Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

19 Μαΐου 2023

ΣΤΟ Φ.Ε.Κ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ Κ.Δ.-Η.Φ. ΜΕΣΩ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ Φ.Ε.Κ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ Κ.Δ.-Η.Φ. ΜΕΣΩ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2023

Δικαιώνονται και γίνονται πράξη οι πολυετείς προσπάθειες της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, σε άμεση συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της, καθώς και την ΕΣΑμεΑ, για την αποζημίωση των υπηρεσιών διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας μέσω της συμβασιοποίησης και των Κ.Δ.-Η.Φ. με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία εκκρεμούσε από συστάσεως του Οργανισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους γονείς και τις οικογένειες των εξυπηρετούμενων με αναπηρία στα Κ.Δ.-Η.Φ., όσο και για τους ίδιους τους φορείς λειτουργίας τους.

Δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η απόφαση που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χρηματοδότησης των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας που παρέχονται σε άτομα με αναπηρία από Κ.Δ.-Η.Φ. που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω καταβολής ημερήσιας αποζημίωσης, με πιστώσεις που μεταβιβάζονται στον Οργανισμό από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ακολουθεί το υπ’ αριθμ. 3290/τ.Β’/18.05.2023 Φ.Ε.Κ. για την πληρέστερη πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων).

Μεταξύ άλλων, σημαντικές θετικές προβλέψεις ή/και αποσαφηνίσεις που περιέχονται στην απόφαση, είναι:

- η δυνατότητα κάλυψης των ανασφάλιστων ωφελούμενων με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα των Κ.Δ.-Η.Φ.

- η διευκρίνιση ότι ειδικώς οι ανήλικοι, μπορούν να καταστούν ωφελούμενοι/ες των προγραμμάτων των Κ.Δ.-Η.Φ. με μόνη την υποβολή ηλεκτρονικού εισηγητικού ιατρικού φακέλου για την έκδοση πιστοποίησης αναπηρίας από το ΚΕ.Π.Α. ή με μόνη την εγκριτική ηλεκτρονική ιατρική γνωμάτευση ειδικών θεραπειών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

- η μη αποστέρηση του δικαιώματος στους/στις ωφελούμενους/ες από τη λήψη παροχών του Ε.Κ.Π.Υ., συμπεριλαμβανομένων των ειδικών θεραπειών παιδιών και εφήβων, λόγω καταβολής αποζημίωσης για τη λήψη υπηρεσιών των Κ.Δ.-Η.Φ.

(* η ταυτόχρονη καταβολή αποζημίωσης για τη συμμετοχή σε προγράμματα των Κ.Δ.-Η.Φ. και σε ειδικές θεραπείες είναι επιτρεπτή και δεν αποτελεί διπλή παροχή, κατά παρέκκλιση της παρ. 4 του άρθρου 43 του Ε.Κ.Π.Υ.)

Τα Κ.Δ.-Η.Φ. που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους για το ίδιο φυσικό αντικείμενο για τους/τις ωφελούμενους/ες που θα περιλαμβάνονται στην υποβολή των δαπανών δια της συμβατικής τους σχέσης με τον Οργανισμό.

Οι συμβάσεις καταρτίζονται μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των φορέων που διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Κ.Δ.-Η.Φ., σύμφωνα με το υπόδειγμα που περιλαμβάνεται στην απόφαση, η οποία ισχύει από τη δημοσίευσή της και έως την 31η/12/2023.

Υφιστάμενες συμβάσεις εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων, αλλά όχι αργότερα από την 31η/12/2023.

Σε αναμονή περαιτέρω κατευθύνσεων για τη μετάβαση στη διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων των Κέντρων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η ΠΟΣΓΚΑμεΑ θα παρακολουθεί κάθε εξέλιξη και θα ενημερώνει άμεσα τα σωματεία – μέλη της και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset