Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

24 Απριλίου 2023

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ Φ.Ε.Κ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΦΑΝΙΚΕΣ ΓΟΝΕΪΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ Φ.Ε.Κ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΦΑΝΙΚΕΣ ΓΟΝΕΪΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων για το ζήτημα και ύστερα από την επίμονη επαναφορά και ανάδειξη της μετ’ επιτάσεως ανάγκης κατάργησης του παράλογου ρυθμιστικού πλαισίου που οδηγεί σε διακοπή του προνοιακού επιδόματος των ατόμων με βαριά νοητική αναπηρία, όταν τους χορηγηθεί σύνταξη του/της θανόντος/ούσας γονέα τους, που υπερβαίνει των κατώτερη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, και των αλλεπάλληλων πιέσεων που ασκήθηκαν πολύμηνα από την πλευρά της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, της ΕΣΑμεΑ, σύσσωμων των αναπηρικών οργανώσεων της χώρας για την αποκατάσταση της χρόνιας αυτής αδικίας, δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. υπ’ αριθμ. 2608/τ.Β’/21.04.2023 η πολυαναμενόμενη κοινή υπουργική απόφαση για την «Τροποποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Ενίσχυσης Σοβαρής και Βαριάς Νοητικής Υστέρησης».

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης: «Οι δικαιούχοι του Προγράμματος Οικονομικής Ενίσχυσης ατόμων με Σοβαρή και Βαριά Νοητική Υστέρηση [….] που λαμβάνουν ορφανική σύνταξη λόγω θανάτου γονέα δικαιούνται το προνοιακό επίδομα Σοβαρής και Βαριάς Νοητικής Υστέρησης ανεξάρτητα από το ποσό της σύνταξης ή της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνουν […]» 

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, υποδέχεται με αίσθημα ικανοποίησης και δικαίωσης την επιτέλους διόρθωση της αδικίας αυτής, που επί σειρά ετών έθετε απερίσκεπτα σε διακινδύνευση την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων της πλέον αυξημένης ευαλωτότητας, με βαριά νοητική αναπηρία, όταν οι ήδη αυξημένες ανάγκες τους κορυφώνονταν και λόγω της απώλειας του/της γονέα τους.

Περαιτέρω, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει αδιασάλευτα τις προσπάθειες και την κινητοποίηση μέχρις ότου ανάλογη έκβαση να τύχει και το επίδομα της οικονομικής ενίσχυσης των ατόμων με βαριά αναπηρία, στην περίπτωση που τους χορηγηθεί σύνταξη των θανόντων γονέων τους που υπερβαίνει το ύψος του επιδόματος, η αντιμετώπιση του οποίου εξακολουθεί ατυχώς να διαπνέεται από την ίδια παράλογη συλλογιστική, θέτοντας υπέρμετρους περιορισμούς σε βάρος του ανεκτού βιοτικού επιπέδου και της εξυπηρέτησης των αυξημένων αναγκών εκατοντάδων ατόμων με βαριά αναπηρία, τη στιγμή που χάνουν τους γονείς τους.


Ακολουθεί η απόφαση, όπως δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset