Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

2 Δεκεμβρίου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΑμεΑ


ΠΡΟΣ:    Διοικήτρια και Πρόεδρο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Θ.Καρποδίνη

Κοιν.:       (σχ.πίνακας αποδεκτών)

ΘΕΜΑ: «Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά την εναρμόνιση των διατυπώσεων και ορολογίας που διαπερνούν τον ‘Οδηγό Κλινικού – Διοικητικού Ελέγχου & Εκκαθάρισης’ και τα διοικητικά έγγραφα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις διατυπώσεις του ΕΚΠΥ για τις υπηρεσίες διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες»

Αξιότιμη κυρία Διοικήτρια και Πρόεδρε του Δ.Σ.,

Το ζήτημα της αποκατάστασης της διαφοροποιημένης και, όχι σπάνια, ασυμβίβαστης ορολογίας και διατυπώσεων, που διαπιστώνονται στο περιεχόμενο των διαδικασιών του ‘Οδηγού Κλινικού – Διοικητικού Ελέγχου & Εκκαθάρισης’ (Απόφαση Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ 545/15.03.2019, ΑΔΑ: 62ΓΑΟΞ7Μ-ΙΦΞ) και κατ’ επέκταση στα εγκύκλια και διευκρινιστικά έγγραφα του Οργανισμού, σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία και τις υπουργικές αποφάσεις στις οποίες θεμελιώνονται και την εφαρμογή των οποίων διασαφηνίζουν, παρότι έχει πολλάκις επισημανθεί από την πλευρά της Ομοσπονδίας, παραμένει, δυστυχώς, ζήτημα σταθερής επικαιρότητας και ανάγκης διευθέτησης.

Αφορμή και παράδειγμα για την επαναφορά του συγκεκριμένου ζητήματος από την πλευρά μας, αποτελεί το περιεχόμενο του πρόσφατου, υπ’ αριθμ.πρωτ.: ΔΒ3/Γ/οικ.29896/15.11.2021, εγγράφου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με θέμα: «Προϋποθέσεις παρακολούθησης προγράμματος σε ΚΔ-ΗΦ και αποζημίωσης ατομικών αιτημάτων σε μη συμβεβλημένα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας», κατά το μέρος που με αυτό, ακολουθώντας τα αναφερόμενα στον ‘Οδηγό Κλινικού – Διοικητικού Ελέγχου’, εισάγονται αναιτιολόγητα πρόσθετες ή/και διαφοροποιημένες διατυπώσεις για την εφαρμογή του άρθρου 29 του ΕΚΠΥ (ΚΥΑ Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π.80157/31.10.2018, Φ.Ε.Κ. 4898 Β’) έναντι εκείνων που αποτυπώνονται στον Κανονισμό.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμαστε στην έννοια του «ωραρίου λειτουργίας» των Κέντρων, στην οποία παρεμβάλλονται οι λέξεις / εκφράσεις «παραμονή» / «χρόνος παραμονής», με τον κίνδυνο να εισαχθούν από τις επιλογές αυτές, αναίτια, ερμηνευτικά ζητήματα και προβλήματα, την αποφυγή των οποίων θα εξασφάλιζε ευχερώς και αποδεκτώς η εφαρμογή της επιβαλλόμενης ομοιομορφίας των χρησιμοποιούμενων όρων στα ανάλογου περιεχομένου διοικητικά έγγραφα, υπουργικές αποφάσεις και τη νομοθεσία.   

Κατά την άποψη της Ομοσπονδίας και των φορέων – μελών της, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ, η σαφήνεια των διατυπώσεων του άρθρου 29, παρ.2 του ΕΚΠΥ (όπου «Το ωράριο λειτουργίας των Κ.Δ.-Η.Φ. είναι οκτώ και άνω των οκτώ ωρών, όπως ορίζεται στο σχετικό π.δ. Στο ως άνω ωράριο λειτουργίας, συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος μετακίνησης που βεβαιώνεται από τους υπεύθυνους του Κέντρου και τους γονείς», και όπου «στην έννοια του νοσηλίου περιλαμβάνεται [….] και η μεταφορά τους από το σπίτι στο Κέντρο και το αντίστροφο») δεν καταλείπει ερωτήματα, ούτε αφήνει αμφιβολίες για το τι συνιστά «ωράριο λειτουργίας» για τα ΚΔ-Η.Φ. και πώς αυτό συνέχεται σαφώς με τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα Κέντρα και συμπεριλαμβάνονται στην έννοια του νοσηλίου.

Συνεπώς, για την ορθή εφαρμογή του άρθρου, ούτε απαιτούνται, αλλά ούτε και επιτρέπονται υποθέσεις, διαφορετικές ρυθμίσεις ή/και διατυπώσεις. Απεναντίας, η υιοθέτηση πρόσθετης και όχι ομοιόμορφης ορολογίας σε έγγραφα και οδηγούς που εμφανίζεται να διευκρινίζουν ή/και να ερμηνεύουν τις διατάξεις του άρθρου 29 του ΕΚΠΥ, και όχι μόνο, επί της ουσίας ενδέχεται αδόκιμα να παραλλάσσουν, με κίνδυνο να εξουδετερώσουν, τις επιλογές και τις ρητές προθέσεις του νομοθέτη και των αρμόδιων Υπουργών που συνυπέγραψαν τον Κανονισμό, απέχοντας κατά πολύ από την ορθή ερμηνεία των διατάξεων που τον διέπουν.

Η διαπίστωση αυτή συνιστά, κατά την εκτίμησή μας, ατέλεια νομοτεχνικού χαρακτήρα στο επίπεδο των κανονιστικών διοικητικών πράξεων αφού, για ένα ξεκάθαρο ευρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο, μπορεί να στοιχειώσει αμφιβολίες στο ειδικότερο επίπεδο της εφαρμογής του. Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι, παρότι είναι αδιαμφισβήτητα σαφές πως τα εφαρμοστικά έγγραφα και οι οδηγοί αποσαφηνίζουν το πρακτέο και κατ’ ουδένα τρόπο εισάγουν νέο δίκαιο σε αυτό, η εξακολούθηση συνδρομής της ως άνω περιγραφόμενης συνθήκης ενέχει τον κίνδυνο να εκληφθεί από τα διοικητικά κλιμάκια ως ο πραγματικά ισχύων κανόνας, στοιχείο που, άνευ ουσιαστικού ερείσματος, θα οδηγήσει πιθανά σε έναν φαύλο κύκλο ερμηνευτικών προβλημάτων.

Η εμφάνιση μιας τέτοιας εκδοχής είναι προφανώς ανεπίτρεπτη, αφού πίσω από αυτή σοβούν, όχι απλώς οι δυσχέρειες που προκαλούνται στους εφαρμοστές των ρυθμίσεων και στους/στις ασφαλισμένους/ες του Οργανισμού, αλλά, πρωτίστως, ο κίνδυνος να θιγούν στην πράξη τα δικαιώματα πρόσβασης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες με γνώμονα την αναπηρία τους, σχεδιασμένες με τρόπο που να ελαχιστοποιούν τις συνέπειές της και να αποτρέπουν περαιτέρω αναπηρίες (κατ’ άρθρο 25 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ  για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, Ν.4074/2012).

Για τους παραπάνω λόγους και λαμβάνοντας περαιτέρω υπόψη το άρθρο 61 του Ν.4488/2017 (Φ.Ε.Κ. 137 Α’), σύμφωνα με το οποίο ‘κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία’,

η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, δια της παρούσης επιστολής ζητά:

την επισκόπηση των διατυπώσεων του ‘Οδηγού Κλινικού – Διοικητικού Ελέγχου & Εκκαθάρισης’ από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την απόλυτη ευθυγράμμισή του με τις προβλέψεις του ισχύοντος ΕΚΠΥ, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του συνόλου, συμβεβλημένων και μη με τον Οργανισμό, παρόχων που υποστηρίζουν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία (Κ.Δ.-Η.Φ., Σ.Υ.Δ. κ.λπ), και κατά τρόπο που να συντείνει με συνέπεια στο ρυθμιστικό πλαίσιο που ο Οδηγός εξειδικεύει, συμπαρασύροντας προς την ίδια κατεύθυνση και τα εφαρμοστικά και εγκύκλια έγγραφα που εκδίδονται από τον Οργανισμό.

Κυρία Διοικήτρια και Πρόεδρε του Δ.Σ.,

Η αναγκαιότητα και η ωφέλεια από την ομοιόμορφη αποτύπωση των κειμένων οδηγιών και των διατυπώσεων του ΕΚΠΥ για την εφαρμογή του, έγκειται πρωταρχικά στην επίτευξη της πληρότητας, της σαφούς γνώσης και κατανόησης των επιμέρους ρυθμίσεων και της διασφάλισης της ορθής εφαρμογής τους από κάθε πλευρά, συντελώντας, με αυτόν τον τρόπο, και στην αποφυγή πληθωρισμού ερμηνευτικών κειμένων, που καθίστανται πιθανά αναγκαία σε διαφορετική περίπτωση.  

Σε συναφή κατεύθυνση και βλέψη, υπενθυμίζουμε και τη συναίνεση του Οργανισμού, στο πλαίσιο του πρόσφατου διαπραγματευτικού διαλόγου για τη νέα σύμβαση για τις Σ.Υ.Δ., να λαμβάνει, για τη χρηματοδότηση των δομών που υπάγονται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, τη σύμφωνη γνώμη του δεύτερου, προ της έκδοσης εγκυκλίων και εγγράφων οδηγιών που αφορούν τις δομές αυτές.

Με την πεποίθηση ότι θα κατανοήσετε το σκεπτικό στο οποίο βασίζεται το εύλογο αίτημά μας, αναμένουμε την προσωπική σας παρέμβαση για το ζήτημα που σας θέσαμε με το παρόν και την ενημέρωση της Ομοσπονδίας μας για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,   

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φωτεινή Ζαφειροπούλου


Πίνακας αποδεκτών:

- Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Δ.Μ.Μιχαηλίδου

- Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι.Κωτσιόπουλος

- Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Θ.Ρηγάτος

- Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Κ. Μπαρούς

- Προϊστάμενος Τμήματος Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Υποεπιτροπής Λοιπών Παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατρ/κών Προϊόντων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ.Ν.Κικίλιας

-  Εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Ι. Λυμβαίος  

- ΕΣΑμεΑ

- Φορείς-μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ


 

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset