Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

19 Ιανουαρίου 2022

ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΣΥΔ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ΕΞΑΧΘΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΥ ΝΟΣΗΛΙΟΥ-ΤΡΟΦΕΙΟΥ


ΠΡΟΣ:    Διοικήτρια και Πρόεδρο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Θ.Καρποδίνη

Κοιν.:       (σχ.πίνακας αποδεκτών)

 

ΘΕΜΑ: «Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά τη δυνατότητα ακύρωσης ή/και διόρθωσης των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τους/τις ενοίκους Σ.Υ.Δ. που έχουν εσφαλμένα εξαχθεί από το σύστημα του Οργανισμού σε σχέση με το ύψος του δικαιούμενου νοσηλίου – τροφείου, και μια ακόμη εύλογη χρονική επέκταση της εναρκτήριας ημερομηνίας για την απρόσκοπτη μετάβαση στη νέα διαδικασία»

(σχετ.: οι υπ’ αριθμ.193/11.06.2021, 582/02.08.2021, 610/02.09.2021 επιστολές της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, τα υπ’ αριθμ. πρωτ.: ΔΒ3/Γ/οικ.15029/03.06.2021, ΔΒ3/Γ/οικ.16498/18.06.2021, ΔΒ3/Γ/οικ.22304/26.08.2021,  ΔΒ3/Γ/οικ.34193/29.12.2021 έγγραφα Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)


Αξιότιμη κυρία Διοικήτρια και Πρόεδρε του Δ.Σ.,

Με την παρούσα επιστολή επανερχόμαστε στο ζήτημα της χρήσης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων στο πληροφοριακό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τους/τις ενοίκους σε Σ.Υ.Δ. – Σ.Α.Δ. για το οποίο, ύστερα και από τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας για την επίλυση των προβλημάτων που συνέχονταν με την ενέργεια, αρχής γενομένης από τον μήνα που διανύουμε, γεννάται η σχετική υποχρέωση συμμόρφωσης παρόχων Σ.Υ.Δ. και ασφαλισμένων, κατόπιν των διευκρινίσεων από την πλευρά του Οργανισμού, που δόθηκαν με το ανωτέρω υπ’ αριθμ. ΔΒ3/Γ/οικ.34193/29.12.2021 έγγραφο Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού.  

Το ζήτημα που ανακύπτει σε αυτό το στάδιο, όπως μας μεταφέρεται από φορείς – μέλη της Ομοσπονδίας, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν Σ.Υ.Δ., αφορά σε περιπτώσεις ηλεκτρονικών γνωματεύσεων που έχουν εκδοθεί από το προηγούμενο έτος, μη ανταποκρινόμενες, εντούτοις, με ορθότητα στο ύψος του πραγματικά δικαιούμενου ειδικού νοσηλίου – τροφείου για τους/τις διαμένοντες/ουσες στις Στέγες, και για τις οποίες το ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού δεν φαίνεται να επιτρέπει ουδεμία δυνατότητα ακύρωσης, διόρθωσης και αποκατάστασης του περιεχομένου τους στο ορθό.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από την αρχική θέση σε εφαρμογή της ενέργειας, από τα μέσα του περασμένου έτους, είχε διαπιστωθεί και επισημανθεί από την πλευρά της Ομοσπονδίας ότι, σε αντιδιαστολή με τα οριζόμενα στις οικείες αποφάσεις, οι οποίες συναρτούν το ύψος του ειδικού νοσηλίου - τροφείου για τις Σ.Υ.Δ. με το είδος, το ποσοστό αναπηρίας και τον βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης των ενοίκων τους, προσδιορίζοντας τούτο σε €40,00 ή €70,00, κατά περίπτωση (ΚΥΑ Αριθ.Δ29α/Φ.ΘΕΣΜ./ΓΠ26275/1048/22.01.2014, Φ.Ε.Κ. 172/τ.Β’/2014), βρισκόταν η περιγραφή της παροχής στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού, με τον αυτοματοποιημένο προσδιορισμό του δικαιούμενου ημερήσιου νοσηλίου - τροφείου των ενοίκων περιοριστικά στο ύψος των €40,00, και άνευ εναλλακτικής δυνατότητας για την ορθή αποτύπωσή του, εφόσον συνέτρεχε περίπτωση.

Παράλληλα, δεδομένων των ενίοτε περιορισμένων χρόνων που κατά το προηγούμενο έτος τέθηκαν διαδοχικά για την έναρξη συμμόρφωσης με την ενέργεια, σε συνδυασμό με τις δυσχέρειες που κατά τόπους καταγράφονταν για τον προγραμματισμό ραντεβού με τους αρμόδιους ιατρούς κρατικών νοσοκομείων, λόγω της συνολικότερης επιβάρυνσης του δημόσιου συστήματος υγείας και των ανελαστικά αυξημένων υποχρεώσεων με τις οποίες είναι επιφορτισμένοι, είχε υπογραμμιστεί το ενδεχόμενο, για αρκετούς/ες ενοίκους και φορείς που λειτουργούν Σ.Υ.Δ., πρακτικά να «εξαναγκαστούν» στην αποδοχή της ως άνω περιγραφόμενης παροχής, ανεξαρτήτως της υψηλότερης στάθμης του νοσηλίου – τροφείου των δικαιούχων στις δομές τους, και υπό τις όποιες αυτονόητες ανασφάλειες και φόβους η αποδοχή αυτή συνεπαγόταν που σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι περιπτώσεις αυτές φορέων, βρίσκονται στο παρόν σε αδιέξοδο, αφού αδυνατούν, από τον μήνα 1ο/2022, από τη μία πλευρά να καταθέσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ, υποχρεωτικά περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων με ορθή αποτύπωση του δικαιούμενου νοσηλίου – τροφείου για τους/τις ενοίκους τους, και από την άλλη να προσφύγουν στη λύση της κατάθεσης γνωματεύσεων που έχουν εκδοθεί χειρόγραφα και γίνει αποδεκτές από τον Οργανισμό.

Είναι, επίσης, προφανείς οι επιπτώσεις από την εξακολούθηση συνδρομής του συγκεκριμένου προβλήματος στο ήδη οξυμένο ζητούμενο βιωσιμότητας των φορέων λειτουργίας Σ.Υ.Δ., στοιχείο που με τη σειρά του θα αναδείξει δραματικά αδιέξοδα για τους/τις ενοίκους των Στεγών, άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, πλήττοντας αναπόδραστα την προστασία του δικαιώματός τους στην αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινότητα, στην κοινωνική ένταξη και στην αποφυγή εγκλεισμού τους σε ιδρυματικές δομές, όπως η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (Ν.4074/2012) επιτάσσει και ο θεσμός της υποστηριζόμενης διαβίωσης με συνέπεια υπηρετεί.

Τούτου δοθέντος και με δεδομένο πως η δυσχερής θέση στην οποία οι φορείς αυτοί περιέρχονται κατ’ ουδένα τρόπο οφείλεται σε υπαιτιότητά τους, θεωρούμε αυτονόητη την ανάγκη και αναμένουμε άμεσες ενέργειες από την πλευρά του Οργανισμού για την παροχή της δυνατότητας ανάκλησης ή/και διόρθωσης των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για ενοίκους Σ.Υ.Δ. που έχουν εκδοθεί εσφαλμένα, υπό τις ανεπαρκείς παραμετροποιήσεις και περιορισμούς του προηγούμενου έτους στο πληφοροριακό σύστημα που εξυπηρετεί την ενέργεια, προς τον σκοπό της επίλυσης του ζητήματος της ορθής αποτύπωσης του ύψους της εκάστοτε δικαιούμενης παροχής, σε €40,00 ή €70,00 όπως το θεσμικό πλαίσιο ορίζει.

Περαιτέρω, κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο και μέχρι να καταστεί εφικτή η έκδοση των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων απρόσκοπτα και χωρίς την παρεμβολή οποιωνδήποτε άλλων, ήδη εντοπισμένων ή/και νέων προβλημάτων, δεν μπορούμε παρά να επαναφέρουμε και το αίτημά μας για μια εκ νέου εύλογη παράταση της δυνατότητας υποβολής δαπανών με χρήση χειρόγραφων γνωματεύσεων για τους/τις ενοίκους σε ΣΥΔ - ΣΑΔ, τουλάχιστον για ένα μήνα ή για όσο χρόνο απαιτηθεί για την προσαρμογή στη νέα διαδικασία και την αποκατάσταση των δυσχερειών που προεκτέθηκαν.

Κλείνοντας, για μια ακόμη φορά, οφείλουμε να διατυπώσουμε την επιφυλακτικότητά μας για τις προβλέψεις και απαιτήσεις που απομακρύνονται από τη συλλογιστική και το πνεύμα του θεσμού των Σ.Υ.Δ., και αφορούν επαναλαμβανόμενες καταθέσεις τεκμηρίων, για καταστάσεις μόνιμου χαρακτήρα, για τους/τις δια βίου ενταγμένους/ες ενοίκους στις δομές αυτές, μετά την εισαγωγή τους.

Με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, αναμένουμε τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φωτεινή Ζαφειροπούλου    

Πίνακας αποδεκτών:

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Θ.Ρηγάτος

Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Κ. Μπαρούς

Γενικός Διευθυντής Οργάνωσης & Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, κ.Γ.Αγγούρης 

Εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Ι. Λυμβαίος  

ΕΣΑμεΑ

Φορείς-μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ


Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset