οι ήδη αυξημένες τους ανάγκες κορυφώνονται και λόγω της απώλειας του/της γονέα τους, εκτιμούμε ότι είναι ευχερώς αντιληπτά και δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω, φειδόμενοι/ες του χώρου του παρόντος και του χρόνου σας.

Στο γεγονός, εξάλλου, πως πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση επιβολής υπέρμετρων περιορισμών, σε βάρος της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ίσως ακόμη και της ίδιας της ζωής, εκατοντάδων ατόμων με βαριά αναπηρία, καθ’ υπέρβαση των ορίων του ανεκτού και του αποδεκτού, φρονούμε ότι βασίστηκαν και οι προφορικές σας διαβεβαιώσεις για την εξέταση του ζητήματος, όπως και η προ μηνών απόκρισή σας σε σχετική ερώτηση προς τη Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής (αρ.πρωτ.: 93901/07.10.22, σχετ. απόσπασμα: «Σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση του αναπηρικού επιδόματος από την σύνταξη θανόντος γονέα, το Υπουργείο εξετάζει το κανονιστικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα επιδόματα βαριάς αναπηρίας και βαριάς νοητικής υστέρησης και διερευνά τις τεχνικές και δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν για την τροποποίησή του»), που εξέθρεψαν εύλογες προσδοκίες περί υπαρκτής πολιτικής βούλησης για τη διευθέτηση του φλέγοντος αυτού ζητήματος για την ελληνική αναπηρική οικογένεια.

Στον αντίποδα σήμερα, και παρά τα περί του αντιθέτου προσδοκώμενα, η παντελής απουσία εξέλιξης ή/και ενημέρωσης για το ακανθώδες αυτό ζήτημα, γιγαντώνει την ήδη τεράστια ανησυχία μας για το επισφαλές και αβέβαιο μέλλον των παιδιών μας, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, και κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέει για την προστασία τους και τις αγαθές προθέσεις του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση. Το μείζον αυτό ζήτημα, ως εκ τούτου, ως αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας, τίθεται στο παρόν στην υψηλότερη ιεραρχία της ατζέντας μας.  

Β. Επικαιροποίηση των προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας των Κ.Δ.-Η.Φ.

Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από όταν, στην από 11/01/2022 συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΣΓΚΑμεΑ μαζί σας, ελήφθησαν διαβεβαιώσεις για την πρόθεση άμεσης αναδιαμόρφωσης του πλαισίου προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας των Κ.Δ.-Η.Φ. για άτομα με αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους στοιχεία του παρόντος πλαισίου που χρήζουν επικαιροποίησης, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις και δεδομένα, όπως και για τη θεμιτή συνεργασία της Ομοσπονδίας μας για τον σκοπό αυτό.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι στο διάστημα που ακολούθησε, η Ομοσπονδία μας, σε άμεση συνεργασία με τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία – μέλη της που λειτουργούν Κ.Δ.-Η.Φ. και εμπειρικά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα προβαλλόμενα προσκόμματα του ισχύοντος πλαισίου και τα σημεία που επιδέχονται βελτίωσης, συνέβαλε καλόπιστα και με κάθε πρόσφορο τρόπο στην προεργασία για το περιεχόμενο του προσδοκώμενου νέου ρυθμιστικού πλαισίου, μεταφέροντας προβληματισμούς για το υφιστάμενο και προτάσεις για το επικείμενο, καμία ουσιαστική πρόοδος και διευθέτηση έχει γνωστοποιηθεί για το μείζον αυτό ζήτημα. Ζήτημα, από το οποίο θυμίζουμε πως συναρτάται εν πολλοίς τόσο η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων δομών και η καθ’ όλα ευκταία ίδρυση νέων για το βέλτιστο συμφέρον των ανάπηρων παιδιών μας, όσο και η μετέπειτα συμβασιοποίηση και των Κέντρων αυτών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Γ. Καταβολή τροφείων στα Κ.Δ.-Η.Φ. για τις μειωμένες παρουσίες εξυπηρετούμενων λόγω μη συμμόρφωσης με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Το ζητούμενο της κάλυψης των αποζημιώσεων των Κ.Δ.-Η.Φ., Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες ανοικτής κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, για τις, χωρίς υπαιτιότητά τους, απουσίες εξυπηρετούμενων, εξαιτίας της αιφνίδιας υποχρέωσης συμμόρφωσης με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την Covid-19, δεν έχει, 9 μήνες (!) τώρα, καταλήξει σε οριστικές λύσεις. Οι στοιχειώδεις διασφαλίσεις που, ύστερα από πολύμηνες και αλλεπάλληλες πιέσεις από την πλευρά μας, παρασχέθηκαν με τις προβλέψεις του ν.4921/2022 για τις δομές αυτές (άρθρο 61, παράγραφος 8), επί του πρακτέου φαίνεται να προσκρούουν στην απουσία επαρκών κατευθύνσεων προς τα διοικητικά κλιμάκια του Ε.Ο.Π.ΥΥ. για την εφαρμογή του νόμου και την, επιτέλους, καταβολή των νοσηλίων – τροφείων στα Κέντρα αυτά.

Υπό το φως των ανωτέρω, όπως αντιλαμβάνεστε, είμαστε αναγκασμένοι/ες να ζητήσουμε άμεσες περαιτέρω πρωτοβουλίες, ώστε τα αρμόδια εμπλεκόμενα μέρη του Υπουργείου και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να πράξουν άμεσα κινητοποιούμενα τα δέοντα για τη διευθέτηση του ζητήματος. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο τα προβλήματα να παραμένουν στο προσκήνιο για τα Κέντρα αυτά, παρά την ύπαρξη ρυθμιστικού πλαισίου για το αντίθετο, παρά τις μονομερείς θυσίες τους τρία χρόνια τώρα, παρά τις απώλειες που έχουν υποστεί στις αποζημιώσεις τους, απότοκες των μέτρων για την πανδημία, παρά την προφανή αδυναμία αντιστάθμισης των επιβαρύνσεων που επωμίζονται λόγω των ανελαστικών δαπανών για την παροχή των υπηρεσιών τους και της μη κερδοσκοπικής τους υπόστασης, κυρίως όμως, παρά το γεγονός πως η βιωσιμότητά τους είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης των παιδιών μας, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, στην κοινότητα και τη διασφάλιση της πρόσβασης στις κατάλληλες για τις ανάγκες τους και ποιοτικές υπηρεσίες που δικαιούνται.  

Δ. Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία, ως μέρος του ευρύτερου Κρατικού Κατασκηνωτικού Προγράμματος

Οδυνηρά ανακαλώντας τα εμπεδωμένα, δεκαετίες τώρα, οργανωτικά, διοικητικά, χρηματοδοτικά, γραφειοκρατικά κ.α. προβλήματα, που πιστώνονται το σημαντικότερο μέρος της ευθύνης για τις συνήθεις καθυστερήσεις στο στάδιο προετοιμασίας του Προγράμματος ή/και εν τέλει για τη μη λειτουργία αρκετών κατασκηνώσεων του Κρατικού Κατασκηνωτικού Προγράμματος, και αξιολογώντας τη σημερινή κατάσταση, και μετά τα γνωστά προβλήματα που ταλανίζουν τον κρατικό προϋπολογισμό και την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της συνύπαρξης με τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων, υπενθυμίζουμε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση μιας από τις σημαντικότερες δράσεις στη χώρα μας για τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους, οφείλει η πολιτεία μέσω του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, να αναλάβει έγκαιρες πρωτοβουλίες για την ταχεία δρομολόγηση του συνόλου των απαραίτητων ενεργειών για τον προγραμματισμό της φετινής κατασκηνωτικής χρονιάς και τη διασφάλιση της κατάλληλης προετοιμασίας και απρόσκοπτης οργάνωσης του Προγράμματος σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους.

 

Κυρία Υφυπουργέ,

Από τη στιγμή που το ζήτημα της αποτελεσματικής πολιτικής του δημοσίου τομέα σε ζητήματα πρόνοιας και εξασφάλισης της αξιοπρεπούς διαβίωσης στην κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία, φαίνεται να χωλαίνει ακόμη και σε σημεία που έχουν τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα, και επειδή ούτε οι αντοχές ούτε οι ανοχές των γονέων και κηδεμόνων των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες είναι απεριόριστες, αναμένουμε την άμεση και θετική σας ανταπόκριση στο αίτημά μας και την ενημέρωσή μας για τον ορισμό της ημερομηνίας και ώρας συνάντησης αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας μαζί σας.

Με εκτίμηση,

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φωτεινή Ζαφειροπούλου


Κοινοποίηση:

Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ.Γ.Σταμάτης

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)

Φορείς – μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ


Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset